Cele mai citite
 


Românii conduc în clasamentul asistenţilor medicali străini din Italia
joi, 23 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Roma, 23 sep - Corespondentul Agerpres, Anca Mihai, transmite: Numărul asistenţilor medicali români care lucrează în Italia a ajuns la 11.350 în ultimul an, informează Federaţia Colegiilor Asistenţilor Medicali (Ipasvi). Tocmai din acest motiv, o româncă a înfiinţat în 2009 prima asociaţie de profil.
Numărul total al asistenţilor din Italia înregistraţi la Ipasvi este de 370.000, iar 10% ( 37.269) din ei au o altă naţionalitate decât cea italiană. Românii i-au surclasat cu mult pe ceilalţi asistenţi medicali străini. Pe locul doi se află polonezii, cu 3.644 de asistenţi medicali. Cu toate astea, Italia continuă să aibă nevoie de cadre medicale specializate şi este nevoită să importe.

În luna iunie, Ministerul sănătăţii s-a implicat personal în rezolvarea practicilor din birourile regionale pentru recunoaşterea diplomelor şi experienţei anterioare a cadrelor medicale, scrie cotidianul Il Sole 24 Ore. Şi Ministerul de interne a hotărât să faciliteze intrarea pe teritoriul Italiei a anumitor categorii profesionale, printre care asistenţii medicali şi medicii, prin decretul legislativ 286/98, articolul 27, cu privire la imigraţie.

O altă facilitare este recunoaşterea titlului de studiu, care se face direct de către Ministerul sănătăţii. Alte categorii profesionale sunt nevoite să meargă întâi la universitatea de profil, care are propriile reguli pentru a echivala studiile făcute în străinătate.

'Legislaţia recunoaşterii diplomelor nu este la îndemâna tuturor şi de aceea am înfiinţat Associazione Infirmieri Romeni in Italia' (AIRI - Asociaţia Asistenţilor Medicali Români din Italia), a relatat pentru Agerpres Elena Lechea, preşedinta asociaţiei.

Din 1996 în Italia şi de opt ani asistentă medicală, Elena vrea să transmită cunoştinţele acumulate şi celorlalţi. În special, ea încearcă să îşi ajute colegii să se ferească de experienţele negative. 'În trecut am lucrat timp de doi ani pentru o cooperativă de ocuparea forţei de muncă şi nu am fost plătită', a mărturisit Elena. Membrii AIRI îi pot ajuta pe colegi să evite astfel de situaţii sau să le rezolve.

'Unul dintre obiectivele AIRI este de a micşora distanţa birocratică între spitalele din Italia şi cele din România pentru a facilita tratamentele românilor în străinătate', concluzionează preşedinta AIRI. AGERPRES
***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Italia: O asistentă medicală acuzată că ar fi îmbolnăvit de tuberculoză peste o mie de nou-născuţi O asistentă medicală afectată de tuberculoză este bănuită că a transmis virusul celor peste o mie de bebeluşi născuţi în perioada martie - iulie la prestigiosul spital al Vaticanului, Policlinico Gemelli din Roma. Autorităţile sanitare italiene au organizat joi o echipă de medici care efectuează teste...
Braşov: Doar cinci medici şi 40 de asistenţi medicali pentru cele 86 de şcoli din municipiul reşedinţă de judeţ Asistenţa medicală în cele 86 de şcoli din municipiul Braşov este asigurată în prezent de cinci medici şi 40 de asistente, iar singurul cabinet stomatologic funcţionează la Universitatea "Transilvania", a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Braşovului, Adina Durbacă.
Peste 2.000 de cadre medicale au trecut pragul Târgului Internaţional de Cariere Medicale Peste 2.000 de medici tineri şi medici cu experienţă, farmacişti, asistenţi medicali, dentişti, studenţi la medicină sau proaspeţi absolvenţi au vizitat sâmbătă şi duminică Târgul Internaţional de Cariere Medicale şi Farmaceutice - se arată într-un comunicat de presă remis luni AGERPRES.
Sălaj: 'Exod' al asistenţilor medicali către străinătate Aproximativ 40 de asistenţi medicali din Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău intenţionează să plece la muncă în străinătate, după ce, în 2010, peste 100 de cadre medicale din Sălaj au făcut demersuri pentru obţinerea unor certificate de conformitate care să le permită să lucreze în domeniul medical în...
Medicii si asistenţii medicali, la muncă în străinătate Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - Circa 1200 de asistenţi medicali şi 200 de medici au plecat la muncă în străinătate în ultimii doi ani, arată un studiu realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România, Universitatea „Dunărea de Jos” Galaţi şi Ministerul Sănătăţii.
Sălaj: Asistenţii medicali pleacă la muncă în străinătate Tot mai mulţi asistenţi medicali din Sălaj aleg să plece la muncă în străinătate, a informat, joi, în cadrul unei întâlniri care a avut loc la Zalău, cu prilejul sărbătoririi Zilei Internaţionale a Asistenţilor Medicali, Rodica Mureşan, preşedinte al filialei Sălaj a Ordinului Asistenţilor Medicali ...