Cele mai citite
 


Impactul economic al noii forme de gripă se accentuează
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Paris, 4 mai /Agerpres/ - Mexicul începe să resimtă efectele economice ale măsurilor adoptate pentru eradicarea epidemiei de gripă. Restricţiile au impact chiar şi asupra cursurilor internaţionale ale petrolului, scrie cotidianul francez La Croix de joi.

Primăria din Mexico a decis, marţi 28 aprilie, închiderea tuturor restaurantelor, cafenelelor, barurilor, cabaretelor, discotecilor şi sălilor de dans din oraş, pentru a limita extinderea gripei porcine, care s-ar fi soldat până acum cu 159 de decese ''suspecte''. Guvernul a mai anunţat închiderea „tuturor siturilor arheologice” din ţară „până la noi ordine”. Siturile precolumbiene din Mexic constituie o atracţie culturală şi turistică mondială, începând cu piramidele de la Teotuhuacan, aproape de capitală, şi Chichen Itza, vechi oraş mayaş din peninsula Yucatan.

Cafenelele şi restaurantele din capitală rămân închise pentru public şi nu pot vinde decât mâncare şi băuturi pentru acasă sau livrare la domiciliu.

Această măsură este în vigoare până pe 5 mai inclusiv şi vizează evitarea formării de grupuri, propice propagării virusului, precizează Buletinul oficial al municipalităţii.

„Înregistrez acum o scădere cu 70% a cifrei de afaceri”, spune Hector Moran, proprietar de restaurant. Fiecare zi de închidere înseamnă o pierdere de 30 milioane de dolari în sector şi 108 milioane de dolari (82 milioane de euro) pe ansamblul economiei capitalei, afirmă preşedintele Confederaţiei patronale pentru Mexico a Republicii Mexic (Coparmex), Juan de Dios Barba. Sectorul turistic va fi şi el afectat de aceste măsuri, majoritatea operatorilor suspendând sau anulând rezervările pentru Mexic.

Alte victime indirecte ale epidemiei sunt crescătorii de porci, care neagă legătura între noul virus şi animalele lor. Carnea de porc nu joacă niciun rol în transmiterea bolii, conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii Animalelor (OIE). În pofida acestui fapt, preţul cărnii de porc a scăzut cu 7% de la începutul săptămânii, fiind victimă a embargoului asupra producţiei americane, impuse de zece ţări, printre care China şi Rusia.

În Egipt, ministrul sănătăţii a anunţat miercuri, 29 aprilie, sacrificarea „imediată” a tuturor porcilor din ţară, animale care sunt crescute pentru creştinii copţi. Şi preţul alimentului de bază al porcilor, soia, scade, ameninţând să tragă în jos alte materii prime.

În ceea ce priveşte turismul mondial, pus în pericol de o diminuare a traficului aerian, acesta afectează şi preţul petrolului. La Bursă, valorile legate de turism sau de transporturi scad, în timp de valorile aferente industriei farmaceutice cresc, încheie cotidianul La Croix comentariul său asupra primelor efecte economice ale gripei mexicane.AGERPRES/ (Lelia Bretan)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
În România nu au fost semnalate cazuri de gripă umană cu virus de la porcine Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - În România, nu au fost semnalate, până în prezent, cazuri de gripă asemănătoare cu cele din SUA şi Mexic.
VIRUSUL A/H1N1 Pese o sută de decese din cauza gripei porcine în Rusia în ultimele săptămâni Cel puţin 107 persoane, între care opt copii şi patru femei însărcinate, au murit în ultimele săptămâni în Rusia din cauza epidemiei de gripă porcină care se înregistrează în peste 50 de regiuni ale acestei ţări, transmite EFE joi.
Măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni primele măsuri de prevenire şi control al apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile...
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.