Cele mai citite
 


Dependentele
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Depresia
 

 Imaginati-va un barbat care trage o dusca de tarie dupa orele de munca. Este el un bautor „de placere" sau un alcoolic?
Dar ce spuneti despre o femeie care atunci cand este obosita sau deprimata da iama prin frigider ori despre persoanele care petrec ore intregi in fata televizorului? Obiceiuri nevinovate sau vicii?

Majoritatea oamenilor manifesta un anumit fel de dependenta. Fiecare gaseste ceva ce ii place si il face sa se simta bine si la care recurge mereu, de parca ar fi vorba de un mecanism de copiere, spune Tom Horvath, care conduce un centru de tratament al dependentelor.

Avem tendinta de a ne gandi la dependente in formele lor cele mai grave: dependentul de un drog care cere cu insistenta urmatoarea injectie, de exemplu, sau jucatorul inrait care-si azvarle patimas salariul in fanta automatului de joc. Dar milioane dintre noi sufera de dependente mai temperate. Tanjim dupa substante sau dupa trairi care pe moment ne fac sa ne simtim mai bine, dar care pe termen lung au adesea consecinte daunatoare.

Daca va suspectati ca aveti o dependenta — de tigari , de jocuri de noroc sau de computer , de mancare sau de orice altceva —, puneti-va urmatoarea intrebare: V-a provocat respectivul comportament suficiente probleme pentru a avea in vedere renuntarea la el? Daca raspunsul este da, atunci acum este momentul sa faceti unele schimbari pentru a va elibera din ghearele viciului.

Incepeti prin enumerarea argumentelor pro si contra

Celor mai multi le este greu sa recunoasca faptul ca sufera de o dependenta. O modalitate de a va forma o parere este sa enumerati argumentele in favoarea si in defavoarea comportamentului care va nelinisteste.

In primul rand, puneti pe hartie toate aspectele care va fac placere in legatura cu substanta sau activitatea respectiva. Daca beti , de exemplu, lista poate include lucruri ca „Acest fapt ma ajuta sa ma exprim" sau „imi place senzatia de euforie".

In al doilea rand, treceti pe lista beneficiile renuntarii la baut: „As fi mai productiv daca n-as bea" sau „Ar fi mai putin probabil sa ma cert cu partenerul", sau „Mi-ar placea sa ma mentin sanatos, de dragul copiilor ".

Comparati listele. Rezulta ca manifestarile au costuri ce depasesc beneficiile? Felicitari! Ati recunoscut ca aveti unele probleme — acesta este primul pas in directia efectuarii de schimbari, spune dr. Horvath.
Si trebuie sa le faceti singur. in continuare trebuie sa decideti cand sunteti pregatit pentru schimbarile necesare — si adesea dificile —, cu scopul de a va elibera de dependente.
 
Articol preluat de pe www.musetel.ro

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
REPORTAJ/ Dependenţa de jocuri de noroc, o boală care afectează tot mai multe persoane Dependenţa de jocuri de noroc, o afecţiune cronică, a devenit o problemă pe care o au tot mai multe persoane, fiind afectată sever nu doar viaţa jucătorilor, ci şi cea a familiilor acestora.
Un nou site despre dependenta la locul de munca Castle Craig Hospital a lansat un nou site in limba engleza cu resurse care sa-i ajute pe angajatori si specialistii in Resurse Umane sa rezolve problemele legate de dependenta de alcool si droguri din companii.
Terapie pentru jocurile de noroc Dependenta de jocuri de noroc este o dependenta comportamentala care duce la dificultati financiare grave, probleme la locul de munca, o viata de familie disfunctionala si uneori chiar suicid. Fie ca e vorba de bilete la loterie, pariuri sportive, jocul de poker online sau vizita la casinouri...
Efectele consumului de alcool si droguri asupra familiei Castle Craig Hospital, cel mai mare centru specializat in tratamentul dependentei din Marea Britanie lanseaza un nou material video informativ despre boala dependentei. Clipul, subtitrat in limba romana, prezinta efectele consumului de alcool si droguri asupra familiei. Lee Taylor, coordonatorul...
Dependenţa şi impulsivitatea bărbaţilor sunt înscrise în ADN Starea de dependenţă şi impulsivitatea bărbaţilor au cauze genetice, conform unui nou studiu realizat de cercetători americani care au identificat gena răspunzătoare, transmite LiveScience.com.
Nouă sursă de informare despre dependenţă Clinică britanică de top - specializată în tratamentul dependenţei - îşi lansează site-ul în limba română