Cele mai citite
 


Măsuri de prevenire a apariţiei gripei porcine
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Comitetul de coordonare al Ministerului Sănătăţii a luat luni primele măsuri de prevenire şi control al apariţiei cazurilor de gripă umană cu tulpină de origine porcină. Comitetul a stabilit, în primă fază, paşii care trebuie urmaţi în identificarea, transportul şi modalităţile de internare la apariţia unor cazuri suspecte.

În cadrul întâlnirii s-a mai discutat despre intensificarea supravegherii îmbolnăvirilor prin gripă în perioada următoare, conform recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, avertizarea sistemului naţional de sănătate publică - direcţii judeţene de sănătate publică, spitale de boli infecţioase, spitale de urgenţă şi medici de familie - pentru identificarea din timp a posibilelor cazuri de gripă de origine porcină.

De asemenea, se avertizează asupra măsurilor profilactice aplicabile şi paşii necesari detecţiei, tratamentului şi îngrijirilor pentru eventualele cazuri înregistrate şi anunţarea imediată a oricărui caz suspect apărut la o persoană care a călătorit în zonele afectate şi internarea la Spitalul de Boli Infecţioase "Matei Balş" cu respectarea măsurilor de izolare.

Se iau, de asemenea, măsuri pentru informarea populaţiei şi a mass-media privind gripa de origine porcină - modalităţile de transmitere şi prevenire a gripei, informarea călătorilor privind deplasările dinspre şi înspre zonele cu risc, realizarea unei pagini informative pe site-ul MS privind gripa de origine porcină, informaţii generale, întrebări frecvente, măsuri profilactice, recomandări ale specialiştilor, distribuţia de antivirale şi substanţe dezinfectante către spitalele de boli infecţioase din centrele universitare prin scoaterea din rezerva MS.

Ministerul Sănătăţii va posta pe site-ul www.ms.ro o serie de recomandări pentru cetăţenii români care doresc să călătorească în regiunile afectate de gripă porcină.

Specialiştii recomandă populaţiei intensificarea regulilor de igienă personală - în special spălatul pe mâini, folosirea batistei personale pentru tuse şi strănut, evitarea automedicaţiei, evitarea călătoriilor în zonele afectate. În cazul în care acestea sunt inevitabile se impune respectarea cu stricteţe a regulilor de igienă personală.

Gripa umană cu tulpină porcină nu se transmite prin consumul de carne de porc preparată termic.

Simptomele gripei umane cu tulpină porcină sunt similare cu cele întâlnite în cazul gripei obişnuite.

Orice persoană care prezintă semne de gripă - febră, simptome respiratorii - şi care a călătorit în ultima perioadă în zonele afectate - SUA - California, Texas, Kansas, Ontario şi Mexic - trebuie să se prezinte la medic şi să evite automedicaţia.

În caz de apariţie a unei boli respiratorii acute febrile se vor avea în vedere următoarele:

izolarea la domiciliu, purtarea de mască pentru a acoperi atât gura, cât şi nasul (inclusiv la domiciliu), anunţarea imediată a medicului de familie.

În cazul în care medicul de familie nu poate fi contactat sau persoana nu are medic de familie, se va prezenta de urgenţă la camera de gardă a unei unităţi de boli infecţioase (spital de boli infecţioase, secţia de boli infecţioase).

Centrul pentru Controlul şi Prevenţia Bolilor Transmisibile din SUA (US-CDC) a confirmat duminică 20 de cazuri de îmbolnăvire. În Mexic sunt suspectate 1.149 de persoane care prezintă infecţii asemănătoare gripei şi s-au înregistrat 103 decese. AGERPRES/(Cornelia Stanciu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină, suspectată că s-ar fi extins în Europa Paris, 27 aprilie /Agerpres/ - Gripa porcină, suspectată că a ucis 81 de persoane în Mexic, pare să se extindă în diferite ţări, temerile autorităţilor sanitare mondiale de o pandemie umană fiind în creştere, informează AFP.
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Cum se transmite gripa porcină la oameni Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede...
În România nu au fost semnalate cazuri de gripă umană cu virus de la porcine Bucureşti, 27 aprilie /Agerpres/ - În România, nu au fost semnalate, până în prezent, cazuri de gripă asemănătoare cu cele din SUA şi Mexic.
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).
Satu Mare: Plan de intervenţie în caz de gripă porcină, adoptat de CJSU Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Satu Mare a adoptat miercuri un plan de măsuri şi intervenţie în caz de pandemie de gripă porcină, având în vedere numărul de decese cauzate de virusul AH1N1 în Ucraina.