Cele mai citite
 


Ministrul Sănătăţii despre moţiunea de la Senat: O autoacuzare a colegilor de la PSD
luni, 20 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 20 sep /Agerpres/ - Ministrul Cseke Attila a declarat, luni, la dezbaterile din Senat asupra moţiunii simple pe Sănătate, că aceasta ar reprezenta, de fapt, 'o autoacuzare' a social-democraţilor şi s-a arătat dezamăgit de esenţa şi scopurile acestui demers.
Potrivit ministrului, în perioada 1990-2010, MS a fost condus ''exact 12 ani şi 9 luni de social-democraţi, fie că erau de la PSD, fie că erau de la FSN''.
Cseke Attila a admis că rata natalităţii a scăzut de la 13,6% la mia de locuitori în 1990 la 10,4 la mia de locuitori în 2009, susţinând că reducerea cea mai mare a fost în perioada 1990-1996, ani în care acest indicator a fost de doar 10,2 la mia de locuitori. Cea mai mică valoare postdecembristă s-a înregistrat în 2002, când rata natalităţii a atins un minim de 9,7 nou-născuţi la o mie de locuitori, a adăugat el.
Referitor la resursele alocate Sănătăţii, ministrul a recunoscut că acestea nu sunt suficiente, iar sistemul are nevoie de mai mulţi bani.?
Cseke Attila a corectat totodată cifrele menţionate în moţiune privitor la numărul de medici şi asistente la mia de locuitori. 'Cifrele reale pentru 2009 sunt 2,35 medici şi 6,0 personal sanitar mediu la o mie de locuitori. Cea mai mică valoare a acestui indicator după 1990 s-a înregistrat 1995, când aveam numai 1,77 medici la o mie de locuitori', a explicat ministrul.
Potrivit acestuia, este falsă şi cifra referitoare la speranţa medie de viaţă a cărei valoare corectă este, conform Institutului Naţional de Statistică, de 73,03 ani în 2009 şi nu de 71,7 de ani cum se susţine în moţiune.
'Cea mai mică speranţă de viaţă după 1973 a fost înregistrată între anii 1994-1996 şi a fost doar de 69,05 ani', a precizat el.
Ministrul Sănătăţii a mai menţionat că reducerea numărului de paturi s-a făcut după o evaluare reală şi complexă atât a indicatorilor unităţilor sanitare, cât şi a condiţiilor specifice de acordare a serviciilor de sănătate în toate unităţile cu paturi.
'Înainte de această reducere, România avea un număr de 6,4 paturi la o mie de locuitori faţă de o medie din Uniunea Europeană de doar 5,85 de paturi la o mie de locuitori', a spus ministrul.
Fenomenul de migraţie a personalului din domeniul sanitar este o realitate a Europei unite, a susţinut, totodată, Cseke Attila, care a spus că având în vedere acest lucru s-au luat o serie de măsuri - reducerea duratei rezidenţiatului pentru un număr de 36 de specialităţi, creşterea numărului de locuri de pregătire prin rezidenţiat la 4.000 în 2011, aprobarea organizării unui concurs pentru aproximativ 3.000 de posturi în unităţile sanitare.
În ceea ce priveşte îngrădirea accesului la serviciile medicale prin contractarea de către CNAS a doar 20 de consultaţii la medicul de familie, ministrul Sănătăţii a explicat că alocarea unui interval de 20 de minute pentru bolnavul nou sau acut este clasică, decentă şi universal acceptată.
'Cifrele arată că bugetul aprobat iniţial pentru 2010 este similar cu cel din 2009 şi deci numărul serviciilor medicale contractate este comparabil. (...) Ne-aţi lăsat în schimb 'moştenire-cadou' credite de angajament de 2,8 miliarde de lei care grevează bugetul pe 2010', a spus Cseke Attila.
Despre introducerea co-plăţii, potrivit ministrului sănătăţii, s-a vorbit pentru prima dată în 2009 de către fostul ministru Ion Bazac. 'Domnilor de la PSD, în mandatul dvs. s-a negociat cu FMI introducerea co-plăţii. Eu am primit la preluarea mandatului 'acest cadou' de la dvs.', a continuat el.
Potrivit acestuia, descentralizarea a fost adusă în discuţie tot în 2009 de către ministrul Ion Bazac. 'Descentralizarea s-a făcut. Datoriile spitalelor s-au plătit. În trei luni vom avea manageri responsabili pe trei ani. Ministrul Sănătăţii va susţine în continuare eforturile publice locale prin eficientizarea sistemului spitalicesc. 68 de primari şi preşedinţi de consilii judeţene de la PSD au considerat necesară şi oportună descentralizarea şi au preluat 111 spitale din aria lor teritorială', a spus ministrul Sănătăţii.
Cseke Attila a reliefat că sprijină în continuare funcţionarea reţelei de medicină şcolară în sistem descentralizat, se asigură plata drepturilor salariale pentru personalul din aceste unităţi de învăţământ şi nu se fac disponibilizări pentru această categorie.
Ministrul a făcut o amplă referire şi la programul imunizări, spunând că sunt asigurate vaccinurile necesare pentru realizarea calendarului în domeniu şi sunt asigurate livrările scadente pentru anul 2010.
În ceea ce priveşte Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie 'Cantacuzino', ministrul Sănătăţii a spus că acesta din propria voinţă şi angajament 'şi-a asumat responsabilitatea de a fi o instituţie pe bază de gestiune economică şi autonomie financiară în conformitate cu reglementările în vigoare'.
El a amintit că la rectificarea bugetară institutul a primit o importantă subvenţie de 16.816 mii lei. În opinia sa, institutul necesită o atenţie permanentă a unui manager performant şi profesionalism pentru a obţine calitate şi competitivitate pe o piaţă liberă. 'Acestea pot fi realizate şi obţinute de personalul instituţiei într-o structură reorganizată şi funcţională de înaltă valoare ştiinţifică', a spus ministrul.
Despre sistemul informatic, Cseke Attila a spus că l-a preluat într-o 'situaţie jalnică'. 'Anul acesta reuşim să startăm, să dezvoltăm toate cele patru componente ale informatizării şi chiar să le finalizăm unele dintre ele', a adăugat el.
Ministrul Sănătăţii s-a referit şi la planul de investiţii pentru anul viitor, explicând că va fi susţinut pe domenii prioritare. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila susţine că moţiune actuală depăşeşte la capitolul "incoerenţă" precedenta moţiune de la Senat Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, luni, de la tribuna Parlamentului, că a citit cu atenţie textul moţiunii simple şi a constatat ''un progres'' faţă de moţiunea anterioară de la Senat, în sensul că o depăşeşte la "capitolul incoerenţă".
Deputaţii au respins moţiunea simplă a opoziţiei privind sănătatea (sinteză) Camera Deputaţilor a respins, luni, moţiunea simplă pe domeniul Sănătăţii intitulată "Sistemul sanitar din România: Alarmă de cod roşu", cu 137 de voturi împotrivă, 134 de voturi pentru şi trei abţineri.
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.