Cele mai citite
 


Iulia Moldovan: Petenţii şi instanţele exercită o presiune imensă asupra CNSAS prin solicitările lor
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Petenţii şi instanţele exercită o presiune imensă asupra Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) prin solicitările formulate, a afirmat, miercuri, la o dezbatere despre despăgubirile pentru foştii deţinuţi politici, Iulia Moldovan, şef al Serviciului Informare Publică şi Repunere în Drepturi la CNSAS.
'Dat fiind faptul că suntem practic singura instituţie care deţinem cea mai mare parte a dosarelor create de fosta Securitate, asupra noastră se exercită o presiune imensă atât din partea petenţilor, care ne solicită documente cu care pot să meargă în instanţă şi să probeze cele transmise prin cererea de chemare în judecată a statului român, cât şi din partea instanţelor, ce ne solicită fie dosare în integralitatea lor, fie documente din acestea', a declarat Iulia Moldovan.
Aceasta a semnalat şi alte probleme legate de instanţele de judecată, şi anume o lipsă de cunoaştere a terminologiei istorice de către unii judecători.
Christian Mititelu, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului, consideră că poate ar fi fost bine dacă ar fi existat complete de judecată specializate în tematica legată de foştii deţinuţi politici.
'S-a făcut o Lege a revoluţionarilor. (...) Ştim cât de puţini revoluţionari autentici sunt recompensaţi de această lege şi cât de multă impostură este în ea. Ar fi suficient să scoată trei pătrimi dintre cei care beneficiază de această lege pentru a se găsi bani pentru deţinuţii politici', a declarat, la rândul său, Claudiu Iordache, director general al Institutului Revoluţiei Române din Decembrie 1989.
Potrivit acestuia, Revoluţia din 1989 trebuia să permită apariţia unui nou sistem de putere.
'Cei învinşi în timpul Revoluţiei (din 1989 n.r.) au revenit la putere, iar intelectualitatea încă în sfială faţă de puterea efectivă a cruţat în bună măsură toate sistemele de putere care s-au perindat în fruntea statului. (...) Tot statul acesta mixat în aşa fel încât vinovaţii să conducă afaceri curente ale României a dus la consecinţele de astăzi', a adăugat Claudiu Iordache.
Institutul Român de Istorie Recentă a organizat, miercuri, dezbaterea intitulată 'Politici retributive în România postcomunistă. Trebuie despăgubiţi foştii deţinuţi politici?'.
Parlamentul României a adoptat Legea nr. 221/2009 privind condamnările cu caracter politic şi măsurile administrative asimilate acestora pronunţate în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, care acordă dreptul la despăgubiri materiale pentru prejudiciile morale suferite prin condamnare sau prin măsuri administrative foştilor deţinuţi politici, precum şi urmaşilor acestora. De curând, Guvernul a limitat prin ordonanţa de urgenţă nr. 62/2010 cuantumul despăgubirilor şi a adus modificări textului de lege.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
World Vision România susţine urgenţa îmbunătăţirii accesului la servicii medicale de calitate pentru categoriile vulnerabile La iniţiativa Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi şi a Comisiei pentru sănătate publică din Senat, Fundaţia World Vision România a organizat la Palatul Parlamentului conferinţa-dezbatere intitulată “Drepturile Pacienţilor - între teorie şi practică”, marcând astfel Ziua...
Iaşi: Reprezentanţii companiei 'Antibiotice' anunţă că îl vor da în judecată pe medicul Cîrstoveanu Compania Antibiotice SA intenţionează să-l dea în judecată pe medicul Cătălin Cîrstovanu, şeful Secţiei de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii M.S. Curie din Bucureşti, după declaraţiile acestuia referitoare la lipsa de efect a medicamentelor generice produse...
Fostul director administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui, trimis în judecată Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi l-au trimis în judecată pe Ion Manole, director administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Vaslui în perioada 7 aprilie - 21 decembrie 2008, acuzat că a avizat 14 contracte de achiziţii de produse, în valoare totală de 69.092 lei, de la o societate...
DNA: Dănuţ Căpăţînă, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, trimis în judecată Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Dănuţ Căpăţînă, la data faptelor manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru spălare de bani şi cinci infracţiuni de luare de mită.
Fostă angajată a Spitalului de Urgenţă Buzău, dată în urmărire, a fost trimisă în judecată de procurorii DNA Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Ploieşti au dispus trimiterea în judecată a unui angajat al departamentului administrativ al Spitalului Judeţean de Urgenţă Buzău - Iuliana Drăghici - arestată preventiv în lipsă, acuzată de trafic de influenţă în formă continuată, informează un comunicat...
Conducerea SJU Alba Iulia ia în calcul acţionarea în judecată a Hexi Pharma dacă firma va fi găsită vinovată Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, a susţinut, marţi, într-o conferinţă de presă, că va acţiona în judecată compania Hexi Pharma dacă aceasta va fi găsită vinovată în scandalul dezinfectanţilor şi că îi va consilia şi pe pacienţi să facă acelaşi lucru.