Cele mai citite
 


Cât de sănătos este sistemul de sănătate vienez
sâmbătă, 18 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Din punct de vedere al pacienţilor, Viena oferă în principiu îngrijiri bune de sănătate şi un bun acces la serviciile medicale. Cu toate acestea, există multe deficienţe structurale, care fac ca sistemul de sănătate să fie scump, la care se adaugă şi faptul că administraţia pasivă, dominată de socialişti, din spatele sistemului nu contribuie totdeauna la eficienţă, scrie ziarul austriac Die Presse, în ediţia de vineri.
În ce priveşte politica de sănătate de la Viena, în ultimele decenii, un lucru iese în evidenţă şi anume că multe probleme sunt rezolvate abia după ce se întâmplă ceva. La spitalul din Lainz (district al Vienei) de exemplu, peste 40 de pacienţi au decedat în anii '80 din cauza unor infirmiere, fără ca acest lucru să aibă prea multe urmări.

În 2003, a izbucnit un nou scandal, fiind vorba de faptul că la căminul de bătrâni de la centrul de geriatrie Lainz (rebotezat între timp Wienerwald) pacienţii sunt maltrataţi şi neglijaţi. Consiliera municipală de atunci, Elisabeth Pittermann, nu a fost informată complet despre aceste lucruri nici măcar de către proprii oameni din KAV (federaţia instituţiilor de sănătate). A urmat o comisie de anchetă a consiliului municipal, de data aceasta cu consecinţe. A fost astfel elaborat un concept geriatric, care arăta că unităţile mari, conduse ca şi spitalele, nu mai sunt într-o stare perfectă. Din acest motiv, unele din cele mai inumane pavilioane din Lainz au fost reduse ca dimensiuni şi s-a luat decizia ca până în 2015 centrul geriatric Lainz să fie închis. Ca urmare a conceptului geriatric, vor fi construite case de bătrâni şi centre geriatrice mai mici şi mai eficiente.

Deficienţe majore au existat şi există în domeniul psihiatric. Deşi neregulile şi situaţia deplorabilă din unele departamente, de exemplu la spitalul Otto Wagner (OWS), erau cunoscute, a fost nevoie mai întâi de unele relatări din mass-media şi de o comisie de anchetă a consiliului municipal pentru a se lua unele măsuri. Astăzi există cel puţin mai multe paturi la psihiatrie şi se fac chiar planuri de creştere a personalului. Există şi o reformă a domeniului psihiatric, care prevede ca 250 de paturi de la OWS să fie transferate la alte unităţi din oraş. Şi în domeniul psihiatriei infantile şi juvenile s-au înregistrat ameliorări.

Sonja Wehsely (social-democraţi) este din 2007 consilier municipal pentru sănătate la Viena iar despre ea se spune că se străduieşte să pună în aplicare schimbări şi reforme, cel puţin mai mult decât o făcea predecesoarea sa, Renate Brauner. Opoziţia politică priveşte însă în continuare critic munca lui Wehsely, purtătoarea de cuvânt a Verzilor, Sigrid Pilz, afirmând că există multe probleme nerezolvate în politica de sănătate iar anunţurile făcute sunt doar vorbe.

Unul din pilonii de lucru ai lui Wehsely este reprezentat de conceptul spitalicesc, care prevede o distribuţie mai bună a îngrijirilor medicale la Viena. Ideea din spate este aceea că în vestul oraşului există prea multe spitale, motiv pentru care se va face o reaşezare. În centru se prevede ridicarea noului Krankenhaus Nord (KH Nord - Spital Nord) la Floridsdorf. Acesta urmează să aibă 800 de paturi şi va fi dat în folosinţă în 2015. În principiu, acest proiect este apreciat pozitiv de către toate părţile, însă există unele puncte slabe. Nu există, de exemplu, legătură cu metroul iar o prelungire a liniei U6 nu se prevede în anii următori. Mai există şi unele nereguli privind acordarea contractelor pentru spital, costurile crescând aproape de două ori faţă de cele anunţate la început .

Ridicarea KH Nord înseamnă moartea pentru alte trei spitale, KH Floridsdorf, spitalul de ortopedie KH Gersthof şi clinica Semmelweis, care vor fi transferate unul câte unul în noul spital, la fel ca şi unele departamente de la alte spitale, ca de exemplu cel de cardiologie de la spitalul din Hietzing. Un subiect tocmai bun de campanie electorală, în condiţiile în care opoziţia avertizează asupra închiderii altor spitale, prezentându-se ca luptător contra unor astfel de proiecte.

Wehsely are acum la dispoziţie pentru reforme strategice'Planul Structural Regional Sănătate', care prevede o restructurare radicală a sistemului de sănătate. Viena este primul land care a prezentat de curând un plan detaliat în acest sens, în care se prevăd mai puţine paturi la staţionar, dezvoltarea clinicilor de zi şi o mai bună distribuţie a medicilor specialişti în oraş.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
(Corespondenţă): Austria: Reforma instituţiilor de sănătate promite spitale mai flexible şi orientate nevoilor pacienţilor Viena, 24 oct - Corespondentul Agerpres, Smaranda Câmpeanu, transmite: O nouă reformă ce are ca scop îmbunătăţirea sistemului austriac de sănătate urmează să fie aprobată în vederea consolidării cooperării dintre spitale, în scopul impunerii unui proces de raţionalizare şi economisire a costurilor, precum...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Prevenţia, punctul slab al sistemului de sănătate din Austria Un raport al Institutului de cercetări economice de la Viena /WIFO/ trage un semnal de alarmă asupra problemelor din sistemul de sănătate din Austria, pe care îl consideră mult perfectibil, în pofida cheltuielilor masive angrenate. "Punctul slab decisiv" îl constituie măsurile deficitare de prevenţie...
UE, ameninţată cu un deficit de personal în domeniul sănătăţii pentru anul 2020 Viena, 8 oct /Agerpres/ - Comisia Europeană se teme că blocul celor 27 s-ar putea confrunta, în 2020, cu o lipsă de personal în domeniul sănătăţii, relevă datele unui studiu prezentat, vineri, în Austria, preluate de France Presse.
Prevenția în sănătate – cine câștigă și cine pierde în sistemul de sănătate? - motivația audierii publice - Cadrul general În ultimii 23 de ani s-au operat numeroase schimbări în sistemul românesc de sănătate. În ciuda acestui fapt, sistemul de sănătate din România este departe de a fi reformat.