Cele mai citite
 


Cseke Attila: MS elaborează în această toamnă preluarea CNAS
miercuri, 29 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Ministerul Sănătăţii (MS) va termina de elaborat în această toamnă propunerile legislative de trecere a Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate (CNAS) în subordinea MS şi de reducere a excepţiilor de la plata contribuţiilor la bugetul pentru sănătate, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, ministrul Cseke Attila.
El a subliniat că subiectul trecerii CNAS din subordinea Guvernului direct în coordonarea MS a fost discutat în cadrul coaliţiei de guvernare, însă a evitat să dea un termen până la care pachetul de măsuri va intra în Executiv pentru aprobare.

'Este necesară o discuţie aprofundată, pentru că este bine ca înfăptuirea politicii sanitare în România să fie într-o singură mână, sub o singură autoritate şi este oarecum nefericit ca ministerul să răspundă pentru ce se întâmplă în sistemul sanitar, dar marea parte a resurselor, 82% din resursele bugetului sanitar, să fie administrat de Casă (...). Am mai discutat, dar noi pregătim un pachet de măsuri legislative, în care una dintre măsuri va fi această trecere şi în momentul în care le-am cristalizat, vom putea face această trecere. Nu v-aş da un termen, pentru că depinde de celelalte măsuri, ele sunt importante. În această toamnă trebuie cristalizate', a afirmat Cseke.
El a subliniat că aceste măsuri trebuie elaborate în această toamnă în vederea proiectării bugetului pe anul viitor.

Referitor la exceptările de la plata asigurărilor de sănătate, ministrul a argumentat că în prezent sunt mult mai puţini contribuabili decât beneficiari care nu plătesc aceste contribuţii.
'Mai e problema care se referă la numărul foarte mare a al categoriilor de exceptaţi de la plata asigurărilor de sănătate, unde suntem în analiză să vedem cum putem să o reglementăm. Nu cred că este oportun să umblăm la nivelul contribuţiei, dar categoriile de exceptaţi sunt cam multe, sunt aproximativ 11 milioane de exceptaţi, iar plătitori sunt vreo şapte milioane şi atunci resursele financiare ale sistemului sunt limitate', a subliniat Cseke Attila.

De asemenea, pachetul legislativ pregătit de Ministerul Sănătăţii urmează să cuprindă şi reglementări privind medicii care desfăşoară în paralel activităţi în mediul public şi privat.
'Mai avem problema exercitării funcţiei de medic în privat şi public, unde nu avem o reglementare clară, care să ne spună în ce limite e permisă această dublă activitate', a precizat ministrul.
Ceke Attila a participat, marţi, la Palatul Cotroceni, la o ceremonie în care preşedintele Traian Băsescu le-a conferit decoraţii iniţiatorilor Sistemului Mobil de Urgenţă Reanimare şi Descarcerare (SMURD), la 20 de ani de la înfiinţarea acestuia.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cseke Attila: În sistemul sanitar trebuie instituite reguli care să fie şi respectate - interviu Bucureşti, 7 apr /Agerpres/ - Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a acordat un interviu Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES în care vorbeşte, între altele, despre noile programe naţionale de sănătate, descentralizarea sistemului, problemele de personal, dar şi despre subfinanţarea sistemului sanitar...
Băsescu despre coordonarea CNAS de MS: Ideea de centralizare este una proastă Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni seară, că nu ştie ce înseamnă coordonarea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate de către Ministerul Sănătăţii, dar CNAS trebuie să rămână persoană juridică, punctând, totodată, că ideea de centralizare este una "proastă" care ar însemna "paşi înapoi".
Cseke Attila: 2010 a fost un an greu pentru sistemul sanitar Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a apreciat că anul 2010 a fost un an greu pentru sistemul de sănătate.
Cseke Attila: Pe viitor propunem investiţii prioritare la secţiile de terapie intensivă şi de oncologie Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a declarat, marţi, în faţa comisiilor de sănătate ale Parlamentului, că are în vedere în următorii ani investiţii prioritare în două-trei domenii, indicând secţiile de terapie intensivă şi cele de oncologie.
Raed Arafat, sacrificiul altruist al unui medic care lucrează pentru România (New York Times) Atunci când dr.Raed Arafat a demisionat luna trecută din funcţia de secretar de stat în Ministerul Sănătăţii din România, mii de oameni au ieşit în stradă în întreaga ţară pentru a cere întoarcerea lui. Aceasta nu a fost o reacţie obişnuită, aici sau oriunde altundeva, la plecarea unui oficial guvernamental...
Iniţiatori ai SMURD, decoraţi de şeful statului Iniţiatori ai Serviciului Mobil pentru Urgenţe, Reanimare şi Descarcerare au fost decoraţi marţi de preşedintele Traian Băsescu, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la înfiinţarea SMURD.