Cele mai citite
 


Dr. Daniel Porav-Hodade: România, printre puţinele ţări din Europa fără un screening de prostată
sâmbătă, 18 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Urologie
 

România este printre puţinele ţări din Europa care nu are aprobat la nivel naţional un screening de prostată, a declarat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, dr. Daniel Porav-Hodade, medic specialist urolog, preşedintele Comitetului de Organizare a simpozionului 'Patologia bărbatului vârstnic: prostata şi erecţia, încotro?', desfăşurat la Târgu Mureş la finele acestei săptămâni.

'Suntem printre puţinele ţări din Europa care nu avem aprobat la nivel naţional un screening de prostată. Din fericire, dintre toate tumorile, cea de prostată are un marker, e foarte uşor de decelat, nu e foarte scump, trebuie trimis la laborator, o dată pe an fiecare bărbat îşi permite. Femeile au început şi ştiu de testul Papanicolu, bărbaţii nu prea de acest PSA - antigenul specific prostatic. Cunoscând bărbatul acest marker, ştiind că poate face după 50 de ani cancer de prostată şi efectuând acest PSA, se poate prinde un cancer în fază incipientă. La noi ajung de cele mai multe ori cazurile depăşite din punct de vedere chirurgical, în care nu se mai poate face decât un tratament hormonal, chirurgical nu se mai poate scoate, se administrează doar un tratament paleativ, ajutător, care să prelungeasc ă viaţa', a arătat dr. Porav-Hodade.
Potrivit medicului, incidenţa acestei boli în România nu este cunoscută, însă se aproximează în funcţie de ţările din jur şi că este nevoie de un program naţional de screening de prostată. Medicul a arătat că în ultimii cinci ani Asociaţia Română de Urologie a făcut nenumărate demersuri la Ministerul Sănătăţii, dar ca răspunsul a fost mereu acelaşi: nu sunt bani.
'Un screening naţional ar trebui să existe şi până la urmă vor aproba un screening naţional, în momentul când şi ei vor conştientiza ce important e acest lucru. Trebuie să insistăm, Asociaţia Română insistă de mai multe ori pe an în comitetul de la minister şi până la urmă se va face, sunt convins că se va face, că vor înţelege costurile mici pe care le implică un screening faţă de costurile necesare tratamentului acestor pacienţi. Demersurile se fac de mai mult de cinci ani, răspunsul e că nu sunt fonduri. Se fac PSA-uri gratuite doar la institutele oncologice, ceea ce nu ne ajută, pentru că pacientul merge doar când e în fază avansată', a afirmat Daniel Porav-Hodade.


Acesta a subliniat că în majoritatea statelor PSA e obligatoriu şi că cei care nu îl fac periodic îşi pot pierde chiar şi asigurarea medicală în momentul în care pacientul respectiv este depistat cu cancer de prostată.


'Tratamentele sunt costisitoare, evoluţia sa e îndelungată, dar costurile cresc. Extrem de dureros. (...) Îngrijirea celui cu cancer de prostată în stadii avansate este extrem, extrem de costisitoare, mult mai costisitoare decât ar însemna un screening al cancerului de prostată. (...) Vom face şi noi mai mult, în colaborare cu centre private, screening necondiţionat de bani, medicul să fie de acord să lucreze gratuit. În sistemul de sănătate publică nu putem face mai mult de patru pacienţi pe oră, pentru că sunt pacienţi care se programează pentru multe alte patologii', a susţinut dr. Daniel Porav-Hodade.


Organizatorul simpozionului de la Târgu Mureş a susţinut că a făcut parte dintr-un program prin care s-a făcut screening gratuit pentru 10.000 de bărbaţi, în anul 2008, şi că atunci numărul celor diagnosticaţi cu cancer de prostată a fost surprinzător de mare, aproape 10% la bărbaţii de peste 50 de ani.


Potrivit medicului, în acea perioadă, în paralel, s-a făcut screening pe disfuncţie erectilă, unde 'lucrurile stau mai prost - mai mult de 50% din decada 5-6 (50-60 de ani)'.


'Proporţia lor creşte, cu vârsta. Pacientul român nu este obişnuit să meargă la doctor, dacă nu are nicio problemă. Cu privire la disfuncţia erectilă, e un subiect tabu... concepţii greşite. Disfuncţia erectilă e factor de risc pentru boala coronariană acută, e un studiu făcut, foarte vast, care spune că apariţia disfuncţiei erectile la un bărbat relativ tânăr - 40-50 de ani, este un factor de prognostic pentru o boală coronariană acută, ce va apărea în următorii 2-3 ani. Deci cu mare probabilitate, peste 2-3 ani va dezvolta o angină pectorală şi chiar şi infarct. În statele dezvoltate, pacienţii, dacă au disfuncţie erectilă, sunt trimişi obligatoriu la analiză la cardiologie, să se vadă dacă au şi alte probleme', a spus medicul.


Dr. Porav-Hodade a arătat că la Simpozionului Naţional organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş, Asociaţia 'Medical Research Support Romania' şi Centrul Medical Nova Vita au participat aproape 200 de medici de familie, urologi şi oncologi şi au fost opt operaţii, transmise live. AGERPRES/(A - Dorina Matiş)
***

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Clinica de Urologie a SCJ Mureş, screening gratuit de incontinenţă urinară, campanie unică în România Şefa Clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş (SCJ), profesor doctor Martha Orsolya, a anunţat miercuri, că în perioada 25-27 iunie, la Târgu Mureş va avea loc un screening gratuit de incontinenţă urinară, acţiune unică în România.
Mureş: Din 150 de persoane care au participat la screeningul gratuit de prostată, 4% sunt suspecte de cancer Din cele aproape 150 de persoane, cu vârste cuprinse între 50 şi 90 de ani, care au participat la screeningul gratuit de prostată, iniţiat de Clinica de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, pe parcursul a trei zile, 4% au fost depistate cu formaţiuni specifice cancerului.
Mureş: Screening gratuit de prostată la Clinica de Urologie a SCJ pe fondul creşterii cazurilor de cancer Şefa Clinicii de Urologie a Spitalului Clinic Judeţean Mureş, conferenţiar universitar doctor Martha Orsolya, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, reluarea programului de screening gratuit de prostată, pe fondul creşterii cazurilor de cancer.
Ioanel Sinescu recomandă screening pentru cancer de prostată în cazul bărbaţilor cu vârste de peste 50 de ani Screeningul pentru descoperirea cancerului de prostată ar trebui făcut de orice bărbat care are peste 50 de ani, a declarat marţi preşedintele Asociaţiei Române de Urologie, Ioanel Sinescu.
Ciurchea(CNAS): România, prin introducerea medicamentelor de ultimă generaţie, le are pe absolut toate pe piaţă Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Vasile Ciurchea, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la Conferinţa Naţională de Farmacoeconomie şi Management Sanitar (CNFMS), că prin introducerea a 50 de noi medicamente de ultimă generaţie, România se poate lăuda că are absolut toate me...
Mureş: Mortalitatea generată de cancerul de col uterin, necunoscută în lipsa unui Registru Naţional de Cancer În România nu există deocamdată studii publicate despre incidenţa cancerului de col uterin şi nici nu se cunoaşte exact care este nivelul mortalităţii din aceste motiv, ca urmare a inexistenţei unui Registru Naţional de Cancer.