Cele mai citite
 


Cum se transmite gripa porcină la oameni
luni, 4 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Madrid, 4 mai /Agerpres/ - La fel cum oamenii pot transmite, cu relativă uşurinţă, virusul gripei la porci şi animalele pot face acelaşi lucru la oameni. Iar aceasta deoarece organismul lor dispune de receptorul uman al virusului şi, prin urmare, îl pot contracta şi apoi transmite. Este ceea ce se crede că s-a întâmplat şi cu recenta epidemie de gripă porcină originară din Mexic, transmisă de virusul A/H1N1, notează ziarul El Mundo.

Potrivit lui Antoni Trilla, şeful serviciului de Medicină Preventivă şi Epidemiologie de la Spitalul Clinic din Barcelona, pentru a contracta virusului este necesar ca acesta ”să se lipească de epitelul aparatului respirator". Pentru aceasta fiinţele umane dispun de un receptor specific. ”Virusurile aviare se unesc şi activează un receptor special, cel a păsărilor. Se transmit, prin urmare, între aceste animale cu excepţia unor cazuri excepţionale, când pot fi contagiate persoanele care dispun de acest tip de receptor. Persoanele, la rândul lor, au un receptor propriu - pentru virusul gripei obişnuite - care permite transmiterea umană”, subliniază medicul catalan.

Totuşi, cazul porcului este special. "Are două tipuri de receptori, aviar şi uman, în celulele epiteliale ale traheei sale. De aceea pot contracta două tipuri de virusuri devenind un extraordinar ”focar de transmitere”. În acesta se poate gesta un nou virus care, pe lângă transmiterea la porci, poate contagia uşor oamenii sau păsările /niciodată între cele două în acelaşi timp”, explică doctorul Trilla. Prin urmare, specia porcină este o gazdă perfectă în care se amestecă diferitele tulpini ce pot genera un virus combinat, care ar putea conţine o parte aviară, una porcină şi una umană. De fapt, este ceea ce pare să se fi întâmplat cu noua tulpină H1N1 identificată originar în Mexic.

Potrivit epidemiologului, gripa de care suferă porcii nu are acelaşi potenţial mortal ca cel al păsărilor. Se îmbolnăvesc dar nu mor atâtea animale, fapt ce îngreunează identificarea. ”Faptul că virusul vine de la animalele porcine nu sporeşte pandemia în sine. Virusuri mutante există dintotdeauna şi, în general, nu sunt foarte periculoase, dar din când în când sunt grave”, explică expertul. Atunci de ce există riscul unei pandemii? Potrivit lui Trilla, în primul rând ar putea fi vorba de un virus de introducere recentă, altfel spus, ”cu o mutaţie genetică care îl face să fie nou”.

Astfel încât, o generaţie întreagă (timp de 40 sau 50 de ani) nu a avut contact cu el şi, prin urmare, nu avem imunitate în faţa lui. Al doilea factor este ca tulpina să fie capabilă să provoace o boală gravă, lucru ce se întâmplă în cazuri rare, dar care se poate întâmpla. Şi, în ultimul rând este important ca acesta să se transmită la oameni, ceea ce în acest caz pare să se întâmplat. Dar, în astfel de cazuri, contagierea ”trebuie să fie eficientă şi susţinută, cu alte cuvinte să nu intervină doar în sânul unei familii, ci la nivel mai global”. În opinisa sa, nici în cazul în care ar concorda cele trei elemente, nu am putea vorbi de o pandemie.

 

"Gripa este boala cea mai imprevizibă din câte există", spune Trilla, "pe de altă parte, o pandemie se justifică printr-un cifră mare de decese, ceea ce arată că boala s-a extins”. Pe de altă parte, Emilio Bouza, şeful departamentului de Microbiologie şi Boli Infecţioase de la Spitalul Gregorio Marańón (Madrid), a cerut prudenţă la ora estimării actualei situaţii. El a subliniat că, având în vedere faptul că este vorba de o tulpină animală aceasta va avea o capacitatea mai mică de a se transmite de la om la om, decât cea de origine umană”.

Ţinând cont de apariţia unor cazuri de gripă porcină şi în Spania, ziarul El Periodico a răspuns la unele întrebări legate de recenta gripă porcină:

1. Ce simptome trebuie observate dacă am contractat această gripă?

Dacă nu există complicaţii, semnele sunt aceleaşi ca la o gripă de sezon:

durei de oase, senzaţie de indispoziţie, oboseală şi nevoie de a rămâne în pat. Febră ridicată, tuse, dificultate de a înghiţi, înroşire a gâtului şi, uneori, greţuri şi vărsături. Gradul dificultăţii de respiraţie va defini gravitatea situaţiei.

2. În ce mod se poate evita contractarea virusului?

Prin măsuri de maximă igienă personală, spălare obligatorie a mâinilor după frecventarea unui loc public aglomerat, mai ales dacă este vorba de un centru sanitar sau o farmacie, unde pot exista subiecţi contaminaţi. Dacă se frecventează astfel de locuri, purtarea măştilor medicale, mai ales dacă se călătoreşte cu metroul, autobuzul sau trenul şi evitarea persoanelor care strănută ori tuşesc, este obligatorie. Măştile sunt de vânzare în farmacii.

3. Se poate consuma carne de porc prăjită?

Da. Virusul gripal A/H1N1 care infectează atât porcii cât şi oamenii se transmite doar prin căi respiratorii, nu prin intestin. În orice caz, temperaturile ridicate la care este supusă carnea de porc când este gătită, fierberea sau frigerea, elimină virusul respirator. Acest microorganism infecţios îşi găseşte gazdă doar printre animalele sau persoanele vii.

4. Dispare acest microb odată cu venirea căldurii?

Virusul gripei se dezvoltă cu maximă eficienţă infecţioasă când temperatura medio-ambientală este scăzută şi există puţină umiditate. De puţine ori circulă în Spania pe timpul verii, dar pot exista cazuri în ţările unde temperaturile variază, iar dacă noua epidemie gripală se extinde, aceasta nu va dispărea neapărat în timpul verii.AGERPRES(Mihaela Nicolaescu)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină, panica şi realitatea Madrid, 13 mai /Agerpres/ - Odată trecută o perioadă de prudenţă, putem aventura un răspuns la o întrebarea lăsată în suspensie: această gripă nu are aspectul de a deveni cumplita pandemie de care se temea toată lumea. Există doi factori care definesc posibilitatea ca o infecţie să se transforme într-o...
Gripa porcină nu ar fi mai periculoasă decât cele obişnuite de sezon Washington, 4 mai /Agerpres/ - Informaţiile care parvin specialiştilor americani din diferite colţuri ale lumii le-au permis să tragă concluzia că virusul A (H1N1) nu ar fi mai periculos decât virusurile obişnuite ale gripei de sezon, a declarat duminică seara, într-o intervenţie la postul de televiziune...
Virusul H1N1 măsoară dezechilibrul mondial Madrid, 4 mai /Agerpres/ - Există ceva care s-a răspândit mai repede în întreaga lume decât virusul H1N1: îndoielile şi semnele de întrebare. Şi de tot felul. Unul dintre ele este dacă lumea este pregătită de o pandemie. În general se va întâmpla ceea ce se prevede: ţările bogate vor face mai bine crizei...
Gripa porcină: 4.379 contaminări în 29 state, 49 decese Geneva, 13 mai /Agerpres/ - Numărul persoanelor contaminate cu virusul hibrid A (H1N1) este de 4.379 în 29 de state, în timp ce numărul celor decedate a ajuns la 49, a anunţat duminică Organizaţia Mondială a Sănătăţii, în cel mai recent bilanţ, citat de AFP.
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.
Gripa porcină: OMS nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei Geneva, 4 mai /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu cunoaşte gradul de gravitate al pandemiei de gripă A (H1N1), a declarat sâmbătă un responsabil al organizaţiei, care a estimat că evoluţia situaţiei din Europa din următoarele zile va fi determinantă în acest sens - informează AFP.