Cele mai citite
 


Sensibilitatea dinţilor - o afecţiune din ce în ce mai frecventă
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Au, ma doare!
 

Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Până la 57% dintre adulţi au dinţii sensibili la un moment dat iar în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni parodontale hipersensibilitatea se asociază în aproape 98% din cazuri.

Potrivit unor statistici realizate în Spania şi Marea Britanie, aproximativ 20% dintre pacienţii aflaţi în tratament într-un cabinet dentar suferă de hipersensibilitate în timpul sau după igienizarea profesională. Cei mai afectaţi sunt adulţii între 20 şi 50 de ani.

Când gingiile se retrag de pe dinte, lăsând descoperită o porţiune din rădăcină sau smalţul este îndepărtat de la suprafaţa dintelui, ţesutul din interior (dentina) este expus mediului cavităţii bucale.

Dentina conţine o multitudine de canalicule microscopice, în care se găseşte un fluid ce înconjoară terminaţii nervoase conectate cu pulpa dintelui (ţesutul moale din interiorul dintelui care asigură vitalitatea acestuia).

Stimulii reci, calzi, dulci sau acizi cauzează mişcări ale fluidului din canaliculele dentinei, ce stimulează terminaţiile nervoase, provocând durerea.

Expunerea dentinei poate avea cauze multiple. Cele mai frecvente sunt: periajul incorect, cu mişcări orizontale în zona gingiei, afecţiuni ale gingiei care duc la descoperirea rădăcinilor, îndepărtarea smalţului de pe suprafaţa dintelui, prin fracturi sau prin tocire, din cauza frecării sau scrâşnirii dinţilor (bruxismului), precum şi distrugerea smalţului prin carii sau eroziuni cauzate de consumul de alimente sau băuturi acide.

Controlul hipersensibilităţii se poate realiza cel mai frecvent utilizând o pastă de dinţi desensibilizantă sau prin tratamente în cabinetul stomatologic - cu produse profesionale.

Pastele de dinţi desensibilizante obişnuite, cu săruri de potasiu, pentru igiena orală zilnică acţionează prin blocarea durerii. Instalarea efectului acestora necesită timp, iar stimulii continuă să ajungă la terminaţiile nervoase prin canaliculele deschise.

Mult mai eficiente, produsele desensibilizante profesionale acţionează prin obturarea canaliculelor şi duc la ameliorarea durerii rapid, eficace şi de durată. De obicei, aceste produse folosesc diferite substanţe chimice care au capacitatea de a precipita în canaliculele deschise.

Cercetări recente indică direcţia de dezvoltare a tratamentelor viitoare pentru hipersensibilitate, care ar trebui să asigure o blocare eficientă şi robustă a canaliculelor dentinare, pentru ameliorarea rapidă şi de lungă durată a durerii.

Noile opţiuni de tratament ar trebui să reproducă modalitatea fiziologică de desensibilizare, prin materiale care au capacitatea de a acoperi dentina şi sigila canaliculele dentinare expuse, scăzând predispoziţia la factorii cauzatori ai hipersensibilităţii şi ameliorând durerea. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dinti sensibili? Dr. Andra Custura iti spune cum ii poti ingriji acasa Sensibilitatea dentara este una din cele mai comune probleme dentare cu care se confrunta majoritatea pacientilor, dar care in acelasi timp este si foarte rar tratata. Sensibilitatea care apare este un semn clar ca exisa o problema la nivelul cavitatii bucale si al dintilor, de aceea cauza trebuie...
15 mituri despre carii. Adevarat sau nu? Dr. Andra Custura iti ofera raspunsul Caria dentara reprezinta una dintre cele mai frecvente afectiuni pentru care pacientii se prezinta in cabinetul stomatologic, afectand circa 80-98% din populatia Romaniei. Manifestata prin pierderea treptata si localizata de tesut dur dentar, sub actiunea mai multor factori, informatiile despre...
Sanatatea dentara – importanta pentru a avea o sarcina usoara si un copil sanatos Venirea pe lume a unui copil reprezinta o veste fericita pentru ambii parinti si totodata inceputul unei perioade speciale din punct de vedere fizic si psihologic pentru mama.
Vrei sa-ti albesti dintii? - Iata 8 lucruri despre care nu stiai Aproape toti pacientii care trec pragul cabinetului stomatologic intreaba la un moment dat si de albirea dentara. Isi doresc un zambet frumos, cu dinti cat mai albi si asezati perfect, asa cum ii vedem pe la cei de la televizor. Insa albirea dintilor nu rezolva toate aceste...
Studiu stomatologic Bucureşti, 29 nov./Agerpres/- În perioada 16 noiembrie - 14 decembrie, cu sprijinul Uniunii Naţionale a Asociaţiilor Stomatologice (UNAS), Dentist.ro desfăşoară un studiu cu tematică stomatologică, efectuat în cabinetele stomatologice din Bucureşti.
Specialistii au confirmat: Fluorul are un impact major negativ la nivelul sistemului nervos Fluorul este pentru dinti ceea ce vitamina C este pentru sistemul imunitar: ii intareste si ii apara de microbi, contra aparitiei cariilor. Oricat de imposibil ar parea, marketingul a patruns si in domeniul stomatologic albind de-a dreptul mintile medicilor dentisti ce inca mai folosesc fluorul pentru...