Cele mai citite
 


Evitarea panicii este esenţială în luarea măsurilor împotriva pandemiei
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Londra, 4 mai /Agerpres/ - Autorităţile din lumea întreagă trebuie să realizeze un echilibru delicat în reacţia lor faţă de cea mai recentă ameninţare de pandemiei, creată de numeroasele cazuri de gripă porcină apărute, iniţial, în Mexic.

Virusul gripei este atât de imprevizibil, iar cunoştinţele ştiinţifice despre cea mai nouă tulpină a sa sunt atât de puţine încât nimeni nu poate aprecia cu certitudine dacă este iminentă o pandemie, sau cât de gravă va fi ea, în cazul în care va izbucni. Trebuie, deci, urgentată pregătirea sistemelor pentru sănătate pentru situaţiile cele mai grave; în acelaşi timp, însă, este esenţială evitarea declanşării panicii în rândul publicului, precum şi exagerările, care ar fi mai dăunătoare chiar decât boala în sine, scrie Financial Times.

Scăderile semnificative pe care le-a suferit luni preţul acţiunilor companiilor din turism au constituit doar ”prefaţa” potenţialelor consecinţe economice pe care le poate avea teama. Epidemia de SARS /sindrom respirator acut/ din anul 2003, care nu s-a transformat în pandemie, a avut costul de aproximativ 50 miliarde de dolari, în condiţiile în care economia globală se afla în creştere. În momentul de faţă, lumea întreagă este mult mai vulnerabilă în faţa factorului-teamă, moralul lumii economice fiind mult scăzut.

”Filtrarea” călătorilor din zonele infectate şi oferirea sfatului de a nu fi făcute călătorii care nu sunt esenţiale pot fi măsuri înţelepte, însă interzicerea deplasării nu este la fel de înţeleaptă; epidemiologii sunt de părere că interzicerea deplasării este ineficientă în limitarea răspândirii unui virus atât de contagios, odată ce el şi-a părăsit zona de origine. Embargourile pentru comerţ, precum stoparea importului de carne din Mexic, sunt şi ele inutile.

În momentul de faţă, cea mai bună reacţie ar combina monitorizarea intensă şi realizarea de cercetări cu privire la noul virus al gripei, dublate de o serie de campanii de informare publică, cât mai clare. Este esenţial, spre exemplu, ca persoanele care prezintă simptome moderate ale gripei să stea în casă, să nu iasă în spaţii publice unde pot răspândi virsul şi nici să sufoce serviciile medicale făcând vizite inutile doctorilor de familie, crede publicaţia britanică.

 

Ameninţarea a venit dintr-o direcţie neaşteptată, şi anume un virus porcin H1N1 apărut în Americi, spre deosebire de gripa aviară H5N1 din Asia, asupra căreia s-a concentrat lumea întreagă. Însă aproape toate acţiunile de pregătire pentru virusul H5N1 se vor dovedi acum folositoare: lumea este mult mai pregătită acum decât cu cinci ani în urmă pentru a face faţă oricărei pandemii. Există rezerve considerabile de medicamente antivirale, în special de Tamiflu şi Relenza, care pot fi mobilizate imediat. Un program de urgenţă pentru crearea unui vaccin împotriva noii tulpini a gripei ar dura, probabil, în jur de şase luni, însă este un demers ce merită întreprins.

Istoria indică faptul că, dacă va fi vorba despre o pandemie, primul val ce ar putea apărea în vara aceasta va fi relativ moderat, putând crea un sentiment fals de uşurare. Un al doilea val, mai grav, ar putea urma în timpul toamnei şi iernii. Atunci ar fi mai mult decât binevenit un vaccin eficient împotriva noii tulpini a virusului, încheie Financial Times.AGERPRES/(Ioana Văcărescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Lecţiile gripei porcine: pregătirea pentru o pandemie presupune pregătirea pentru surprize Londra, 13 mai /Agerpres/ - Pe măsură ce povestea epidemiei de gripă porcină este dezvăluită, devin evidente o serie de lecţii ce trebuie învăţate. Investiţii uriaşe în pregătirea pentru eventualitatea unei pandemii, îmbunătăţiri aduse sistemelor de monitorizare şi a sistemelor de reacţie, precum şi...
Medicii, sfătuiţi să recomande Tamiflu pentru femeile însărcinate infectate cu virusul H1N1 Atlanta, 21 mai /Agerpres/ - Autorităţile medicale americane recomandă medicilor să prescrie Tamiflu în cazul femeilor însărcinate infectate cu virusul gripei porcine, H1N1, riscul reprezentat de acest virus fiind considerat mai mare decât cel pe care medicamentul Tamiflu al putea să-l aibă asupra fătului...
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
Crucea Roşie Română oferă sprijin MS în contextul gripei cu virus A H1N1 Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a activat deja, la nivel global, planul de acţiune în caz de pandemie.
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Gripa porcină, panica şi realitatea Madrid, 13 mai /Agerpres/ - Odată trecută o perioadă de prudenţă, putem aventura un răspuns la o întrebarea lăsată în suspensie: această gripă nu are aspectul de a deveni cumplita pandemie de care se temea toată lumea. Există doi factori care definesc posibilitatea ca o infecţie să se transforme într-o...