Cele mai citite
 


Sondaj SECS: Rata raporturilor sexuale neprotejate este în creştere printre tinerii de pe întreg globul
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bucureşti, 23 sep /Agerpres/ - Conferinţa Mondială de Contracepţie din acest an care se va încheia la 26 septembrie îşi propune să promoveze în lume ca fiecare sarcină să fie o sarcină dorită, a declarat joi, în conferinţă de presă, dr. Borbala Koo, directorul executiv al Societăţii de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS).
Un sondaj internaţional realizat în 69 de ţări din întreaga lume şi care va fi prezentat pe 26 septembrie marchează importanţa educaţiei contraceptive în rândul tinerilor, a subliniat medicul. Astfel, sondajul a evidenţiat că în toată lumea aproximativ o treime din cele 205 milioane de sarcini care au loc în fiecare an sunt neplanificate, în plus statisticile arată că cele mai mari rate cu boli de transmitere sexuală se înregistrează în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 24 de ani şi doar un număr foarte redus de adolescenţi cu vârste între 15 şi 19 ani pot apela la servicii medicale pentru boli cu transmitere sexuală acceptabile şi pe care şi le pot permite.
Motivul cel mai frecvent menţionat în sondaj pentru neutilizarea contracepţiei este faptul că nu era la îndemână la acel moment, totuşi obstacolele variază în zonele şi regiunile analizate.
În Thailanda, peste o treime din tinerii care au recunoscut că întreţin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou au declarat că motivul principal pentru care nu au folosit contracepţie este acela că 'nu este frumos'. În Regatul Unit şi Norvegia unde contracepţia este disponibilă imediat, o cincime dintre tinerii care au recunoscut că întreţin raporturi sexuale neprotejate cu un partener nou nu au utilizat contracepţia deoarece 'băuseră alcool şi uitaseră'.
De asemenea, în multe regiuni persistă percepţii conform cărora unele metode inadecvate în contracepţie reprezintă un mod eficient de a preveni o sarcină neplanificată. De exemplu, în Rusia peste jumătate dintre respondenţi consideră că 'metoda contactului întrerupt este sigură'.
România nu a fost inclusă în studiul internaţional, dar potrivit dr. Borbala Koo situaţia este asemănătoare ca în ţările învecinate. Pe de altă parte, există un studiu făcut de Bayer Schering Pharma care arată că în România datele referitoare la modul în care tinerii utilizează contracepţia sunt îngrijorătoare. Mai mult de 60% dintre tinerele cu vârstă între 15 şi 18 ani nu au folosit niciodată o metodă contraceptivă, a spus dr. Iulia Balteş, medic specialist în planificare familială.
Îngrijorător este şi faptul că până la 24% dintre femeile românce au ales cel puţin o dată contracepţia de urgenţă, iar 30% au folosit metoda calendarului şi aproximativ 30% a contactului întrerupt.
Există şi un aspect îmbucurător, în rândul celor care au ales pilula contraceptivă pentru prima dată 80% au mers la medicul ginecolog, 100% dintre femeile de vârstă fertilă au auzit de cel puţin o metodă contraceptivă, 84,3% au folosit cel puţin o metodă contraceptivă, 94,1% ştiu de existenţa prezervativului şi 87,8% ştiu de existenţa pilulei, a spus dr. Iuliana Balteş.
'Medicul ginecolog sau specialistul în planificare familială sunt singurii care oferă cele mai corecte informaţii despre cea mai potrivită metodă contraceptivă pentru fiecare. Accesul liber la serviciile de educaţie şi asistenţă pentru tineri ar trebui să meargă în paralel cu activitatea de dezvoltare şi diversificare a metodelor contraceptive. Tinerii vor să-şi controleze viaţa, inclusiv să-şi asume responsabilitatea contracepţiei, dar trebuie să aibă acces la serviciile de contracepţie modernă şi să se înarmeze cu informaţii de ultimă oră privind metodele care sunt cele mai potrivit pentru ei', a reliefat dr. Iuliana Balteş.
Ea a spus că în cabinetele de planificare familială se asigură confidenţialitatea. Important e să fie alese împreună cu persoana interesată contraceptivele cele mai potrivite ţinând cont de starea de sănătate. De asemenea, responsabilitatea alegerii metodei revine ambilor parteneri, arată medicii.
Totodată, când este vorba de contracepţie tendinţa este ca fiecare tânăr/tânără să-şi paseze responsabilitatea de la unul la altul. Mesajul pe care doreşte să-l transmită noua campanie a SECS - 'Contracepţia: Viaţa ta, responsabilitatea ta' este ca tânărul sau tânăra să nu-l aştepte pe celălalt partener să facă primul pas. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Comunicat de presă - Societatea de educaţie contraceptivă şi sexuală Specialiştii Planifică Neprevăzutul! Au răspuns la peste 4.000 de întrebări despre sex si contraceptie
Pilula, încă cea mai populară formă de contracepţie Apariţia pilulei contraceptive în viaţa femeilor din întreaga lume le-a oferit acestora libertatea de a face propriile alegeri şi de a avea o viaţă independentă. Spre deosebire de alte ţări, România are o istorie recentă - 20 de ani de când contracepţia a devenit legală, iar femeile pot utiliza anti...
Controlul sarcinii aduce pe lume copii fericiţi Contracepţia în antichitate Încă din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupaţi de contracepţie. Deşi, unele par greu de imaginat iată câteva din metode folosite de strămoşii noştri:
Studiu: Jumătate dintre românce riscă o sarcină nedorită folosind metode contraceptive cu eficienţă limitată Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală (SECS) a lansat joi campania 'Planifică Neprevăzutul!', care vizează o mai bună informare a publicului în ceea ce priveşte contracepţia de urgenţă.
Pilula contraceptivă devine mai accesibilă femeilor americane Femeile americane vor avea mai uşor acces, de anul viitor, la pilulele contraceptive, la controale medicale, mai ales dacă sunt însărcinate, datorită unui mai bun sistem de rambursare adoptat de Ministerul Sănătăţii, informează AFP.
Studiu privind utilizarea pilulei contraceptive în ţările europene Bucureşti, 1 iul /Agerpres/ - Un studiu pan-european iniţiat de Bayer Schering Pharma a indicat faptul că majoritatea femeilor din Europa cu vârsta cuprinsă între 15 sau 18 ani şi 49 de ani utilizează sau au utilizat pilula contraceptivă.