Cele mai citite
 


Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine, spre final
miercuri, 29 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Specialiştii veterinari bihoreni continuă acţiunile de eliminarea tuturor cailor bolnavi de anemie infecţioasă din judeţ, dar întâmpină dificultăţi în convingerea proprietarilor care nu pot să renunţe uşor la calul din gospodărie.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor, dr. Gelu Budău, după o vară lungă în care specialiştii sanitar-veterinari au depus eforturi majore în lupta cu această boală nemiloasă a cailor, din totalul de 637 de cai bolnavi, înregistraţi în luna mai, au fost eliminate 587 de cabaline seropozitive, din care 572 prin sacrificare la unităţi autorizate, iar 15 au decedat până la momentul sacrificării.
Tot în acest interval au mai intrat în evidenţe, în urma analizelor efectuate în cadrul campaniei de eradicare, un număr de 20 de animale bolnave. În prezent, mai sunt în evidenţă 70 de cai seropozitivi şi 80 de focare nestinse.
'Acţiunea nu a fost una uşoară, cerând foarte multă răbdare şi putere de convingere din partea personalului din cadrul Serviciului de sănătate animală, deoarece proprietarii nu au renunţat uşor la caii familiei - calul în zonele rurale fiind considerat un bun important, nu doar un mijloc de trai, ci chiar un membru al familiei', a precizat dr. Budău, în conferinţă de presă.
Din aceste motive, în unele situaţii specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au fost obligaţi să aplice sancţiuni contravenţionale, care, deşi a fost la cel mai mic nivel ce se putea aplica, respectiv 3.600 de lei, a depăşit de cele mai multe ori valoarea de piaţă a unui cal sănătos. Până în prezent, au fost sancţionaţi 25 de proprietari, care astfel nu mai pot fi despăgubiţi.
Şeful DSVSA a precizat că despăgubirea proprietarilor de la care s-au ridicat animale bolnave decurge fără perturbări, în condiţii normale. Astfel, din cele 572 de cabaline livrate la sacrificare, până în prezent au fost achitate un număr de 496 cabaline în valoare de 1.008.522 de lei, însemnând 2.033,3 lei pe cap de animal. Pentru alte 76 de animale în valoare de 181.556 de lei, eliminate în cursul lunii, documentaţiile au fost depuse la ANSVSA, urmând ca în două săptămâni să se plătească şi aceste sume.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Bihor: Caii cu anemie infecţioasă nu sunt sacrificaţi din lipsă de bani pentru despăgubiri Nici un cal bolnav cu anemie infecţioasă (AIE) nu a fost sacrificat anul trecut pentru eradicarea bolii şi niciun proprietar nu a fost despăgubit de stat pentru animalul decedat din cauza AIE, cu toate că au fost semnalate 29 de cazuri, a declarat marţi dr. Gelu Mircea Budău, directorul coordonator al...
Bihor: Acţiuni de eradicare a anemiei infecţioase ecvine Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor a început o campanie de evaluare a cailor bolnavi de anemie infecţioasă ecvină, în jur de 850 de cabaline urmând să fie sacrificate cât de curând.
Bugetul ANSVSA, suplimentat cu 94 milioane de lei Bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru 2011 a fost suplimentat cu suma de 94 milioane de lei, conform deciziei membrilor comisiilor de specialitate din Senat şi Camera Deputaţilor, reunite.
DSVSA Tulcea susţine că Vier Pfoten foloseşte fără drept un ţarc mobil Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea susţine că asociaţia Vier Pfoten utilizează fără voia sa ţarcul mobil pentru adăpostirea cailor din Letea, precizând că, până în prezent, nu s-a putut efectua identificarea cabalinelor care au fost aduse în Deltă din...
Bacău: Mai multe focare de anemie infecţioasă la cai şi de rabie, urmărite de medicii veterinari Specialiştii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bacău au urmărit cu prioritate în acest an gestionarea celor 12 focare de anemie infecţioasă şi opt de rabie apărute în judeţ, dar nu s-au mai înregistrat cazuri de tuberculoză la vaci şi pestă porcină, a declarat miercuri...
ANSVSA a oprit certificarea transporturilor de cai semi-sălbatici din Tulcea Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Tulcea să stopeze orice transport de cabaline, se arată într-un comunicat ANSVSA.