Cele mai citite
 


România este pregătită pentru o eventuală pandemie de gripă
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, dr. Ion Bazac, a precizat, duminică, într-o conferinţă de presă, că în România nu s-a înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu noul virus gripal şi nu există nicio suspiciune până în acest moment.

El a spus că, în prezent, România poate să asigure tratamentul cu 460.000 de doze de antivirale şi este suficient pentru situaţia actuală recomandând populaţiei să nu-şi facă stocuri de astfel de medicamente pentru că ele nu se administrează decât în cazul în care este nevoie, de către personalul medical. "Altfel, poate dezvolta rezistenţă la tratament", a adăugat ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte un eventual vaccin, dr. Ion Bazac a afirmat că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că până pe 25 mai se va izola tulpina gripală, în august urmând să înceapă producţia la nivel mondial, iar în septembrie se va pune pe piaţă.

"Mai mult, România are capacitatea prin Institutul Naţional 'Cantacuzino' de a demara producţia vaccinului în trei luni de la izolarea tulpinii. Este un atu important al ţării noastre care poate avea o contribuţie deloc neglijabilă la reducerea răspândirii virusului în această zonă europeană", a explicat oficialul.

El a menţionat că, în prezent, la Institutul "Cantacuzino" se face identificare pentru virusul gripei sezoniere, iar peste 48 de ore acesta va avea posibilitatea identificării noului virus gripal datorită primirii chiturilor necesare pentru confirmarea virusului, urmând ca pentru revalidare şi secvenţiere probele să fie trimise la Londra.

În ultima şedinţă a Comitetului de coordonare şi acţiune a Ministerului Sănătăţii (MS) s-a dispus alocarea unui stoc de antivirale pentru 10.000 de persoane din categorii cu un grad ridicat de expunere, precum cadrele medicale şi personalul diplomatic din zonele de contact.

Ministrul Sănătăţii a făcut referire şi la faptul că această măsură vine în completarea distribuţiei de medicaţie specifică direcţionată spre nouă spitale de boli infecţioase din ţară, acţiune încheiată în cursul zilei de sâmbătă. Tot de sâmbătă a fost dispusă ca măsură suplimentară organizarea serviciului de permanenţă, 24 din 24 de ore, la Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor Transmisibile şi la Biroul Evenimente de Sănătate şi Alertă Precoce prin Institutul de Sănătate Publică Bucureşti.

România poate trata cu antivirale 25% din populaţie, Franţa poate trata 60% din populaţie, iar la întâlnirea de la Luxemburg, ministrul Sănătăţii a anunţat că face demersuri pentru a trata 70% din populaţie.

Bazac a spus că Ministerul Sănătăţii va demara o campanie de informare a populaţiei despre conduita ce trebuie urmată pentru prevenirea îmbolnăvirilor, precum şi în cazul apariţiei simptomelor. O întâlnire în acest sens va avea loc pe 4 mai cu membrii Consiliului Naţional al Audiovizualului pentru a stabili forma pe care această campanie o poate lua în mass-media. "Cred că este absolut necesar ca populaţia să fie informată printr-un 'flash' difuzat odată la trei ore în presa audiovizuală. De asemenea, campania va include şi informarea directă a populaţiei prin intermediul unei scrisori care va ajunge la fiecare familie din România. Această măsură a fost luată în cadrul întâlnirii miniştrilor Sănătăţii de la Luxemburg şi este aplicată în toate statele UE", a subliniat Bazac.

MS va continua şi măsurile de coordonare şi organizare la nivel central şi regional, astfel că toate Comitetele de coordonare din ţară să asigure asistenţa la punctele de frontieră, instituirea serviciului de permanenţă la toate nivelele - central, judeţean, inclusiv pentru primirea de probe, precum şi stabilirea la nivelul spitalelor de boli infecţioase a echipelor de management în cazul apariţiei cazurilor de îmbolnăvire.

Ion Bazac a precizat că unele materiale care au apărut în presă au prezentat date dintr-o informare din urmă cu o lună de zile în care era prezentat un posibil scenariu folosind date de la pandemia din 1918-1919. El a explicat că era necesară această prezentare pentru ca instituţiile abilitate ale statului să înţeleagă dimensiunea unei pandemii şi să ia măsurile necesare.

Ministrul a atras atenţia că ne confruntăm cu o situaţie foarte periculoasă şi extrem de serioasă şi, de aceea, trebuie luate toate măsurile.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Aurel Nechita, a prezentat situaţia cazurilor de infecţie cu grupă nouă la nivel mondial în ziua de 3 mai. Astfel, cele mai afectate sunt Mexic - care are 476 de cazuri, urmat de SUA - cu 160 de cazuri şi Canada - cu 85 de cazuri, la nivel mondial existând confirmate 731 de cazuri şi înregistrându-se 20 de decese. Au fost raportate primele cazuri de decese în Italia (un caz), Irlanda (un caz), Coreea de Sud (un caz) şi Costa Rica (un caz).

În ţările de UE sunt confirmate 49 de cazuri, cele mai multe în Spania (20), urmată de Marea Britanie (15) şi Germania (6).

Toate cazurile înregistrate în Europa au o evoluţie uşoară, distribuţia pe grupe de vârstă arată că 80% au între 20 şi 49 de ani.

Referitor la cei 21 de medici care au venit din Mexic, Institutul "Cantacuzino" a transmis rezultatele probelor care sunt negative.

Ion Bazac a reproşat fostului ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu faptul că nu a refăcut rezervele de antivirale achiziţionate pentru gripa aviară şi care au expirat în mai 2008. Este vorba de 1,220 milioane doze. "Din suma alocată de fostul ministru pentru cumpărarea vaccinurilor HPV se putea achiziţiona jumătate din rezerva de antivirale necesară în conformitate cu reglementările OMS", a explicat Bazac. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
Începe vaccinarea împotriva gripei porcine Ministerul Sănătăţii (MS) demarează începând cu data de 26 noiembrie campania de vaccinare împotriva virusului gripal A/H1N1. Până la sfârşitul anului 2009, Institutul Cantacuzino va produce cinci milioane de doze de vaccin, care sunt destinate persoanelor adulte. Astfel, primele 1.340.000 de doze de...
Ministrul Bazac a infirmat informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, a infirmat, miercurea trecută, într-o conferinţă de presă, informaţia potrivit căreia virusul gripei porcine ar proveni din România, informaţie difuzată de o agenţie de presă şi preluată de mai multe televiziuni.
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
CE solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Comisia Europeană solicită sprijin Ministerului Sănătăţii din România pentru urgentarea acţiunilor comunitare de găsire a unui vaccin împotriva virusului A/ H1N1, a informat, marţi, biroul de presă al MS, printr-un comunicat transmis AGERPRES.
Comunicat de presă - Coaliţia pentru o Nouă Prevenţie 2013 Dezbatere în Senat: Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă includerea vaccinului pneumococic conjugat în programele naţionale de imunizare în lumea întreagă