Cele mai citite
 


Epidemiologia cu infecţia virusurilor hepatitice, în dezbatere
vineri, 17 septembrie 2010   ::   1 Comentarii :: :: Stiri
 
Hepatitele virale sunt destul frecvente la noi în ţară, a declarat, joi, prof.dr. Monica Acalovschi, preşedinta Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, cu prilejul deschiderii Congresului Naţional de Hepatologie cu participare internaţională şi a Congresului Balcanic de Hepatologie.
Medicul a reliefat însă că am avut şansa de a introduce vaccinarea împotriva hepatitei B şi asta a făcut ca să nu existe probleme la tineri.
În ceea ce priveşte prevalenţa, aceasta este pentru hepatita C de 3-7 %, iar la hepatita B de 4,9 - 6 %, ceea ce înseamnă foarte mult şi constituie o presiune pe bugetul statului, a subliniat dr. Monica Acalovschi.
Medicul a explicat că nu toţi bolnavii sunt eligibili pentru instituirea tratamentului. Ea a apreciat iniţiativa fostului ministru al sănătăţii Eugen Nicolăescu de a evalua starea de sănătate pentru că cu acest prilej au fost identificaţi mulţi bolnavi cu hepatite şi cu diabet. Important este ca aceştia să-şi urmeze tratamentele.
Preşedintele Asociaţiei Române pentru Studiul Ficatului, prof. dr. Mihai Voiculescu, a apreciat că pentru accesul unui număr cât mai mare de pacienţi la tratament trebuie atrase fonduri. În opinia sa, CNAS, care este o bancă, ar trebui să fie independentă. Specialistul apreciază că trebuie pus un accent mai mare pe prevenţie, care este mai puţin costisitoare.
Preşedintele Asociaţiei Americane de Hepatologie, Arun Sanyal, a subliniat că bolile cronice de ficat nu au simptome şi oamenii nu ştiu că au această boală şi ajung târziu la medic, iar oportunităţile de tratament sunt limitate şi fondurile necesare sunt foarte mari.
Specialiştii americani au organizat mai multe întâlniri internaţionale cu specialişti din toată lumea pentru a cunoaşte mai bine aceste afecţiuni. Arun Sanyal este de părere că trebuie mai mult investit în prevenţie. Iar atunci când se impune tratament, acesta să fie urmat şi acordat, pentru că altfel bolile se agravează, oamenii ajung în spital şi conturile sunt mult mai mari atât pentru societate, cât şi pentru membrii familiei celui bolnav. Tratamentele cu molecule noi sunt mult mai eficiente.
În SUA, a subliniat Arun Sanyal, pacienţii asiguraţi nu plătesc costurile tratamentului. Asociaţia Americană de Hepatologie a făcut presiuni către autorităţi pentru a asigura tratamentele pacienţilor.
Specialistul american a menţionat că nu toţi bolnavii se pretează la tratament. În ceea ce priveşte răspândirea hepatitei B şi C în SUA, Sanyal a menţionat că e o rată mică de aproximativ 2%. Între cauzele care duc la răspândirea virusului se află drogurile intravenoase, folosirea aceleaşi periuţe de dinţi, aceluiaşi aparat de ras, şi pentru asta trebuie o educaţie.
Globalizare este o problemă şi asta face ca circulaţia oamenilor să ducă la răspândirea diverselor boli în ţări care nu se confruntau cu ele, cum ar fi cazul tuberculozei. Asistăm la o creştere a acesteia în multe ţări, virusurile hepatitice, şi altele, a spus, la rândul său, Manuela Neuman, medic din Canada. Ea a adăugat că medicii se confruntă cu o rezistenţă a viruşilor ceea ce crează probleme.
Dr. Monica Acalovschi a precizat că în România există o listă de aşteptare pentru tratament de 12 luni.
Prof. dr. Mihai Voiculescu a spus că un studiu epidemiologic realizat la studenţi a evidenţiat că din 100 de studenţi doar doi aveau hepatita B, ceea ce este foarte important şi este rezultatul educaţiei, dar şi al vaccinărilor. El a amintit şi de un program de screening pentru virusul B şi C, mai ales pentru cei care urmează să plece în afara ţării. De asemenea, virsul C este în scădere.
În România este un virus mai agresiv, ceea ce face ca răspunsul la tratament să fie mai redus. La fel şi pentru hepatitele cu virusurile B şi D, tipul de virus este mai agresiv şi dă forme de hepatite care răspund mai greu la tratament.
La Bucureşti se desfăşoară al doilea Congres Balcanic de Hepatologie şi al XX-lea Congres Naţional de Hepatologie cu participare internaţională care reuneşte specialişti remarcabili din ţară şi străinătate. Între temele abordate se află situaţia epidemiologică a infecţiilor cu virusuri hepatitice, cum putem preveni răspândirea virusurilor hepatitice, aspecte privind noile terapii.
Evenimentul aduce în atenţie cele mai recente informaţii privind infecţiile virale hepatitice, dar şi problema rambursării tratamentului prin programul naţional de hepatită cronică, măsuri pentru prevenirea şi tratarea steatozei şi fibrozei hepatice, măsuri care ar urma să fundamenteze un proiect specific de prevenire a acestor afecţiuni.
Totodată, se abordează şi modalităţi de tratare şi depistare precoce a neoplaziilor hepatice.
Notare
Comentarii
de IONELA
ce tratament este pentru fibroza hepatica?pentru ca medicii nostrii nu dau nici un medicament si incet, incet ajungi la ciroza fara ca cineva sa te ajute..

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dezbatere cu tema ''Hepatita, problemă a spaţiului comunitar european'', la Ambasada Italiei Fundaţia Renaşterea a organizat luni la sediul Ambasadei Italiei dezbaterea cu tema ''Hepatita, problemă a spaţiului comunitar european'', ca o continuare a programului naţional de educare, prevenire şi conştientizare a problematicii hepatitei ''STOP Hepatita'', lansat săptămâna trecută.
Ioan Sporea (Societatea de Gastroenterologie şi Hepatologie): România, ţara europeană cu cea mai mare prevalenţă de hepatită România este ţara cu cea mai mare prevalenţă de hepatită C - 3,2% şi 4,4,% - hepatită B, ceea ce înseamnă că unul din 13 români are unul din aceşti viruşi, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Gastroenterologie şi Hepatologie, prof. dr. Ioan Sporea.
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România PLANUL STRATEGIC DE ACŢIUNE ÎMPOTRIVA HEPATITELOR ÎN ROMÂNIA 2013
Discuţie cu tema'' Hepatita virală C - opţiuni terapeutice şi situaţia pacienţilor în România'' În apropierea Zilei Mondiale a Hepatitelor, marcată la 28 iulie, la sediul MSD Romania din Bucharest Business Park va avea loc joi, 24 iulie 2014, începând cu ora 11, o discuţie despre situaţia bolnavilor de hepatită C din România şi despre opţiunile de tratament actuale, atât la nivel mondial, cât şi...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în 2040
Este nevoie de o strategie naţională pentru depistare şi tratament în hepatita B şi C, susţin specialiştii Specialiştii în gastroenterologie şi hepatologie susţin că este necesară realizarea unei strategii naţionale pentru depistarea şi tratamentul hepatitelor de tip B şi C.