Cele mai citite
 


Au început dezbaterile pe marginea moţiunii simplea PSD+PC pe tema Sănătăţii
luni, 20 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti 20 sep /Agerpres/ - Senatorii au început, luni, dezbaterea moţiunii simple a PSD+PC pe tema Sănătăţii, intitulată 'Sănătatea - între umilinţa oamenilor şi neputinţa Ministerului Sănătăţii', textul moţiunii fiind citit în plenul forului legislativ superior de senatorul PSD Ion Rotaru.
Senatorii PSD+PC solicită în textul moţiunii simple demisia ministrului Cseke Atilla şi desemnarea unui demnitar care să determine Guvernul să schimbe statutul de 'Cenuşăreasă' pe care îl are sănătatea în România.
'Actualul Guvern PDL-UDMR va trebui să înţeleagă că obligaţia sa şi a statului este aceea de a asigura serviciile de sănătate pentru toţi cetăţenii şi cu precădere pentru cei cu venituri reduse. Sănătatea trebuie să devină o problemă de securitate naţională şi o prioritate în acordarea resurselor financiare necesare unei bune funcţionări, asigurării medicamentelor, salarizării personalului, realizării programelor de investiţii şi a programelor de sănătate, atât de necesare', se precizează în textul moţiunii simple.
PSD+PC acuză Guvernul Boc şi pe ministrul Sănătăţii că 'dorm liniştiţi', în loc să vadă strigătul de disperare al bolnavilor rămaşi fără medicamente, al cadrelor medicale rămase fără salarii şi al medicilor care emigrează în masă.
'Realizările din programul de guvernare, transpuse în practică de Ministerul Sănătăţii, se pot reduce la un singur cuvânt: haos! (...) Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă recent că în sistemul sanitar românesc trebuie declarată alarmă de cod roşu. Roşu este şi cartonaşul pe care ar trebui să-l arate Parlamentul României modului în care actualul Guvern, Ministerul Sănătăţii condus de către ministrul Cseke Atilla îşi îndeplinesc obiectivele propuse şi responsabilitatea ce le revine în promovarea şi apărarea intereselor cetăţeanului român', se mai menţionează în moţiune.
Senatorii PSD şi PC susţin că România continuă să se afle pe unul din ultimele locuri în ceea ce priveşte resursele alocate domeniului sănătăţii, cu 3,2% din PIB în 2009 şi 3,6% din PIB în 2010, faţă de media de 8% din UE.
'Cu 1,9 medici la 1.000 de locuitori şi 3,89 asistente medicale la 1.000 de locuitori ocupăm penultimul loc din Europa, fiind o poziţie mai sus decât Albania. (...) Consecinţele unui colaps sunt necuantificabile în bani, ele se măsoară în vieţi omeneşti şi în calitatea vieţii', se spune în textul moţiunii.
Semnatarii moţiunii simple solicită luarea de urgenţă a măsurilor necesare pentru salvarea sistemului sanitar românesc prin reconsiderarea finanţării acestuia şi alocarea a cel puţin 6% din PIB pentru acest sector, alocarea de sume la următoarea rectificare bugetară pentru susţinerea programelor naţionale de sănătate, realizarea unui program coerent de investiţii şi dotarea spitalelor.
De asemenea, senatorii mai propun reevaluarea grilei de salarizare a personalului medical, asigurarea medicamentelor compensate şi a sumelor necesare compensării, deblocarea posturilor din sistem, realizarea descentralizării, depolitizarea funcţiilor de conducere, dar şi elaborarea strategiei naţionale de dezvoltare a serviciilor medicale. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Ministrul Sănătăţii a aprobat planul de investiţii de urgenţă pentru Spitalul de Arşi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat vineri planul de măsuri privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.
Proiect de ordonanţă: ANAIS, o nouă structură în subordinea MS care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de UE Ministerul Sănătăţii propune înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Achiziţii şi Investiţii în Sănătate (ANAIS) care se va ocupa cu implementarea proiectelor finanţate de Uniunea Europeană prin fonduri structurale, după cum prevede proiectul de Ordonanţă de Urgenţă privind restructurarea organizatorică a...
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Rata mare a avorturilor din România, rezultat al ajutorului american pentru contracepţie Date recente publicate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) arată că România are cea mai mare rată a avorturilor din Europa - 480 de avorturi la fiecare 1.000 de născuţi vii, ceea ce reprezintă peste dublul mediei din UE. Totodată, are una dintre cele mai mari rate ale mortalităţii materne, cu 27...