Cele mai citite
 


Capacitatea de introspecţie este legată de volumul de materie gri din creier
sâmbătă, 18 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Capacitatea de introspecţie a unei persoane este legată de volumul de materie gri din partea frontală a creierului, conform unui studiu publicat joi ce deschide calea spre noi terapii în sprijinul persoanelor care au suferit atacuri cerebrale sau traumatisme craniene, informează AFP.
Regiunea în care se află această materie gri, în partea anterioară a lobului cerebral frontal, este mai dezvoltată la persoanele care manifestă o mai mare capacitate de reflexie asupra propriei persoane, conform studiului britanic publicat în ultimul număr al revistei americane Science.

Aceste rezultate au fost obţinute în urma unui studiu realizat pe 32 de voluntari cu o stare a sănătăţii normală, ce au fost supuşi unui chestionar menit să le evalueze gradul de încredere pe care-l au în valabilitatea răspunsurilor alese individual.

Autorii studiului, coordonaţi de prof. Geraint Rees de la London College, au observat creierul acestor voluntari cu ajutorul unui sistem IRM (imagine prin rezonanţă magnetică) şi au ajuns la concluzia că volumul de materie gri din zona evidenţiată este un indicator important al capacităţii de introspecţie a unei persoane.

Această parte a creierului este sediul mai multor funcţii cognitive superioare, precum limbajul şi memoria de lucru şi raţionament. Aceasta este de altfel şi una dintre regiunile creierului care au cunoscut cea mai importantă dezvoltare în cursul trecerii evolutive de la primatele superioare spre om.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Alzheimer: Creierul se micşorează cu până la zece ani înainte de manifestarea bolii (studiu) Unele părţi ale creierului, afectate de boala Alzheimer, ar începe să se micşoreze cu până la zece înainte de punerea diagnosticului. Deşi n-au decât rezultate preliminare, autorii cercetărilor apreciază că descoperirea lor ar permite într-o bună zi, prin recurgerea la imagistică prin rezonanţă magnetică...
Un implant pe creier s-ar putea dovedi salvator în războiul împotriva obezităţii Creierul nu pare cel mai evident loc unde ar trebui căutate soluţii de tratament împotriva obezităţii, însă conform unui grup de oameni de ştiinţă, implantarea unui dispozitiv care să stimuleze o anumită regiune cerebrală poate stopa tendinţa de a mânca prea mult, informează LiveScience.com.
Opiniile politice sunt vizibile în creier (studiu) Studierea activităţii cerebrale la simpatizanţi democraţi şi republicani arată diferenţe reale în procesul de luare a deciziilor. Echipe de la Universităţile Exeter (Marea Britanie) şi San Diego (California) au realizat un studiu surprinzător, scrie passionsante.be.
Piloţii care zboară la altitudini mari au un risc crescut de leziuni cerebrale Piloţii care zboară des la înălţimi mari au un risc crescut de leziuni cerebrale, relevă un studiu publicat luni în revista americană Neurology, relatează AFP.
O partidă de sex "memorabilă" poate duce la pierderea completă a memoriei pe termen scurt <p>O femeie în vârstă de 54 de ani s-a prezentat alături de soţul ei la Spitalul Universitar din Georgetown spunându-le doctorilor că nu-şi poate aminti nimic din ceea ce s-a întâmplat în ultimele 24 de ore. De asemenea, memoria ei mai recentă era destul de neclară. Un singur lucru şi-l amintea...
Palparea creierului fără a deschide craniul posibilă în curând (studiu) Palparea utilizată în orice examinare medicală pentru diagnosticare sau prescrierea unor teste suplimentare nu a putut funcţiona până acum în ceea ce priveşte creierul, care este protejat de craniu şi de lichidul cefalorahidian, însă cercetătorii francezi, conduşi de Stefan Catheline, au dezvoltat o...