Cele mai citite
 


Programul PNL denunţă statul clientelar condus de PDL
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Programul votat, miercuri, în unanimitate, de conducerea Partidului Naţional Liberal doreşte să ofere, în peste o sută de pagini, o alternativă la modernizarea României în viziunea statului liberal.
Intitulat de altfel 'Statul Liberal - Modernizare a României', programul PNL dezvoltă soluţii în sectoare precum economia românească, administraţia în afacerile interne, justiţia, educaţia, sănătatea, sistemul de pensii, agricultura şi dezvoltarea rurală, mediul, apărarea naţională, infrastructura.
Liberalii abordează totodată şi problema statului clientelar.
'Prin programul său pentru România, Partidul Naţional Liberal îşi asumă opţiunea fermă pentru statul liberal. Amploarea recesiunii economice din România, care nu poate fi explicată doar prin consecinţele crizei mondiale, precum şi criza instituţională fără precedent în care se află statul român, arată că societatea românească se află la un moment de răscruce. Ne aflăm, astăzi, în faţa unei alegeri fundamentale: fie menţinem statul asistenţial şi clientelar, fie reconstruim statul din temelii, pe principiile 'statului liberal'', se arată în documentul remis miercuri AGERPRES.
Potrivit PNL, 'cauzele răului din societatea românească de astăzi le găsim în prizonieratul în care au fost ţinuţi românii timp de 20 de ani, de către statul asistenţial şi clientelar, proiectat, construit şi perfecţionat de structurile politico-financiare moştenitoare directe ale aparatului de partid şi de stat din perioada comunistă'.
'Expresia electorală deplină a acestor structuri o găsim în cele două formaţiuni politice care au ca trunchi comun Frontul Salvării Naţionale - Partidul Social-Democrat şi Partidul Democrat. Principala trăsătură a statului asistenţial şi clientelar o reprezintă funcţionarea acestuia exclusiv în beneficiul grupării politico-financiare aflate la putere, indiferent de numele acesteia şi, de cele mai multe ori, împotriva intereselor cetăţenilor români. Componenta asistenţială a statului român actual are drept scop menţinerea unei mari părţi a românilor la limita sărăciei, pentru ca partidul aflat la putere să poată avea la dispoziţie o masă de manevră electorală, întreţinută prin sistemul 'pomenii', din resursele obţinute de la segmentele productive ale societă ţii. Componenta clientelară ţine de satisfacerea intereselor clientelei politice prin investiţii şi achiziţii publice nerentabile pentru societate, dar extrem de profitabile pentru gruparea politico-financiară aflată la putere', susţine PNL.
În document se mai spune că astăzi, într-o perioadă de gravă criză economică, 'Partidul Democrat perfecţionează funcţia clientelară a statului'.
'În acest mod se explică abordarea simplistă a crizei economice, practicată de guvernarea Băsescu-Udrea-Boc: suprataxarea economiei şi reducerea haotică a cheltuielilor bugetare, pentru strângerea unor sume cât mai mari la bugetele de stat. Obiectivul - dirijarea acestor sume către clientela politică, prin pseudo-investiţii precum patinoarul de la Braşov, stadioanele cu nocturnă din comune cu drumuri de pământ, sau brandul de ţară al Elenei Udrea. Lipsa de preocupare pentru creşterea economică, pentru relansarea mediului privat, are drept cauză nevoia grupării economico-financiare de la putere ca resursa publică să fie 'prăduită' pe termen scurt, până în anul electoral 2012', susţine documentul PNL.
În acest context, consideră PNL, noţiuni precum 'reforma statului' sau 'modernizarea statului' reprezintă teme false, lansate în scop propagandistic de actuala guvernare, pentru a acoperi perfecţionarea statului clientelar.
'România nu are nevoie de o reformă a statului în sensul înţeles de partidele care au creat statul asistenţial şi clientelar, ci de o transformare a statului român în stat liberal!', susţin liberalii în document.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Programul prezidenţial al lui Ponta: România are nevoie de o nouă mare unire a românilor Programul prezidenţial al candidatului PSD, PC şi UNPR la alegerile din noiembrie, Victor Ponta, care cuprinde zece obiective, vizează ca proiect de ţară nevoia realizării unei noi mari uniri a românilor.
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
Previziuni economice Actualitatea economică internă şi externă în date:
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Băsescu: România riscă să reintre într-o perioadă de criză economică Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că în România există bariere în ceea ce priveşte relansarea economică şi că există riscul ca ţara noastră să reintre într-o perioadă de criză în contextul în care Guvernul a utilizat mai puţini bani pentru investiţii din bugetul de stat, îndreptându-i către...
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.