Cele mai citite
 


Tehnica laser, folosită în detectarea semnelor timpurii ale unor maladii
marţi, 28 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dispozitivele cu fibre optice ar putea folosi lasere care să deosebească între celule canceroase, pre-canceroase şi sănătoase. Echipamentele portabile care folosesc fascicule laser nedureroase ar putea înlocui în curând razele X drept modalitate neinvazivă de diagnosticare a maladiilor, informează BBC, luni.
Cercetătorii spun că această tehnică ar putea deveni disponibilă pe scara largă în aproximativ cinci ani. Metoda, numită spectroscopie Raman, ar putea detecta semnele precoce ale cancerului de sân, cariilor dentare şi osteoporozei. Oamenii de ştiinţă cred că tehnologia va face ca diagnosticarea unor maladii să fie mai rapidă, mai ieftină şi mai precisă.

Spectroscopia Raman este măsurarea intensităţii şi lungimii de undă a luminii răspândite de molecule. Este deja folosită în industria chimică şi farmaceutică.

Profesorul de chimie Michael Morris, de la Universitatea din Michigan din SUA, a folosit tehnica Raman în ultimii ani pentru a studia oasele umane. Până acum a lucrat pe cadavre, dar el spune că tehnica s-ar putea dovedi eficientă la pacienţii în viaţă. 'Marele avantaj este că procedura nu este invazivă, este mult mai rapidă decât procedurile clasice şi mai precisă', a declarat el pentru BBC News.

Când o persoană este bolnavă, sau pe cale de a se îmbolnăvi, amestecul chimic este destul de diferit de cel din ţesutul sănătos, spun oamenii de ştiinţă. Modificările spectrului Raman depind de ţesutul analizat, potrivit lui Morris. 'Raman oferă o amprentă digitală moleculară. În caz de maladie, compoziţia chimică este uşor anormală sau marcat anormală, în funcţie de boli'', a precizat el. Diagnosticul ar putea fi pus în câteva minute, fără a fi nevoie de raze X. Pacientul este conectat la un suport, un fel de brăţară din siliciu, care este legată de încheietura mâinii, şi este proiectată lumina laser prin fibrele optice, a explicat Morris.

Pe lângă maladiile osoase, dispozitivul s-ar putea dovedi eficient şi în detectarea cariilor precoce, spun cercetătorii. Totodată, recoltarea de sânge ar putea fi inutilă în unele cazuri. De exemplu, pentru a determina nivelurile de colesterol, este suficient să îndrepţi laserul spre locul unde trebuie prelevată o probă de sânge, acolo unde vasele de sânge sunt foarte aproape de piele.

O altă aplicaţie ar putea utiliza tehnica Raman ca alternativă neinvazivă la o mamografie tipică, un proces care foloseşte o doză mică de raze X pentru detectarea unor semne de cancer de sân. Laserul ''va privi'' în ţesut şi va genera spectre diferite - o distribuţie de culori care reflectă diferenţele în proprietăţile ţesutului. Acest lucru ar putea dezvălui tumori benigne sau maligne, în funcţie de modificările caracteristice din structura proteinelor şi din cantităţile relative de proteine, lipide şi acizi nucleici din ţesuturi.

Cercetătorii britanici de la Rutherford Appleton Laboratory din Didcot şi Gloucestershire Royal Hospital au folosit tehnica Raman pentru a analiza calcifierile din ţesutul mamar, care ar putea fi semne timpurii ale cancerului.

Dacă sunt maligne, sau au aspect de malignitate, pacienta este trimisă la biopsie. Dacă sunt benigne, ceea ce reprezintă 80-90% din cazuri, nu se va face biopsie. 'Numai în Marea Britanie, s-ar scuti în acest fel circa 80.000 de pacienţi de la proceduri secundare', a declarat Nicolae Stone, şeful secţiei de cercetare de biofotonică la Royal Gloucestershire Hospital, pentru revista ''Chemical and Engineering News''. ***
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
1,4 milioane de noi cazuri de cancer mamar, anual Alege să nu faci parte din statistici ! Alătură-te celei de-a treia ediții a campaniei despre cancerul de sân «Nu am făcut destul» și află cum să previi această afecțiune.
Chirurgia "luminată" - un nou tip de chirurgie împotriva cancerului Londra, 27 aprilie /Agerpres/ - O echipă de oameni de ştiinţă de la University of California din San Diego, a anunţat că a reuşit să eficientizeze procesul chirurgical în cazul bolnavilor de cancer prin crearea unei hărţi luminoase a ţesutului tumoral, astfel încât acesta să poată fi extras în totalitate...
LEACURI DIN GRÃDINÃ: cânepa Seminţele de cânepă sunt printre cele mai nutritive alimente din lume, fiind cu cea mai mare concentraţie de proteine, după alge. Ele pot fi consumate în moduri variate precum: salate de legume şi fructe, musli, produse de panificaţie, reţete de paste şi orez, lapte de cânepă.
Suport gratuit pentru femeile afectate de cancer mamar și limfedem - Proiect realizat de Donna Medical Center în colaborare cu HOSPICE Casa Sperantei Începând cu 28 iulie 2014, femeile operate de cancer mamar vor putea participa GRATUIT la Grupul de Suport pentru Cancer Mamar și Limfedem, susținut de HOSPICE Casa Speranței și de Donna Medical Center, două organizații care se implică constant în susținerea comunității femeilor diagnosticate...
Fabrica maladiilor: businessul falselor boli Pe vremuri, osteoporoza, menopauza şi timiditatea nu erau considerate disfuncţii, dar acum sunt iar costul pentru sănătatea publică şi familii a crescut. Marile companii medicale reuşesc să vândă medicamente inutile, scrie ziarul italian La Repubblica, într-o amplă anchetă din ediţia de vineri.
Harghita: Numărul cazurilor de cancer mamar este în creştere; în judeţ există un singur oncolog Numărul cazurilor de cancer de sân este în creştere în Harghita, această boală afectând persoane din ce în ce mai tinere, arată o cercetare efectuată în cadrul proiectului "Împreună pentru sănătatea sânului" şi făcută publică miercuri în cadrul unei conferinţe de presă.