Cele mai citite
 


Numărul de bolnavi de Alzheimer s-ar putea dubla în următorii douăzeci de ani
miercuri, 22 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva maladiei Alzheimer, organizaţia Alzheimer's Disease International /ADI/ publică un raport despre prevalenţa acestei boli incurabile, simbol al îmbătrânirii populaţiei, scrie ziarul Le Monde în ediţia de marţi.

Potrivit autorilor raportului, aproximativ 35 de milioane de persoane suferă de Alzheimer în întreaga lume, cifră care riscă să se dubleze în următorii douăzeci de ani, ajungând la 66 de milioane în 2030 şi 115 milioane în 2050.

Maladia Alzheimer afectează în prezent unul din cinci octogenari. În Franţa, se estimează că 860.000 de persoane suferă de această boală.

Costurile mondiale pentru această boală vor depăşi 1% din PIB-ul mondial în 2010, adică 604 miliarde de dolari americani, estimează cercetătorii de la ADI, care merg mai departe cu comparaţiile: dacă asistenţa medicală şi toată îngrijirea acordată bolnavilor de Alzheimer ar fi o ţară, aceasta ar fi a 18-a economie mondială, dacă ar fi o întreprindere, aceasta ar fi cea mai importantă din lume, cu o cifră de afaceri anuală mai mare decât cea a companiei de comerţ cu amănuntul Wal-Mart, de exemplu.

Experţii solicită, de asemenea, finanţări: ar trebui mărită de cincisprezece ori valoarea bugetelor alocate pentru cercetările privind această boală pentru a fi la nivelul celor destinate bolilor cardiovasculare.

În Franţa, boala afectează 860.000 de persoane, dar în fiecare an apar 225.000 de noi bolnavi. Până în 2020, vor fi peste 1.300.000 de bolnavi de Alzheimer în această ţară, avertizează Fundaţia pentru cercetarea medicală.

Vineri, 17 septembrie, cu ocazia inaugurării unui centru special pentru bolnavii de Alzheimer, Nicolas Sarkozy a anunţat că se vor extinde pe întreg teritoriul Franţei casele experimentale de primire şi integrare a acestor bolnavi (în prezent sunt 17 asemenea centre). De la 1 februarie 2008, planul de luptă împotriva maladiei Alzheimer a permis aplicarea a 44 de măsuri concrete, finanţate cu suma de 1,6 miliarde de euro până în 2012, în vederea accelerării cercetării în acest domeniu şi a îmbunătăţirii asistenţei pentru aceşti bolnavi.

La Paris, Institutul pentru memorie şi maladia Alzheimer, specializat în tulburări cognitive şi de comportament, şi-a deschis porţile în cursul acestei săptămâni, în cadrul clinicii Piti?-Salpetriere. În fiecare an, 3.500 de bolnavii vor fi luaţi în evidenţele acestui serviciu, în cadrul căruia se vor efectua şi teste terapeutice şi cercetări medicale.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Asistenţa medicală acordată grupurilor vulnerabile, cheia combaterii tuberculozei, afirmă două agenţii europene de sănătate Două agenţii europene de sănătate au subliniat, într-un raport dat publicităţii joi, necesitatea mai multor programe orientate spre grupurile vulnerabile - cum ar fi persoanele fără adăpost, consumatorii de droguri şi imigranţii din ţările cu rate ridicate de tuberculoză - pentru a reduce răspândirea...
Concluziile unui raport DSP Vaslui - asistenţă medicală primară precară, criză de medici de familie Conducerea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui a prezentat, miercuri, în cadrul Şedinţei Grupului de Dialog Civic, un raport privind situaţia cabinetelor de medicină de familie din judeţul Vaslui, concluzionând că asigurarea asistenţei medicale primare este una precară.
Un centru de asistenţă medicală va fi deschis în Ferentari şi face parte dintr-un proiect mai amplu de dezvoltare a cartierului Un centru care va sigura asistenţă medicală persoanelor care locuiesc în cartierul bucureştean Ferentari va fi inaugurat în curând, demersul fiind parte a programului Proiectul Ferentari, a anunţat joi secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat.
Preşedinta Societăţii Române Alzheimer: Demenţele, principalele provocări pentru sistemele de sănătate în următoarele decenii Numărul persoanelor în vârstă de peste 65 de ani a crescut, în România, de la 4,2 milioane în 2008 la 4,4 milioane în 2011, ceea ce reprezintă 20,5% din totalul populaţiei, a subliniat joi, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.
Ebola: Asistenta medicală franceză repatriată din Liberia, supusă unui 'tratament experimental' Tânăra asistentă medicală franceză, voluntar al organizaţiei Medecins sans Frontieres (MSF), care a contractat virusul Ebola în Liberia, a fost internată într-un spital militar din Franţa, unde este supusă unui 'tratament experimental', a anunţat vineri ministrul Sănătăţii, Marisol Touraine, citată de...
Situaţia sanitară şi socială dezastruoasă a romilor din Île-de-France (raport) Acuzaţi periodic de miniştrii de interne Brice Hortefeux, apoi Claude Guéant, care invocau statistici ce rămân totuşi îndoielnice, stigmatizaţi de Nicolas Sarkozy în faimosul discurs de la Grenoble, în iulie 2010, romii erau săptămâna trecută subiectul unei polemici între Partidul Socialist /PS/ şi Uniunea...