Cele mai citite
 


Mitingul din Piaţa Enescu s-a încheiat
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Mitingul organizat de CNSLR Frăţia şi Federaţia Sanitas în Piaţa Enescu din Capitală s-a încheiat, sindicaliştii pornind în marş spre Piaţa Victoriei, pe bd. Dem. I. Dobrescu, Piaţa Romană, Piaţa Victoriei, unde, la ora 15.00, va începe cel de-al doilea miting al federaţiilor membre ale CNSLR Frăţia.
În faţa Ministerului Muncii, a Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Administraţiei şi Internelor sindicaliştii s-au oprit pentru a le cere celor trei miniştrii soluţionarea revendicărilor angajaţilor din aceste ramuri de activitate.
Forţe de origine impresionante au înconjurat Ministerul de Interne pornind în marş pe Calea Victoriei spre Piaţa Victoriei pentru a aştepta coloana de demonstranţi, care va fi încheiată de autocarele ce vor veni în marş din Piaţa Constituţiei. Mitingul din Piaţa Victoriei este programat să se încheie în jurul ore 19.00.
Sindicaliştii prezenţi la mitingul din Piaţa Enescu au cerut, printre altele renunţarea la măsura privind reducerea salariilor bugetarilor cu 25 la sută, condiţii de viaţă decente, dar şi demisia Guvernului şi a preşedintelui Traian băsescu.
Preşedintele CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a mai cerut, în deschiderea mitingului Sanitas, autonomie pentru Casa Naţională de Sănătate şi revenirea salariilor la nivelul de dinainte de reducerea cu 25 la sută.
'Jos labele de pe Casa Naţională de Sănătate. Vrem banii înapoi pe care ni i-aţi luat. Îi vrem acum, pentru că nu sunt bani din bugetul statului. Vrem autonomie pentru Casa Naţională de Sănătate. Ne-aţi transformat în bugetari de mâna a două, deşi suntem o forţă importantă în sistemul de sănătate al României', a declarat Marius Petcu.
Acesta a făcut apel la participanţi să exercite presiuni în continuare asupra parlamentarilor şi guvernanţilor în ceea ce priveşte lista de revendicări.
'Aşteptăm răspunsuri de la Ministrul Sănătăţii şi chiar de la primul ministru pe lista noastră de revendicări. Avem câte-o întrebare pentru fiecare membru al guvernului. Eu sper ca strigătul nostru de disperare venit din Piaţă să ajungă şi la urechile lor. Dacă nici ziua de azi nu-i va zdruncina în fotoliile lor calde şi cred că, întorşi acasă, vor scăpa de noi, se înşeală. Vă sfătuiesc ca, odată întorşi acasă, să nu-i slăbiţi pe aceşti guvernanţi şi parlamentari. Să le atrageţi atenţia că atitudinea lor de dezinteres faţă de noi îi face să nu mai obţină în viaţa lor un post de parlamentar sau de demnitar în România', a declarat Marius Petcu.
La rândul său, Marius Nistor, preşedinte executiv al FSLI Spiru Haret, vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, le-a transmis guvernanţilor că nu au nevoie de solidaritate cu ei şi că vor banii înapoi şi condiţii de viaţă decente.
'Ei ne cer nouă solidaritate. Ce fel de solidaritate, când ne-au furat părinţii şi ne-au condamnat la moarte?. Când copii noştri nu au condiţii de şcoală, când disponibilizările au pus stăpânire pe ţară, când profesorii sunt îndemnaţi să plece din ţară pentru a trăi mai bine? Ce fel de solidaritate vor de la noi? Nu mai putem trăi cu solidaritatea pe care ne-o cer. Vrem banii înapoi, vrem condiţii decente de viaţă', afirmă Marius Nistor preşedinte executiv al FSLI Spiru Haret, vicepreşedinte al CNSLR Frăţia.
De asemenea, el a adresat o invitaţie preşedintelui Traian Băsescu să vină în piaţă, în mijlocul sindicaliştilor.
'Fraţilor, aţi ascultat ieri (n.r marţi) cuvântul preşedintelui Traian Băsescu în faţa Parlamentului PDL-ist spunând că în România nu este sărăcie, ci abuzuri şi nemuncă. Domnule preşedinte, dumneavoastră, care ne-aţi cerşit voturile în Piaţa Universităţii la referendum de ce nu veniţi acum în faţa noastră şi să recunoaşteţi când aţi făcut abuzuri tăindu-ne salariile, impozitând pensiile şi îndatorându-ne organismelor internaţionale. Domnule preşedinte, de ce v-aţi stabilit din noi un duşman al dumneavoastră, de ce nu aţi stabilit un duşman din criza economică. Vă invităm, dacă aveţi curajul, să veniţi aici în piaţă, în mijlocul sindicaliştilor din învăţ 59;mânt, sănătate, administraţie publică, societăţi comerciale şi să vă luaţi votul şi procentele', a spus Marius Nistor de la tribuna mitingului CNSLR Frăţia.
Reprezentanţii sindicatelor protestatoare au primit o invitaţie din partea ministrului Muncii, Ioan Botiş, de a veni la discuţii, la sediul ministerului, pentru prezentarea revendicărilor şi continuarea dialogului pe baza acestora.
Marius Petcu i-a transmis ministrului că nu au ce discuta, revendicările sindicatelor fiind înapoierea procentului de 25 la sută din salariu şi 750 lei salariul minim pe economie, dar că, din respect, va trimite la minister o delegaţie a Sanitas şi o alta a CNSLR Frăţia.
În urma acestei invitaţii, circa 100 de membri ai sindicatului Sanitas, cu steaguri, au ocupat trotuarul din faţa Ministerului Muncii, liderii acestora invitând reprezentanţii instituţiei să coboare din birourile lor, în stradă, pentru dialog.
Jandarmii le-au cerut sindicaliştilor să degajeze trotuarul din faţa ministerului. O parte s-au conformat, dar un grup a încercat să rămână pe poziţii. S-a iscat o busculadă cu îmbrânceli şi huiduieli şi, în cele din urmă, toţi sindicaliştii de la Sanitas au fost mutaţi pe trotuarul de vis-a-vis. Sindicaliştii au aruncat în sediul ministerului cu ouă şi apă.
Organizatorii se aşteaptă ca la mitingul din Piaţa Victoriei numărul protestatarilor să crească şi să ajungă la circa 20.000 de persoane.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii din sănătate au pichetat sediile prefecturilor; ei sunt nemulţumiţi de nivelul scăzut al salariilor - grupaj I Sindicaliştii din sănătate au pichetat miercuri sediile prefecturilor din mai multe multe municipii reşedinţă de judeţ, cerând guvernului să finanţeze în mod corespunzător sistemul sanitar. Ei şi-au manifestat nemulţumirea faţă de nivelul scăzut al salariilor din acest domeniu şi faţă de inechităţile...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Ministerul Sănătăţii şi sindicaliştii de la Sanitas au identificat soluţii pentru majorarea sporurilor salariale şi a veniturilor Bucureşti, 7 apr /Agerpres / - Ministerul Sănătăţii va colabora cu Federaţia Sanitas, astfel încât să fie reglementat "pozitiv" modul de acordare a sporurilor salariale, iar din a doua jumătate a anului să se poată realiza şi o majorare a veniturilor, a declarat ministrul Sănătăţii Nicolae Bănicioiu...
Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor organiza luni o grevă de avertisment de două ore Membrii Federaţiei Sanitas vor intra în grevă de avertisment luni, între orele 8,00 şi 10,00, pentru a atrage atenţia asupra mai multor revendicări, a declarat sâmbătă prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, după întâlnirea cu conducerea Ministerului Sănătăţii pe tema contractului colectiv...
Sindicaliştii de la SANITAS au încheiat pichetul din faţa Ministerului Sănătăţii Cei aproximativ 100 de membri ai Federaţiei SANITAS din România care au pichetat luni, de la ora 10,00, sediul Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, au încheiat la ora 12,00 acţiunea revendicativă, fără să se înregistreze niciun fel de incidente.
Sindicaliştii de la Sanitas ameninţă cu proteste de stradă după 15 septembrie Membrii Federaţiei Sanitas din România afirmă că vor ieşi în stradă după 15 septembrie, dacă, până la această dată, autorităţile nu vor lua măsuri pentru soluţionarea listei de revendicări sindicale, potrivit unui comunicat al sindicaliştilor, remis, marţi, AGERPRES.