Cele mai citite
 


Plantele etnobotanice nu intră sub incidenţa legii drogurilor
luni, 27 aprilie 2009   ::   3 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Proprietarii magazinelor specializate în vânzarea de produse cu efect halucinogen nu sunt în afara legii, întrucât aceste amestecuri vegetale nu figurează pe tabelele anexă ale Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri şi nici pe cele ale Legii privind regimul juridic al plantelor, substanţelor şi preparatelor stupefiante şi psihotrope.

Structurile antidrog din cadrul Poliţiei Române au ajuns la această concluzie după ce au supus analizelor de laborator astfel de produse aflate la vânzare în zeci de magazine din Bucureşti şi din ţară.

Potrivit Serviciului Comunicare Publică al IGPR, aceste produse nu sunt recunoscute de ONU şi de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ca făcând parte din categoria stupefiantelor ori psihotropelor, motiv pentru care nu sunt plasate sub control de cele două convenţii.

Pentru stoparea comercializării acestor produse, Direcţia Juridică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) a finalizat un proiect prin care se propune modificarea Legii privind combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, prin includerea în tabelele anexă a unor substanţe din categoria celor cu conţinut psihotrop.

Surse din poliţie susţin că astfel de magazine funcţionează în Bucureşti, Iaşi, Braşov, Botoşani, Galaţi, Suceava, Piatra-Neamţ, Vaslui, Râmnicu-Vâlcea etc.

Mai grav este faptul că unele din acestea, a căror siglă este frunza de cannabis, sunt amplasate în apropierea unor unităţi şcolare din Iaşi, cu toate că legislaţia interzice ca în apropierea unităţilor de învăţământ să se comercializeze alimente de tip fast-food, ţigări sau alcool.

Astfel, mai multe ''Weed Shop''-uri au primit autorizaţie de funcţionare la distanţe mai mici de 50 de metri de unităţile de învăţământ, precum Liceul ''Vasile Alecsandri'' din centrul municipiului sau la 100 de metri de Colegiul ''C. Negruzzi'' şi Universitatea Al.I. Cuza. De asemenea, sigla cu frunza verde de cannabis poate fi văzută lângă două unităţi şcolare din cartierul "Alexandru cel Bun".

Întrucât nu intră sub incidenţa legii, în ultimele două luni afacerea s-a transferat de pe Internet atât în centrul Iaşului, cât şi în câteva cartiere, unde au apărut magazinele ''Weed Shop'', de unde zeci de tineri îşi cumpără zilnic punguţe cu iarbă care să îi ajute să lase la o parte inhibiţiile fără a se teme că ar comite vreo ilegalitate.

Astfel, contra unei sume ce variază între 25 şi 40 de lei poţi experimenta tot felul de stări: halucinaţie, euforie sau extaz.

Sub pretextul că se comercializează substanţe naturale aromatizante care nu sunt interzise de lege, comercianţii spun că succesul unei astfel de experienţe este garantat dacă sunt fumate în doze mici, cu amestec de tutun. În plus, susţin aceştia, dacă nu sunt folosite în combinaţie cu alcoolul, astfel de ierburi nu creează dependenţă.

Afirmaţia este contrazisă de realitate şi de către medici, care spun că în ultima perioadă a crescut în mod alarmant numărul tinerilor care necesită îngrijiri medicale după ce experimentează astfel de plante aromatice care sunt tot droguri, însă din categoria celor cu efecte mai uşoare. Consumate în mod frecvent sau în doze mari aceste plante pot avea efecte extrem de grave.

Fenomenul se află în vizorul Poliţiei, dar oamenii legii sunt legaţi de mâini, deoarece plantele care se comercializează în aceste magazine nu sunt interzise în ţară şi comercianţii, dat fiind vidul legistativ în domeniu, merg pe principiul că ceea ce nu este interzis de lege este permis.

Primele controale au fost efectuate în Braşov, unde Brigada de Crimă Organizată şi Antidrog din judeţ s-a autosesizat în privinţa unui magazin care vinde astfel de produse etnobotanice, dar rezultatele de laborator nu au identificat în plantele comercializate niciuna din categoriile de substanţe interzise de legislaţia din România. Oamenii legii au făcut aceeaşi constatare şi la un fly shop din municipiul Focşani.

Pe Internet există chiar şi un site cu forum dedicat consumului de plante etnobotanice, unde cei care au experimentat dezvăluie ceea ce au simţit atunci când au fumat un "joint". AGERPRES/(Sorin Peneş)

Notare
Comentarii
vreau sa cumpar droguri.cat mar costa.

de miju
care e interesat de carti etnobotanice ma gaseste la id angelo.mihai

de pedro
de ce legea ii lasa pe cei ce doresc sa consume etnoplante de genul struguri, prune(ma refer desigur la beuturile alcoolice), sau tutun, sau chiar cele ce contin cafeina-care e stimulenta si psihotropa,(respectiv cafea, ceai negru)si cele psihotrope halucinogene sunt interzise ? si alcoolul, si tutunul, sunt mortale daca sunt abuzate. este discriminare. se incalca drepturile omului. canepa este sanatoasa. daca se interzice canepa, iata, se recurge la substante de sinteza, cu adevarat toxice.

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
UPDATE/Camera Deputaţilor a respins moţiunea simplă "Un flagel naţional - plantele etnobotanice" Deputaţii au respins, marţi, cu 135 de voturi pentru, 164 împotrivă şi trei abţineri, moţiunea simplă "Un flagel naţional - plantele etnobotanice" iniţiată de PSD şi PNL.
Iaşi: Specialiştii avertizează asupra creşterii numărului celor care consumă etnobotanice Autorităţile şi societatea civilă ar trebui să se implice mai mult pentru stoparea creşterii numărului consumatorilor de plante cu efect halucinogen, cunoscute sub numele de plante etnobotanice, consum care a devenit un adevărat fenomen în rândul elevilor şi studenţilor, susţin reprezentanţii Centrului...
Ultimele patru magazine de etnobotanice din Cluj-Napoca, închise Cluj-Napoca, 19 ian /Agerpres/ - Autorităţile clujene au închis în noaptea de marţi spre miercuri patru magazine care comercializau plante etnobotanice, iar pe vânzători i-au dus la poliţie pentru declaraţii.
Iaşi: Primarul cheamă în instanţă firmele care comercializează etnobotanice Primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a emis mai multe dispoziţii, care vizează atât stabilirea temporară a condiţiilor de punere pe piaţă a unor plante, produse şi substanţe asimilate preparatelor stupefiante sau psihotrope, cât şi chemarea în instanţă a celor cinci firme care comercializează...
Deputaţii au respins cea de-a doua moţiune simplă din această sesiune parlamentară (sinteză) Deputaţii au respins în această săptămână cea de-a doua moţiune simplă iniţiată de Opoziţie în actuala sesiune parlamentară, intitulată "Un flagel naţional - plantele etnobotanice".
Tulcea: A scăzut vârsta pacienţilor intoxicaţi cu substanţe psihotrope Tulcea, 14 feb /Agerpres/ - Vârsta pacienţilor internaţi în Secţia Psihiatrie din Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Tulcea intoxicaţi în urma consumului de substanţe psihotrope a scăzut, potrivit şefului secţiei, Mihai Tatu, deşi magazinele care comercializează plantele etnobotanice s-au închis în urmă...