Cele mai citite
 


Proiect privind alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică la copii, derulat de MS
miercuri, 15 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Proiectul strategic ''Creşterea accesului la servicii de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România'' este derulat de Ministerul Sănătăţii (MS) până în aprilie 2011 la nivel naţional, prima etapă încheindu-se cu finalizarea mai multor studii.
Proiectul, care a debutat în august 2009, are ca scop creşterea procentului copiilor şi adolescenţilor care adoptă un stil de viaţă sănătos, urmărind pe termen lung scăderea mortalităţii şi morbidităţii prin boli cardiovasculare, cancer şi diabet, informează un comunicat al MS transmis, marţi, AGERPRES.

În cadrul primei etape a proiectului s-au creat grupurile de lucru inter-disciplinare, inter-instituţionale la nivelul fiecărui judeţ, s-au organizat cursuri de instruire/informare pentru 120 de profesionişti de la nivel local, pentru implementarea unor campanii de schimbare de comportament şi s-au semnat acorduri de parteneriat cu scopul de a realiza planurile locale pe nutriţie şi activitate fizică în 29 de judeţe.

MS mai informează că grupurile de lucru la nivel judeţean au coordonat scrierea a peste 150 de micro-proiecte pilot dintre care 103 au fost transmise spre aprobare către Comitetul de Conducere al Proiectului din cadrul ministerului. Acestea abordează o strategie ecologică şi populaţională cu intervenţii concomitente la nivel individual, inter-personal, organizaţional, comunitar şi populaţional.

Totodată, s-au finalizat studiul: HBSC 2010 (Comportamente de Sănătate la Elevi - Health Behaviour in School-aged Children), realizat în cadrul proiectului de către Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România (APSR), dar şi versiunea de lucru a unui ghid de intervenţie în comunitate, adresat profesioniştilor implicaţi în domeniul de promovare a sănătăţii.

S-a finalizat al doilea studiu în proiect, pe marketing social, centrat pe analiza comportamentelor grupurilor ţintă principale (copii, adolescenţi) şi secundare (părinţi, cadre didactice) în ceea ce priveşte adoptarea unei nutriţii sănătoase şi a activităţii fizice zilnice de către copiii şi adolescenţii din România.

Cu această ocazie, s-a lansat portalul: www.comunitate-sanatoasa.ms.ro, instrument prin care se vor centraliza, pe lângă informaţii despre derularea proiectului, bune practici naţionale şi internaţionale privind proiecte de schimbare de comportament pentru o nutriţie sănătoasă şi activitate fizică la copii şi adolescenţi.

De asemenea, s-a finalizat strategia de comunicare/identitate a proiectului, inclusiv scenariile pentru realizarea a trei spot-uri video şi a patru spoturi radio ce vor fi difuzate la nivel naţional şi local, începând cu toamna acestui an. Mesajele propuse pentru spot-uri au fost pre-testate în cadrul unor focus-group-uri realizate de partenerii în proiect APSR.

Proiectul este finanţat din fonduri acordate de către Guvernul Norvegiei prin intermediul Programului Norvegian de Cooperare pentru Creştere Economică şi Dezvoltare Durabilă în România. În cadrul acestui proiect, Ministerul Sănătăţii, ca promotor, are ca parteneri: Institutul Norvegian de Sănătate Publică, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Asociaţia de Psihologia Sănătăţii din România.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alimentaţia, componentă importantă a unui stil de viaţă sănătos Alimentaţia corectă este una dintre cele mai importante componente ale unui stil de viaţă sănătos, alături de activitatea fizică, a subliniat miercuri, în conferinţă de presă, dr. Simona Tivadar, medic specialist diabet, boli de nutriţie la Spitalul Universitar.
Alimentaţia sănătoasă – un aliat de încredere împotriva bolilor cronice Mâncarea nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică reprezintă principalii factori de risc pentru bolile cronice, afecţiuni complexe care, netratate corespunzător, pot duce la complicaţii severe şi chiar la deces. Potrivit experţilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), alimentaţia sănătoasă...
Harghita: Două şcoli implicate într-un proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică Două şcoli din judeţul Harghita au fost declarate câştigătoare în cadrul unui proiect care promovează alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor din România.
Suceava: 37.000 de lei pentru materiale sportive în 18 unităţi şcolare din judeţ Un număr de 18 unităţi de învăţământ din judeţul Suceava vor beneficia de materiale sportive în baza proiectului 'Creşterea accesului la serviciile de prevenţie medicală primară pentru copiii şi adolescenţii din România. Alimentaţia sănătoasă şi activitatea fizică în rândul copiilor şi adolescenţilor...
Proiect de moţiune: PSD cere întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică Social-democraţii îi solicită ministrului Patriciu Achimaş-Cadariu, potrivit draft-ului moţiunii pe sănătate, întărirea capacităţii administrative şi de intervenţie a MS în problemele de sănătate publică prin reorganizarea sistemului, astfel încât să existe capacitatea de inspecţie şi control pentru...
Prof. univ. Nicolae Hâncu: Pentru prima dată în istoria omenirii sunt 1,3 miliarde de supraponderali Preşedintele Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, prof. univ. dr. Nicolae Hâncu, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care evidenţiază că la nivel mondial există o "epidemie de obezitate", o boală cronică, deşi nu este recunoscută, în prezent, ca atare, chiar...