Cele mai citite
 


Traian Băsescu îndeamnă miniştrii Sănătăţii şi Educaţiei să închidă unităţile ineficiente
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat, miercuri, că este necesară închiderea a aproximativ 200 de spitale care nu îşi justifică existenţa şi a peste 1.000 de unităţi şcolare care nu au elevi suficienţi.
'Spre exemplu acum ţinem 200 de spitale care nu îşi justifică existenţa, ca spitale. S-a făcut descentralizarea lor - foarte bine, era un pas necesar apropierea spitalului de comunitatea locală - dar nu am avut curaj să închidem ceea ce trebuie închis. Am împins lucrurile la administraţia locală. Va trebui să revenim într-un fel sau altul. Acum omul spune: 'am spital aproape' şi de fapt el nu ştie că are spital aproape, dar este spital care nu îl poate vindeca, care nu dă certitudine intervenţiei medicale cu înalt profesionalism. Or, este o jumătate de pas', a spus şeful statului, într-un interviu acordat postului public de radio.
El a mai apreciat că situaţia este similară şi în sistemul de învăţământ, admiţând însă că în acest caz întârzierea este justificată, în condiţiile în care Parlamentul nu a adoptat deocamdată legea educaţiei.
'Ministrul Funeriu a comasat peste 1.000 de şcoli. Foarte bine, dar când le trimitem şcolile către administraţiile locale? Iar din câte ştiu eu, nu doar 1.300 de şcoli trebuiau închise - au sub 20 de elevi şi ţinem profesori, cu cheltuieli foarte mari - ci vreo 3.000 de şcoli. Deci totul este să ieşim din aceste jumătăţi de măsură. Este bine ce au făcut, dar nu au făcut tot, şi acesta este motivul de insatisfacţie', a apreciat Traian Băsescu.
El a adăugat că, după ce aceste şcoli vor trece la administraţia locală, primarului îi va fi mult mai greu să închidă unităţile, chiar dacă au prea puţini elevi. În aceste condiţii, el a apreciat că ministerele trebuie să îşi asume închiderea şcolilor sau spitalelor ineficiente.
'Dacă o sa facă la fel cum s-a făcut şi la spitale, întâi date la administraţia locală şi, practic, din punct de vedere administrativ pierdute de sub controlul Ministerului, sigur vor fi aceleaşi probleme la comasare, la închidere. Ştim toţi că trebuie să închidem mai bine de 3.000 de şcoli, unde nu sunt copii, pur şi simplu stau deschise. Ce învăţământ e acela, în care cei de la a V-a până la a VIII-a sunt şase copii şi toţi învaţă în aceeaşi clasă? Este clar că sunt sacrificaţi acei copii', a spus preşedintele.
El a mai remarcat că Ministerul Sănătăţii a realizat descentralizarea, dar că nu au fost închise spitalele care nu îşi justifică existenţa.
Şeful statului consideră că ministrul Sănătăţii a comis un act de curaj, dar l-a îndemnat în acelaşi timp să continue drumul început, în vederea eficientizării cheltuielilor.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Ministrul Sănătăţii susţine că nu poate mări salariile medicilor rezidenţi în acest an Ministerul Sănătăţii nu va majora salariile medicilor rezidenţi în acest an şi că o posibilă mărire a acestora ar putea avea loc în 2014, a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, ministrul Eugen Nicolăescu.
Băsescu: Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, care se vor transforma în azile şi creşe Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seara, la postul naţional de televiziune, că Ministerul Sănătăţii trebuie să închidă 200 de spitale mici, iar o primă soluţie ar fi transformarea lor în azile pentru bătrâni şi în creşe.
Băsescu, despre situaţia spitalului judeţean Ploieşti: Nicolăescu minţea cu neruşinarea Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, că a minţit "cu neruşinare" cu privire la scandalul generat de situaţia de la Spitalul judeţean din Ploieşti, adăugând că acesta "s-a trezit după ce a văzut că e groasă".
Băsescu: Dacă Nicolăescu nu are hârtii privind mobilierul de la minister este şpagă Preşedintele Traian Băsescu l-a criticat pe ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în contextul afirmaţiilor apărute în presă privind mobilierul cu care şi-a echipat sala de protocol de la minister, spunând că este nepermis acest lucru şi că dacă nu are documente sponsorizarea poate fi calificată drept...
Băsescu: Anul acesta, România nu are nevoie în mod cert de niciun euro de la FMI sau de la UE Preşedintele Traian Băsescu susţine că, în acest an, România nu are nevoie, "în mod cert", de niciun euro de la Fondul Monetar Internaţional sau de la Uniunea Europeană.
Băsescu despre coordonarea CNAS de MS: Ideea de centralizare este una proastă Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu ştie ce înseamnă coordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către Ministerul Sănătăţii, dar CNAS trebuie să rămână persoană juridică, punctând, totodată, că ideea de centralizare este una "proastă" care ar însemna "paşi înapoi".