Cele mai citite
 


(Corespondenţă) Coplata în spitale devine oficială (revista presei bulgare)
luni, 27 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Sofia, 27 sep - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Partidul GERB, aflat la putere, intenţionează să trateze sănătatea bolnavă din Bulgaria prin introducerea coplăţii, scrie luni cotidianul sofiot Sega. În conceptul pentru reforma sanitară în perioada 2010-2015 se arată că pacienţii vor fi obligaţi să plătească diferenţa între costurile reale ale serviciilor medicale şi cele acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Documentul este elaborat de Ministerul Sănătăţii şi urmează să fie propus spre dezbatere cu reprezentanţii sindicatelor.
Printre principalele ţinte ale reformei propuse este reducerea numărului spitalizărilor cu aproape 600.000, ajungând la un nivel de 1.250.000 în anul 2012 de la 1.850.000 în anul acesta. Experţii din Ministerul Sănătăţii se aşteaptă ca odată cu introducerea coplăţii în spitale numărul pacienţilor să se diminueze. Ministerul Finanţelor urmează în cel mult o lună să stabilească preţurile reale ale serviciilor medicale. Reforma prevede şi introducerea unui nou fond de asigurări de sănătate voluntare. Ideea ministerului este ca cetăţenii să aibă posibilitatea de a plăti contribuţii la acest fond, din care să se suporte coplata în spitale ori de câte ori este nevoie. Ziarul comentează că şi acum legea permite cetăţenilor să se asigure la fonduri pr ivate care să plătească serviciile medicale care nu sunt acoperite de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

O altă metodă pentru reducerea numărului spitalizărilor este scoaterea unei părţi din activităţi din spitale şi trimiterea lor în clinici. În concepţia ministerului se recunoaşte pe de altă parte că economiile financiare trebuie să fie moderate, pentru că altfel există riscul de probleme sociale şi proteste.

Ziarele sofiote îl citează pe fostul premier Ivan Kostov, care îi recomandă primului ministru Boiko Borisov să-l înlocuiască pe ministrul sănătăţii Anna-Maria Borisova şi întreaga echipă a ministerului. În opinia lui Kostov, care este lider al partidului Democraţii pentru o Bulgarie puternică, Borisova este depăşită de reformă în sănătate şi cea mai bună soluţie ar fi înlocuirea ei. Fostul premier crede că Boiko Borisov ar putea neutraliza în acest fel opoziţia socialistă, care intenţionează să depună în octombrie o moţiune de cenzură faţă de politica guvernului în domeniul sanitar. Kostov afirmă că partidul său nu va sprijini o asemenea măsură de cenzură deoarece după părerea sa reforma din sistemul sanitar a fost bloca tă timp de 9 ani în care la putere au fost socialiştii şi aliaţii lor.AGERPRES
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Directorul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, acuzat de Parchet Sofia, 19 apr - Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Jeni Naceva, director al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate din Bulgaria, a fost pusă sub acuzare luni de Parchet pentru abuz de serviciu. Una dintre acuzaţiile aduse doamna Naceva este aceea că, în perioada februarie-mai 2009, în...
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.
Eugen Nicolăescu: Toate programele naţionale vor fi gestionate de Ministerul Sănătăţii Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a anunţat vineri, la Oradea, că instituţia pe care pe o coordonează a luat decizia să gestioneze absolut toate programele naţionale, iar finanţarea, indiferent de sursă, să fie asigurată de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
UPDATE: Ministerul Sănătăţii a început controalele în farmacii Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de joi, timp de o lună, controale în farmaciile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Comunicare al MS, Oana Grigore.
Ministerul Sănătăţii a început controalele în farmacii Ministerul Sănătăţii (MS) derulează, începând de joi, timp de o lună, controale în farmaciile care au contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS), a declarat, pentru AGERPRES, directorul Departamentului de Comunicare al MS, Oana Grigore.