Cele mai citite
 


Virusul H1N1 măsoară dezechilibrul mondial
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Madrid, 4 mai /Agerpres/ - Există ceva care s-a răspândit mai repede în întreaga lume decât virusul H1N1: îndoielile şi semnele de întrebare. Şi de tot felul. Unul dintre ele este dacă lumea este pregătită de o pandemie. În general se va întâmpla ceea ce se prevede: ţările bogate vor face mai bine crizei. Totuşi, cazul Mexicului, în mai mică măsură şi a unor economii puternice din Asia, arată că este nevoie de o modernizare a sistemelor medicale în zonele rămase în urmă, notează ziarul El Pais.

Activitatea depusă între 2003 şi 2005 după ameninţarea unei pandemii a gripei aviare şi-a arătat roadele cinci ani mai târziu. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a stabilit liniile de bază de la care trebuie să se pornească. Ţările care le-au urmat dispun de protocoale pentru a acţiona în astfel de cazuri. O pregătire, totuşi, continuă să lipsească în ţările din lumea a treia sau în cele în curs de dezvoltare. Sau, mai rău, în cele care nu dispun de un sistem sanitar capabil să facă faţă unei pandemii.

Săptămâna trecută ziarul Wall Street Journal asigura că, în termeni materiali, Marea Britanie este una din ţările cele mai bine pregătite să înfrunte o pandemie. În ansamblu, dispune de antivirale suficiente pentru a ajunge să trateze 33 de milioane de persoane, circa 54% din populaţie. Şi Franţa are rezerve pentru a trata un procent similar al populaţiei. Ministrul spaniol al sănătăţii, doamna Trinidad Jimenez, a confirmat că Spania are o provizie de 10 milioane de antivirale. În Asia, Japonia este ţara cu o rezervă de medicamente suficientă pentru a trata 24% din populaţie. Totuşi, experţii cred că dacă virulenţa virusului va creşte, chiar şi sistemele medicale din ţările cele mai dezvoltate s-ar putea vedea depăşite.

 

Întrebarea nu este, prin urmare, cine are cele mai mari rezerve de antivirale, ci cine este mai bien pregătit. India, de exemplu, are o capacitate economică suficientă pentru a face faţă unei pandemii, dar este lipsită de infrastructura pentru a trata milioane de persoane. Unele ţări din Asia, din África subsahariană şi câteva din America Latină ar putea fi cele mai afectate. Duminică, guvernul columbian confirma primul caz de gripă porcină din America de Sud. În această zonă geografică, cea mai inegală din lume, unele ţări din regiune au dat sau sunt în măsură să dea un răspuns rapid sau eficient la o situaţia ca aceasta.

Totuşi, puţine guverne şi-au făcut publice rezervele antivirale. "Nu au ceea ce trebuie. Spun că nu este nevoie decât să liniştească populaţia şi se joacă cu norocul. Ceea ce este foarte grav”, afirmă fostul ministru al sănătăţii din Venezuela Rafael Orihuela, expert în medicină preventivă. America Centrală, pentru apropierea sa cu Mexicul şi pentru că trebuie să înfrunte în mai sezonul ploilor torenţiale, se teme de ceea ce este mai rău. În Nicaragua, unde 60% din populaţie nu are acces la apă potabilă, semnalul de alarmă a fost dat din primul moment.

Ţara este un exemplu a ceea ce ar putea face virusul dacă ar ajunge în zonele sărace. Preşedintele Nicaraguei, Daniel Ortega, a admis care nu are tratament decât pentru 3.000 de persoane. Silvio Morales, expert în epidemiologie şi director la un spital din Managua, asigură că dacă virusul se va răspândi aici, cel puţin 20% dintre cei afectaţi ar trebui spitalizaţi, creând o spirală periculoasă: capacitatea spitalelor ar fi debordată iar număr morţilor ar exploda. ”Europa ne-ar putea trimite antivirale, materiale medicale, dar să nu ne păcălim, nu aceasta este problema. Educaţia sanitară este o chestiune culturală”, spune el.

 

În cazul Spaniei, Agenţia Spaniolă de Cooperare Internaţională pentru Dezvoltare (AECID) nu preconizează deocamdată un ajutor strategic, altfel spus trimiterea de profesionişti în acele părţi ale lumii care au nevoie. ”Nu am preconizat, dar nici nu eliminăm posibilitatea, suntem în aşteptare”, spune Elena Madrazo, directoare a AECID. Până acum, Spania a trimis în Mexic 65.000 de măşti medicale şi 6.000 de ochelari de protecţie individuală. S-a dat de asemenea aprobare trimiterii a 80.000 de euro solicitată de Organizaţia Panamericană a Sănătăţii (OPS). "Nu există o limită stabilită pentru cooperare”, spune directoarea.

Deşi încă nu s-a înregistrat, deocamdată, un caz de îmbolnăvire cu gripa porcină, continentul african este cel mai vulnerabil. De aceea unele ţări au luat măsuri preventive radicale. Precum Egiptul, care a dispus sacrificarea tuturor porcilor, o decizie care a provocat mari tulburări şi proteste în rândul poopulaţiei. În Africa, biroul regional al OMS dispune fr aproximativ un milion de tratamente, deşi se prevede ca în cazul răspândirii virusului va trebui să se recurgă la rezervele ţărilor dezvoltate.

Asociaţia Medicilor Fără Frontieră (MSF) a cerut să se ţină sub observaţie acele persoane care au deja o boală, ori suferă de malnutriţie şi care ar fi primele afectate. Faptul că virusul ar putea suferi o mutaţie şi ar deveni mai violent este cel mai rău dintre scenariile posibile. ”Nu este momentul pentru predicţii. Trebuie evaluate diferite scenarii, dar cu precauţie şi evitând speculaţiile”, a cerut María Neira.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa porcină: 4.379 contaminări în 29 state, 49 decese Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Numărul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A (H1N1) este de 4.379 în 29 de state, în timp ce numărul celor decedate a ajuns la 49, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cel mai recent bilanţ, citat de AFP.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...