Cele mai citite
 


Prof. dr. Cătălina Tudose: Boala Alzheimer este subdiagnosticată
miercuri, 22 septembrie 2010   ::   2 Comentarii :: :: Stiri, Alzheimer
 

Boala Alzheimer afectează din ce în ce mai multe persoane având în vedere că, în toată lumea, există o tendinţă de îmbătrânire a populaţiei, a declarat, marţi, în conferinţă de presă, preşedinta Societăţii Române Alzheimer, prof. dr. Cătălina Tudose.

Potrivit acesteia, s-au înregistrat progrese în medicină în metodele de diagnostic şi s-a dezvoltat cercetarea care evidenţiază noi mecanisme de diagnostic.
Printre factorii de risc se află în primul rând existenţa în familie a unor persoane cu această boală, diferite forme de depresie, traumatisme cronio-cerebrale şi alte tulburări cognitive.
'După 30-35 de ani ar trebui un examen medical', a subliniat prof. dr. Cătălina Tudose.
Aceasta a mai spus că între primele tulburări care anunţă o eventuală boală Alzheimer sunt cele de limbaj, orientare în spaţiu şi timp, tulburări ale memoriei de lucru, deficienţe de calcul, dificultăţi în utilizarea aparaturii în activităţile obişnuite, tulburări de personalitate, dispoziţie.
Ea a atras atenţia că membrii familiei ar trebui ca la aceste semne să meargă cu cei afectaţi la medic, trebuie să aibă un stil de viaţă sănătos.
Începând din cea de-a cincea decadă de vârstă trebuie avut grijă la suferinţele vasculare şi metabolism.
Prof. dr. Cătălina Tudose a insistat pentru o educaţie în ceea ce priveşte boala Alzheimer şi accesul la mai multe informaţii.
Familia va trebui să beneficieze de consiliere şi ideal ar fi un manager al pacientului, dar şi posibilitatea de a apela la diferite servicii spitaliceşti.
Prof. dr. Tudose a făcut referire la faptul că în străinătate pacienţii beneficiază de multe servicii în diferite etape ale bolii - spitalizări de zi, centre de zi, spitalizări de noapte, spitalizări pe timp de concediu. În România nu există astfel de servicii. Sunt doar câteva centre în ţară ale ONG-urilor şi, la Bucureşti, Centrul Memoriei, susţinut de Spitalul Clinic de Urgenţă 'Bagdasar-Arseni'.
Specialista a spus că se impune o strategie pentru această boală. În plus, în acest moment, există diferite informaţii care nu sunt încă oficiale referitoare la renunţarea la gratuitate pentru unele medicamente şi chiar la însoţitor.

Notare
Comentarii
de Miki
Buna.Mama mea are 51 de ani si dupa o spitalizare de o sapt din cauza fierii,a ramas cu un tremurat continuu cand sta in picioare <daca sta intinsa pe pat nu are nimic>.As dori daca stie cineva de la ce poate fi,ca medicii i-au spus ca e pe baza nervoasa.Dar de ce nu ii mai trece? Va rog sa ma ajute cineva cu vreun raspuns..Va multumesc!

de silvia badea
Buna ziua,

Mama mea (78 ani) are aceasta boala de 6 ani, s-a declansat in faza a II-a. Acum 6 ani a suferit foarte mult dupa decesul sorei sale si dupa primele luni a inceput sa comunice mai putin cufamilia, foarte nervoasa, nu mai avea miros, insomnii, plangea foarte mult. In primii ani tratamentul a constqt in Ebixa si Aricept. In martie 2010 nu i s-a mai acordat Aricept (de ce ? nu stiu).
Ce trebuie facut in continuare? este dependenta de mine, nu mai poate vorbi , merge,hrani etc.

Multa sanatate,

silvia badea

Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Boala Alzheimer ar avea legătură cu traumatismele cerebrale (studii) Leziunile cerebrale traumatice ar creşte riscul unor tulburări cognitive şi al demenţei, potrivit unor studii americane diferite, prezentate luni la Paris, cu ocazia Conferinţei internaţionale a Asociaţiei Alzheimer (AAIC), şi menţionate de AFP.
Conf.dr. Cătălina Tudose: Se impune un plan naţional pentru Alzheimer În România, spre deosebire de ţările europene, boala Alzheimer nu beneficiază de niciun fel de servicii de îngrijire comunitară, rămânând 'încremenită' în aceeaşi situaţie ca în secolul trecut, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, presedinta Societăţii Române Alzheimer...
Stilul de viaţă ar putea preveni maladia Alzheimer (studiu) Boala Alzheimer poate fi prevenită printr-un stil de viaţă sănătos, potrivit unui studiu care a identificat nouă factori de risc pentru dezvoltarea aceastei maladii degenerative a memoriei, informează nydailynews.com.
Cătălina Tudose: Boala Alzhheimer şi celelalte forme de demenţă necesită o strategie naţională România are nevoie de o strategie în domeniul demenţei, a subliniat vineri, într-o conferinţă de presă, conf. dr. Cătălina Tudose, preşedintele Societăţii Române de Alzheimer.
Societatea Română Alzheimer lansează un apel la dezbatere publică a problemelor din perspectiva acestei boli Boala Alzheimer poate determina, pe fondul îmbătrânirii demografice globale şi a situaţiei economice actuale, o destabilizare atât a sistemelor de sănătate, cât şi a bugetelor, dacă nu vor fi luate măsuri susţinute, spun reprezentanţii Societăţii Române Alzheimer, care lansează un nou apel la dezbatere...
Comunicat de presă - Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN) A- XI-a ediţie a şcolii Internaţionale de Vară de Neurologie