Cele mai citite
 


Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.

În Canada, China (Hong Kong), Columbia, Coreea de Sud, Costa Rica, Israel, Mexic, Noua-Zeelandă, Salvador, SUA, numărul cazurilor confirmate este de 929, din care 23 de decese.

În ultimele 24 de ore, au fost raportate 30 de cazuri noi confirmate de infecţie în Uniunea Europeană, dintre care 24 în Spania, trei în Marea Britanie şi unul în Italia.

În Uniunea Europeană au fost raportate două cazuri noi de transmitere secundară în Spania şi un caz în Marea Britanie. Nu este raportată transmitere susţinută interumană pe teritoriul UE.

Cele mai multe cazuri au fost confirmate în Spania - 44, urmată de Marea Britanie cu 18 şi opt în Germania. Noua formă de gripă este în mod cert extrem de periculoasă, a declarat duminică ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, într-o conferinţă de presă.

El a precizat că nu există ţară care să fie la adăpost de noua formă de gripă. "Dar, în ciuda avansului rapid al virusului, există măsuri pe care autorităţile şi fiecare individ în parte le pot lua pentru a împiedica răspândirea gripei", a precizat ministrul.

El a făcut apel către populaţie să respecte normele minime de igienă. Astfel, oamenii trebuie să se spele pe mâini cu apă şi săpun, cât mai des. Virusul se transmite de la om la om, prin picăturile de salivă sau secreţii nazale, răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută. Virusul se mai poate transmite şi prin atingerea unor obiecte sau suprafeţe contaminate cu aceste picături, după ce mâinile nespălate sunt duse la nas şi/sau la gură.

Când cineva tuşeşte sau strănută trebuie să-şi acopere gura şi nasul cu o batistă de unică folosinţă. După utilizare, aceasta trebuie aruncată la gunoi. Totodată, trebuie evitate contactul cu persoanele bolnave, aglomeraţiile şi mulţimile.

Ministerul Sănătăţii a aplicat o serie de măsuri în ultimile zile care au vizat: supravegherea stării de sănătate a călătorilor dinspre şi înspre zonele de risc cunoscute. Coordonarea acestor măsuri se face cu Ministerul Administraţiei şi Internelor, MAE şi Ministerul Transporturilor. Monitorizarea stării de sănătate a celor care nu prezintă simptome ale îmbolnăvirii se realizează prin Direcţiile de Sănătate Publică din ţară.

Sistemul naţional de sănătate publică a fost avertizat pentru identificarea, din timp, a posibilelor cazuri de gripă cu virus nou. De asemenea, avertizarea vizează şi măsurile profilactice aplicabile şi paşii necesari detecţiei, tratamentului şi îngrijirilor pentru eventualele cazuri înregistrate.

"Am dispus blocarea distribuţiei de antivirale specifice în farmacii pentru a preîntâmpina automedicaţia preventivă. Doresc să subliniez faptul că antiviralele luate preventiv nu opresc instalarea bolii. Aceste medicamente pot fi eficiente numai în cazul îmbolnăvirii efective şi numai sub o administrare controlată de către medici", a subliniat ministrul Sănătăţii. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bazac: Virusul H1N1, extrem de puternic Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a atras atenţia că virusul N1H1 rămâne în continuare extrem de puternic, numărul cazurilor fiind în creştere, iar mortalitatea mult mai ridicată decât în cazul gripei sezoniere.
România este pregătită pentru o eventuală pandemie de gripă Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul virus gripal şi nu există nicio suspiciune până în acest moment.
Ministrul Bazac a infirmat informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a infirmat, miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România, informaţie difuzată de o agenţie de presă şi preluată de mai multe televiziuni.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Prietenul tinerei de 28 de ani din SUA a fost internat la Institutul ''Matei Balş'' Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Dintre cele 35 de persoane cu care tânăra de 28 de ani, infectată cu virusul noii gripe, a venit în contact în 30 mai, la o petrecere, 22 au fost identificate şi se află sub supraveghere permanentă a stării de sănătate. Până în prezent, niciunul dintre ei nu prezintă...
Crucea Roşie Română oferă sprijin MS în contextul gripei cu virus A H1N1 Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a activat deja, la nivel global, planul de acţiune în caz de pandemie.