Cele mai citite
 


Nicotina atenuează sau blochează accesele de agresivitate ?
luni, 27 aprilie 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Los Angeles, 27 aprilie /Agerpres/ - Este general acceptat faptul că fumatul, deşi nociv pentru sănătate, are totuşi calitatea de a îndepărta stresul. De această dată însă această presupoziţie capătă greutatea unui studiu realizat asupra răspunsului creierului la nicotină, studiu care demonstrează că nicotina poate tempera sau chiar bloca răspunsul agresiv la anumite situaţii, informează site-ul LiveScience.

Persoanele care au primit jumătate din doza de nicotină conţinută de un plasture destinat celor care doresc să renunţe la fumat, sunt mai calme, răspund mai temperat la provocări care în mod normal ar fi declanşat o reacţie agresivă, comparativ cu persoanele care au primit un placebo în cadrul acestui studiu.

Acest studiu confirmă şi ipoteza că o persoană stresată poate deveni mai uşor dependentă de fumat.

"La voluntarii care au primit nicotină au fost înregistrate nişte modificări ale metabolismului creierului", susţine prof. Jean Gehricke, psihiatru la University of California din Irvine.

Testul a constat într-un joc pe calculator în care subiecţii au avut de înfruntat un oponent necunoscut, controlat de cercetători, al cărui comportament în joc era menit să stârnească reacţii agresive, de iritare. Jocul, unul extrem de simplu, consta în apăsarea butonului unui mouse la apariţia unui pătrat roşu pe ecran. Cine apăsa mai rapid, câştiga jocul şi putea să seteze intensitatea "pedepsei" pe care trebuia să o suporte învinsul. Această pedeapsă consta în ascultarea unui "sunet alb" prin căşti, la diferite intensităţi şi pentru diferite perioade de timp.

Sunetul alb este creat electronic şi conţine zeci de mii de tonalităţi diferite, la joasa intensitate (volum) sau sunete radio de egala intensitate dintr-o mare parte a spectrului sonor.

Învingătorii în joc putea seta gradul de intensitate şi perioada de timp în care învinşii trebuiau să suporte acest zgomot.

Cercetătorii care controlau oponentul necunoscut, au crescut gradual intensitatea şi durata pedepselor pentru participanţii la studiu. Această acţiune i-a determinat pe participanţii la studiu să se răzbune, ridicând la rândul lor intensitatea şi durata pedepselor pentru oponentul necunoscut.

Astfel s-a constat că persoanele care au primit nicotină au fost provocate mai greu şi au răspuns cu pedepse mai uşoare decât cele care au primit un placebo şi al căror nivel de iritabilitate a crescut mult mai rapid.

Interpretând aceste rezultate, oamenii de ştiinţă au constat că nicotina acţionează asupra centrilor emoţiilor din creier, din zona cortexului limbic. Aceste efecte calmante ale nicotinei pot fi folosite în cazul persoanelor care sunt uşor iritabile sau care suferă din cauza unui nivel ridicat de stres.AGERPRES/(Codruţ Bălu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Consumul de acizi graşi Omega 3 'reduce semnificativ' dependenţa de nicotină (studiu) Consumul de acizi graşi Omega 3 "reduce semnificativ" dependenţa de nicotină şi numărul de ţigări fumate zilnic, potrivit unui studiu elaborat la Universitatea israeliană din Haifa, publicat luni, informează EFE.
Dependenţa de internet poate fi semnalul de avertizare pentru afecţiuni de sănătate mentală (studiu) Dependenţa de internet ar putea reprezenta semnalul de alarmă pentru afecţiuni de sănătate mentală în rândul studenţilor, potrivit unui studiu recent al unor cercetători canadieni citat de UPI.com.
Mureş: 34% dintre studenţii de la Medicină sunt fumători (studiu) Coordonatorul proiectului 'Universitatea medicală liberă de fumat', profesor doctor Kikeli Pal, a anunţat luni, într-o conferinţă de presă, că în urma unui studiu realizat în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) din Târgu Mureş a rezultat că 34% dintre studenţi sunt fumători.
Cercetători americani au experimentat cu succes pe cobai primul vaccin anti-heroină Un vaccin care combate dependenţa de heroină este o ştire de senzaţie publicată în revista Academiei de Ştiinţe din SUA. Realizat de cercetători coordonaţi de Institutul de cercetare Scripps din California, vaccinul acţionează interceptând substanţele psihoactive din sânge şi împiedicând afluxul lor...
Fumatul în primele 30 de minute de după trezire, periculos pentru sănătate Un studiu realizat de cercetătorii Colegiului de Medicină Penn State din Marea Britanie arată că pacienţii care fumează în primele 30 de minute de după trezire sunt cu 79% mai predispuşi să dezvolte cancer pulmonar decât cei care amână fumarea primei ţigări cel puţin cu o oră.