Cele mai citite
 


Harghita: Aproximativ 50.000 de persoane, neasigurate medical
vineri, 17 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Aproximativ 50.000 de harghiteni se află în evidenţele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) ca fiind neasiguraţi şi sunt obligaţi să plătească retroactiv contribuţiile, în cazul în care se îmbolnăvesc.
Purtătorul de cuvânt al CJAS Harghita, dr. Vargyas Lehel, a declarat joi că aceste persoane figurează în evidenţele instituţiei şi nu plătesc asigurări de sănătate. Potrivit sursei citate, nu se cunosc motivele pentru care cei 50.000 de harghiteni nu sunt asiguraţi, dar fie este vorba de foşti salariaţi care au devenit şomeri şi ulterior nu s-au mai angajat, fie de persoane care nu au lucrat niciodată.

Dr. Vargyas spune că cei neasiguraţi nu apelează la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate până nu se îmbolnăvesc, moment în care încearcă să rezolve problema pentru a beneficia de servicii medicale.

Prevederile legale spun că, dacă o persoană neasigurată declară pe propria răspundere că nu a avut niciun venit în ultimii cinci ani, trebuie să plătească retroactiv, pentru şase luni, contribuţii la fondul de sănătate şi dobândesc calitatea de asigurat. În plus, persoanele neasigurate au dreptul la un pachet medical de bază, în care sunt incluse urgenţele şi bolile contagioase.

Conducerea CJAS Harghita a implementat un sistem informatic cu ajutorul căruia, orice persoană conectată la Internet poate verifica dacă are sau nu calitatea de asigurat. Pe site-ul instituţiei există o fereastră unde se introducere CNP-ul şi, în câteva secunde, se afişează dacă este vorba sau nu de o persoană asigurată. Acest serviciu este extrem de util atât cetăţenilor, cât şi medicilor de familie sau medicilor specialişti care pot afla dacă pacienţii lor plătesc sau nu contribuţii la fondul de sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Harghita: CJAS a primit fonduri pentru eliberarea de medicamente compensate şi pentru programele naţionale Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita a primit fonduri suficiente pentru eliberarea de medicamente compensate pentru următoarele două luni şi pentru terapia bolnavilor incluşi în programele naţionale de sănătate.
Harghita: Finanţările pentru spitale, la nivelul celor de anul trecut sau mai scăzute Finanţările acordate spitalelor din Harghita de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) se situează la nivelul celor de anul trecut sau sunt chiar mai scăzute, autorităţile sanitare şi locale căutând soluţii pentru suplimentarea bugetului.
Harghita: Creşte numărul dispozitivelor medicale decontate de CJAS Miercurea Ciuc, 3 iun/Agerpres/- Numărul dispozitivelor medicale decontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Harghita va creşte, în acest an, după ce programului i-a fost alocat un buget mai mare decât în 2012.
Harghita: Zeci de mii de persoane nu au clarificat statutul de asigurat Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Harghita a declanşat o campanie prin care încearcă să clarifice statutul de asigurat pentru aproximativ 40.000 de persoane, care nu apar în evidenţele instituţiei.
Galaţi: Zeci de furnizori de servicii medicale, sancţionaţi de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Inspectorii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Galaţi au aplicat sancţiuni unui număr de 46 de furnizori de servicii medicale în primul semestru al anului, au anunţat, joi, reprezentanţii Biroului de control al instituţiei.
Olt: Servicii fictive raportate de cabinetele medicale, depistate la controalele CJAS Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Olt a imputat furnizorilor de servicii medicale din judeţ aproximativ 163.000 lei din cauza nerespectării obligaţiilor contractuale, fiind controlate atât cabinetele medicilor de familie, cât şi spitalele.