Cele mai citite
 


Iosif Secăşan (PDL): Parametrii din moţiunea pe sănătate sunt reali, culpa aparţine tututor guvernelor
luni, 20 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Mulţi dintre parametrii prezentaţi în moţiunea simplă pe sănătate, dezbătută de Senat, sunt reali, dar nu se pot imputa guvernării din ultimul an şi jumătate toate neperformanţele sistemului, a declarat, luni, în cadrul dezbaterilor, senatorul democrat-liberal Iosif Secăşan.
El a afirmat că sistemul de sănătate din România nu răspunde din foarte multe puncte de vedere exigenţelor unui stat membru al Uniunii Europene, dar nu se poate pune eticheta de 'haos generalizat', aşa cum au făcut iniţiatorii moţiunii.
'Toate guvernele de până acum au reclamat că sănătatea este o prioritate naţională, dar nu au dovedit-o în fapt. Subfinanţarea cronică a sistemului şi disfuncţiile perpetuate sunt efectele unor greşeli strategice etapizate (...)', a afirmat senatorul PDL.
Una dintre aceste greşeli este, potrivit lui Secăşan, pierderea autonomiei Fondului Naţional de Sănătate, în ianuarie 2004, când colectările au fost preluate de Ministerul Finanţelor, pierzându-se controlul asupra încasărilor şi veniturilor şi mai ales încălcându-se 'independenţa fondului', obiectivul principal al Legii asigurărilor naţionale de sănătate, adoptată în 1999.
Senatorul PDL a mai arătat că, în perioada 2006-2008, s-a diminuat procentul de contributivitate de la 7% - plătit de angajat şi angajator - la 5,5%, respectiv la 5,2%.
Totodată, în perioada 2001-2007, treptat, toate programele de sănătate au trecut de la bugetul de stat la CNASS, grevând costurile din interiorul acestuia.
'Din 2004, Fondul de Pensii nu mai virează contribuţia de 5% către FNASS, astfel că principalii beneficiari ai fondului devin neplătitori. La ora actuală, FNASS este susţinut de 4,5 milioane de plătitori şi consumat de 20 de milioane de persoane. Iată de ce FNASS, care înseamnă cel puţin 85% din bugetul sănătăţii, a devenit nesustenabil pentru serviciile de sănătate', a afirmat Iosif Secăşan.
El a subliniat că, în pofida perioadei de criză, 'actualul guvern a procedat la descentralizarea unităţilor spitaliceşti, cu achitarea creanţelor până la 30 iunie 2010, aducând astfel managementul şi decizia mai aproape de pacienţi, cu implicarea responsabilă a autorităţilor locale'.
În opinia senatorului PDL, 'culpa trebuie asumată de toate guvernele din 1999 încoace', iar soluţia este un Pact Naţional pentru Sănătate, 'cu reevaluarea sistemului asigurărilor sociale (...) şi, eventual, a relaţiei ministerului cu CNAS, adică o reformă reală şi de profunzime'. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
SAR: În România, sectorul sănătate este finanţat sub media europeană Sectorul sănătate este finanţat în România sub media europeană, dar nu totdeauna banii disponibili sunt cheltuiţi cu folos, este una dintre concluziile raportului Societăţii Academice din România (SAR), prezentat vineri la dezbaterea 'Criză şi reformă în sistemul de sănătate'.
Traian Băsescu: Guvernul să restructureze sistemul de sănătate şi apoi să plătească arieratele din domeniu Bucureşti, 4 nov /Agerpres/ - România a solicitat organismelor internaţionale de finanţare să i se ofere posibilitatea de a restructura mai întâi sistemul de sănătate, pentru ca abia apoi să achite arieratele din acest sector, astfel încât să poată acorda, cu prioritate, subvenţiile pentru agricultori...
În România, sistemul de sănătate se îmbolnăveşte Sistemul de sănătate din România este în haos. Criticii susţin că managementul defectuos, corupţia şi acum criza economică fac ca oamenii să aibă parte din ce în ce mai greu de servicii medicale bune, se comentează într-un articol apărut luni pe site-ul PRI's The World, un magazin radio de ştiri, creat...
Mircea Geoană: Este nevoie de o adevărată revoluţie în sistemul de sănătate din România Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, spune că în cazul în care nu se găseşte ''un tratament rapid, serios şi durabil'' la criza din sistemul sanitar românesc, aceasta riscă să se transforme în una dintre ''cele mai complicate crize de natură socială, economică şi poate chiar politică pe care a traversat-o...
Dr. Lucian Duţă: În sistemul de sănătate nu s-a făcut reformă, doar ajustări Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), dr. Lucian Duţă, a declarat, joi, într-o conferinţă cu tema ''Reforma sănătăţii la analiză'', că în sănătate nu s-a făcut reformă, ci numai ajustări, adăugând că nu s-a realizat standardizarea actului medical.
Gorghiu: Sistemul de sănătate este în criză; trebuie să luăm măsuri curajoase de reformă Copreşedintele PNL Alina Gorghiu a afirmat, vineri, că sistemul de sănătate din România este în criză şi că liberalii vor "o schimbare rapidă, majoră" în domeniul sănătăţii.