Cele mai citite
 


Attila Cseke: SMURD-ul din România a devenit un model şi pentru alte state
vineri, 24 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Târgu Mureş, 24 sep /Agerpres/ - SMURD-ul românesc a devenit un model şi pentru alte state, a precizat, vineri, ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, la Târgu Mureş, cu ocazia aniversării a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare.
''Nu am afirmat niciodată, şi, din păcate, nu pot să afirm nici astăzi, că avem un sistem sanitar perfect, dar este evident că sunt anumite componente ale lui, şi SMURD-ul prin excelenţă este una dintre aceste componente care funcţionează foarte bine. Şi pe domeniul de urgenţă întotdeauna este loc de mai bine, dar este evident - din experienţa pe care o am în aceste nouă luni la Ministerul Sănătăţii şi din contactele cu reprezentanţii altor state - că SMURD-ul din România chiar a devenit un model şi pentru alte state'', a precizat Attila Cseke.
Ministrul consideră că este foarte bine că România are asemenea proiecte ajunse la un asemenea rezultat, deoarece acest lucru înseamnă că şi sistemul sanitar din România poate avea rezultate deosebite.
''Este nevoie în continuare de dezvoltarea acestui proiect, mai avem câteva judeţe, nu foarte multe, care trebuie acoperite (...) E o bucurie pentru mine de a participa la această manifestare, care înseamnă 20 de ani de la înfiinţarea SMURD. (...) SMURD-ul este un proiect excelent, bine conceput din anul 1990, şi care a avut parte de oameni deosebiţi de-a lungul a 20 de ani'', a mai spus Attila Cseke.
Prezent la manifestări, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, l-a felicitat în mod deosebit pe întemeietorul SMURD în România, dr. Raed Arafat, care, în ciuda tuturor dificultăţilor şi a oponenţilor din sistemul sanitar, a reuşit să impună acest model.
''Doresc să încep prin a ura toate cele bune SMURD-ului. Deja este o instituţie care s-a impus prin serviciile pe care le face în România. A început la Târgu Mureş acum 20 de ani, SMURD-ul, aşa cum se numea atunci. Am avut privilegiul să fiu solicitat în '93, ca prefect de Bihor, să înfiinţăm serviciul. Bihorul se şi preta în acel moment la acest serviciu. (...) Iată că el s-a impus printr-o colaborare excepţională între structuri ale Ministerului de Interne şi Ministerului Sănătăţii. Noi participăm la toate fazele, mai puţin la cea de reanimare, în care intervin medicii specialişti. Dar ISU desfăşoară peste 80% dintre acţiuni în acţiuni de salvare cu SMURD'', a subliniat Blaga.
Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai spus că în acest an s-a ajuns la peste 100.000 de intervenţii, au fost ajutate mai bine 102.000 de persoane, dintre care aproape 10.000 de copii.
''Iată un efort extraordinar la care participă toate structurile noastre, dar, în special, ISU şi Inspectoratul General al Aviaţiei, care, de altfel, face şi serviciul elicopterelor pe care MS le are în proprietate, dar pe care noi le avem în exploatare. Nu aş vrea să închei să îi mulţumesc d-lui Arafat a cărui suflet, pricepere şi determinare a făcut ca SMURD-ul să arate cum arată astăzi, cu unităţi în 34 de judeţe din ţară. Le mulţumesc tuturor celor care salvează oameni, care îşi folosesc priceperea şi, nu o dată, curajul în a salva oameni'', a afirmat Vasile Blaga.
La rândul său, Henri Julien, promotorul SMURD-ului din Franţa, a arătat, în timpul festivităţilor prilejuite de împlinirea a 20 de ani de SMURD în România, că acest serviciu ''oferă românilor ce e mai bun în domeniul urgenţei din lume''.
''Este o operă administrativă, diplomatică, tehnică unică în lume. În numele tuturor străinilor care au venit la Târgu Mureş şi în România, eu cred că spun ce au vrut să spună ei, că suntem toţi mândri că am colaborat cu o mică parte la acest Serviciu excepţional'', a menţionat oaspetele francez.
Pe lângă înmânarea diplomelor şi plachetelor aniversare, SMURD a organizat şi o paradă a echipajelor din toată ţara, ocazie cu care Fundaţia ''Mircea Mureşan'' din Târgu Mureş a oferit, pentru a fi pus la dispoziţia medicului de urgenţă al SMURD, un autoturism Mercedes. AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Raed Arafat: SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină, cu nişte nebuni şi am ajuns la un sistem pe o ţară întreagă Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că, în urmă cu 25 de ani, SMURD a început la Târgu Mureş cu o maşină...
Mureş: SMURD împlineşte 20 de ani de existenţă În prezenţa ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, a ministrului Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, şi a subsecretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Raed Arafat, la Târgu Mureş, vineri, sunt organizate o serie de manifestări la împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Serviciului Mobil...
SMURD a asistat peste 225.000 de persoane în cinci ani de activitate Echipajele Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare au avut intervenţii până în prezent la peste 225.000 de persoane şi au primit peste 280.000 de solicitări, a declarat miercuri Stelian Duduş, inspector-şef al ISU Bucureşti, cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate SMURD în România...
Raed Arafat, ambasador al municipiului Târgu Mureş pentru dobândirea titlului de Capitală Europeană a Culturii 2021 Întemeietorul Serviciului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD) din România, dr. Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Afacerilor Interne, este unul dintre ambasadorii municipiului Târgu Mureş în cursa pentru obţinerea titlului de Capitală Europeană...
Attila Cseke a inaugurat investiţiile Ministerului Sănătăţii de la SCJU Târgu Mureş şi SCJ Mureş Ministrul Sănătăţii, Attila Cseke, a inaugurat, vineri, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş şi la Spitalul Clinic Judeţean (SCJ) Mureş investiţiile finanţate de minister în valoare totală de 14,4 milioane de lei.
(Corespondenţă) Vlad Filat şi Raed Arafat au discutat despre crearea unui serviciu similar SMURD în R.Moldova Premierul moldovean, Vlad Filat, şi subsecretarul de stat în Ministerul Sănătăţii din România, Raed Arafat, au discutat luni, la Chişinău, despre crearea în Republica Moldova a unui serviciu similar SMURD (Serviciului Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare).