Cele mai citite
 


Prof. dr. Cătălina Tudose: Se impune o strategie pentru Alzheimer
miercuri, 22 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

- Ziua Internaţională Alzheimer are în acest an ca temă 'Demenţa! Este timpul acţiunii!', care îndeamnă la luarea unor măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei celor afectaţi de această boală, a declarat marţi pentru AGERPRES prof. dr. Cătălina Tudose, preşedinta Societăţii Române Alzheimer.

În opinia sa, este necesară o strategie pentru această boală. Ea a subliniat că în România boala este sub-diagnosticată (doar 10% dintre bolnavi sunt diagnosticaţi) şi sunt aproximativ 240.000 de pacienţi cu Alzheimer.
Diagnosticarea precoce şi instituirea tratamentului specific al acestei maladii reprezintă primii paşi în asigurarea unei mai bune calităţi a vieţii pacientului şi a familiei acestuia. În afara examinărilor medicale, a evaluărilor periodice medicale şi a tratamentului medicamentos, nu există nici un alt tip de servicii de îngrijire la nivelul comunităţii, a evidenţiat prof. dr. Cătălina Tudose, într-o conferinţă organizată marţi pentru marcarea Zilei Internaţionale Alzheimer.
Societatea Română Alzheimer militează activ pentru creşterea nivelului de informare în populaţia generală, precum şi în lumea medicală despre afecţiunile de tip Alzheimer, pentru sensibilizarea tuturor factorilor implicaţi în îngrijirea acestei categorii de populaţie, pentru schimbarea atitudinii personalului medical faţă de acest tip de pacienţi, precum şi pentru crearea unei reţele naţionale de organizaţii nonguvernamentale care să se ocupe specific de populaţia vârstnică.
În România sunt trei-patru centre specializate în afecţiunile de tip Alzheimer, cel mai important fiind cel de la Bucureşti, a menţionat prof. dr. Cătălina Tudose.
Pe 21 septembrie se marchează în toată lumea Ziua Internaţională Alzheimer, care reaminteşte lumii de existenţa acestei forme de demenţă.
Demenţa este o boală care apare ca urmare a afectării creierului. Ea este caracterizată printr-un declin progresiv al funcţiilor mintale. Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilităţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
La fiecare 4 secunde, o persoana este diagnosticata cu dementa Alzheimer este realitatea socanta comunicata de Directorul Executiv Alzheimer Disease International - Marc Wortmann, in cadrul Conferintei de presa din deschiderea celei de-a III-a editii a Conferintei Nationale Alzheimer, care se desfasoara zilele acestea la Institutul National de Statistica din Bucuresti. ...
Cătălina Tudose: Boala Alzhheimer şi celelalte forme de demenţă necesită o strategie naţională România are nevoie de o strategie în domeniul demenţei, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române de Alzheimer.
Dementa trebuie recunoscuta ca o problema prioritara de sanatate publica in Romania este mesajul ingrijorator pe care il lanseaza Conferinta Nationala Alzheimer 2014, organizata in perioada 26 februarie-01 martie, la Institutul National de Statistica din Bucuresti. In sprijinul acestui semnal de alarma, Societatea Romana Alzheimer apeleaza la factorii de decizie politica, prin propunerea...
Societatea Romana Alzheimer organizeaza in perioada 23 - 25 februarie 2012, la Hotelul Crowne Plaza Bucuresti, Conferinta Nationala Alzheimer cu tema "Actualitati in domeniul dementelor; Dementa Alzheimer - problema majora de sanatate publica a Romaniei Conferinta Nationala Alzheimer abordeaza o tematica de mare diversitate, propunandu-si sa realizeze si la aceasta editie, o manifestare de inalt nivel stiintific. Printre temele abordate mentionam:
Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer...
Dementa: intre criza demografica si cea economica reprezinta tema prin care Societatea Romana Alzheimer isi propune, prin Conferinta Nationala Alzheimer 2013 (27 februarie - 2 martie 2013, Institutul National de Statistica, Bucuresti), sa puna pe primul plan noutatile in domeniu si posibilitatea de a gasi solutii pentru diagnosticarea precoce...