Cele mai citite
 


Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie
miercuri, 29 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
'Ceea ce noi dorim, mai ales pe partea de investiţii, abilitări şi dotări cu aparatură medicală este să luăm 2-3 direcţii de acţiune. Nu înseamnă că nu vom încerca să finanţăm şi alte domenii, dar eu cred că ar fi o iluzie a spune că în 2-3 ani vom putea reabilita şi vom putea dota cu aparatură pe toate secţiile spitalele din România. În schimb, putem să ne creionăm 2-3 domenii pe care să începem să le punem la punct sau să le dezvoltăm. Din punctul nostru de vedere, acestea ar putea să fie secţiile de terapie intensivă', a spus ministrul.

El a arătat că va propune ca o altă prioritate la capitolul investiţii să fie secţiile de oncologie.
'Din ceea ce eu am văzut personal în spitale eu voi propune ca una din priorităţi să fie pe domeniul oncologic, care este un domeniu în care, din păcate, atât infrastructura sanitară, cât şi dotările sunt necorespunzătoare, cu două trei excepţii - Institutul din Cluj, care este de nivel european, anul viitor vom termina construcţia Institutului oncologic din Iaşi, care va avea o infrastructură la nivel european şi la Bucureşti sunt lucrări de amploare, dar reabilitarea secţiilor de oncologie la spitalele judeţene este absolut necesară. (...) În privinţa finanţării oncologiei, cred că este o obligaţie a statului', a adăugat Cseke Attila.

Prezent la audieri, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, a precizat că, în prezent, există 80.000-90.000 de bolnavi oncologici.
'O să venim cu propunerea ca programul de radio-terapie să fie deschis mai ales pe piaţa privată. Ar trebui stabilite nişte centre cu competenţe clare', a completat Duţă.
Cseke Attila a subliniat, în faţa celor două comisii, şi importanţa informatizării sistemului sanitar, arătând că pledează pentru o aplicare riguroasă a cardului de sănătate.

'În ceea ce priveşte cardul de sănătate, sunt pentru o aplicare riguroasă a acestuia. Cetăţeanul care nu va avea cardul asupra lui în momentul în care se duce la o unitate sanitară sau la medicul de familie pentru a accesa un serviciu medical, nu va putea accesa, în afară de serviciile medicale de urgenţă, acel serviciu medical. Trebuie să-i învăţăm pe concetăţenii noştri să deţină asupra lor acel card', a spus ministrul, precizând că, începând cu luna ianuarie, vor fi eliberate 14 milioane de carduri.

Preşedintele CNAS a arătat că aceste carduri vor fi eliberate pentru cetăţenii de peste 14 ani şi şi-a exprimat speranţa ca până în 2012 sistemul sanitar să fie informatizat.
Ministrul a mai afirmat că principalele măsuri în sistemul de sănătate constau în plata arieratelor la spitale şi a datoriilor peste termen către farmacii.

În ceea ce priveşte continuarea măsurilor, Cseke Attila a arătat că, din punctul său de vedere, s-ar impune crearea unui fond separat pentru contribuţiile la asigurările sociale.
'Din punctul meu de vedere s-ar impune un fond separat unde se plăteşte contribuţia. Toate aceste discuţii cu privire la banii care se reţin sau nu se reţin la Ministerul de Finanţe cred că trebuie eliminate. (...) Cred că este un sistem mult mai corect, prin care orice cetăţean poate vedea unde se duc banii lui. (...) Este un sistem, din punctul meu de vedere, de preferat', a afirmat ministrul.
El a mai susţinut că, în urma unor consultări cu CNAS, se doreşte implementarea unui contract cadrul şi a Programului Naţional de Sănătate pe cel puţin doi ani.

'Am avut o consultare cu CNAS şi dorim să propunem implementarea unui contract cadru şi a Programului Naţional de Sănătate pe cel puţin 2 ani pentru a avea o anumită coerenţă şi predictibilitate în sistem', a adăugat Cseke Attila.
El a pledat şi pentru subordonarea CNAS Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, ministrul nu crede că în 2010 ar trebui realizată o delimitare clară în ceea ce-i priveşte pe medicii care lucrează şi în sistemul public şi în cel privat, dar a subliniat necesitatea unei reglementări în domeniu.

Totodată, el a solicitat găsirea unor soluţii pentru ca numărul celor exceptaţi de la plata contribuţiilor să fie redus.
'Excepţiile s-au perpetuat de-a lungul anilor, am ajuns în 2008-2009 la peste 11 milioane cetăţeni care nu plătesc contribuţiile dar care, conform legii, au calitatea de asigurat. Acest lucru este în analiză la Ministerul Sănătăţii. Sigur, sunt anumite categorii care nu vor putea fi puse la plată - tineri, elevi, copii care nu au niciun fel de venit, nu pot fi obligaţi. Dar avem şi alte categorii de exceptaţi, care primesc indemnizaţii de la stat: revoluţionarii, persoanele condamnate politic, (...) sunt mai multe categorii. Cred că acele categorii vor trebui să plătească contribuţii', a arătat Cseke, care nu a dorit să se pronunţe dacă pensionarii ar trebui să fie excluşi din această categorie.
Pe 24 august, Comisia de sănătate a Camerei Deputaţilor a solicitat Guvernului deblocarea în regim de urgenţă a posturilor din sistemul sanitar, după tragedia de la Maternitatea Giuleşti, ocazie cu care i-a invitat, alături de acelaşi for din Senat, la audieri pe marginea problemelor din sănătate pe premierul Emil Boc, ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, şi preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Lucian Duţă. Premierul nu a răspuns acestei invitaţii.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Ministrul Cseke Attila: Prioritatea pentru 2011 este introducerea cardului naţional de asigurat Introducerea cardului naţional de sănătate, reorganizarea sistemului spitalicesc şi investiţiile în domeniile oncologic, anestezie, terapie intensivă reprezintă cele mai importante proiecte ale anului 2011 pentru Ministerul Sănătăţii, a declarat joi, în conferinţă de presă, ministrul Cseke Attila.
Ministerul Sănătăţii reabilitează secţiile de terapie intensivă din 41 de spitale Bucureşti, 17 feb /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a aprobat, printr-un ordin, programul pentru reabilitarea secţiilor de anestezie şi terapie intensivă din 41 de spitale publice aflate, atât în reţeaua Ministerului Sănătăţii, cât şi cea a autorităţilor administraţiei publice locale.
Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010 (retrospectivă) Sistemul de sănătate nu a fost sustenabil în 2010, fondurile alocate nu au fost suficiente, ceea ce a dus la situaţia ca pacienţii spitalelor să fie nevoiţi să-şi cumpere singuri, de multe ori, medicamentele, dar a înregistrat şi un număr insuficient de cadre medicale, din cauza blocării posturilor din...
Cseke Attila: Voi continua introducerea de reguli în sistemul de sănătate (interviu) Ministrul sănătăţii, Cseke Attila, a subliniat, în cadrul unui interviu acordat AGERPRES, că trebuie introduse reguli în sistemul de sănătate, care să fie respectate de toţi. Altfel, sistemul nu se va putea situa la nivelul celor din străinătate, a completat el. Ministrul a vorbit şi despre semnarea...
Ministrul Sănătăţii a aprobat planul de investiţii de urgenţă pentru Spitalul de Arşi Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat vineri planul de măsuri privind igienizarea Spitalului Clinic de Urgenţă Chirurgie Plastică Reparatorie şi Arsuri Bucureşti.