Cele mai citite
 


Bihor: Mai mult de jumătate din unităţile şcolare nu au autorizaţie sanitară de funcţionare
joi, 30 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Inspectorii sanitari au constatat după verificarea celor 130 unităţi de învăţământ din judeţul Bihor, din care 102 în mediul rural şi 28 în mediul urban, că doar 53 unităţi controlate aveau autorizare sanitară de funcţionare (ASF) avizată la zi, o unitate avea autorizaţie sanitară cu plan de conformare, iar 76 unităţi nu aveau ASF.
Potrivit unui comunicat remis de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Bihor, rezultatele controlului tematic în unităţile şcolare efectuat în lunile iulie şi august 2010 au fost transmise Ministerului Sănătăţii.

Specialiştii DSP Bihor au evidenţiat, în primul rând, că terenul aferent unităţii şcolare era corespunzător sanitar doar la 118 unităţi.

Spaţiile din incinta unităţilor de învăţământ care au fost verificate sunt reprezentate de sălile de clasă (533 corespunzătoare şi 10 necorespunzătoare), laboratoare (31 corespunzătoare şi 2 necorespunzătoare), ateliere (6, toate corespunzătoare), săli de sport (corespunzătoare -14, necorespunzătoare - 3, improvizate - 23).

Cubajul - respectiv volumul încăperilor raportat la număr de persoane - era corespunzător în cadrul tuturor celor 130 unităţi controlate. Iluminarea naturală şi artificială este corespunzătoare la 116 din unităţile controlate.

Asigurarea apei potabile este asigurată prin sistem centralizat la 50 din unităţile verificate - la toate e corespunzător - în timp ce în cazul sistemului propriu de asigurare a apei potabile acesta e corespunzător la 75 de unităţi şi necorespunzător la 5 unităţi.

Din unităţile controlate, 11 au bloc alimentar propriu, iar 3 unităţi şcolare au contracte cu firme de catering. Blocurile alimentare din cele 11 unităţi şcolare sunt corespunzătoare din perspectiva circuitelor funcţionale, dotării cu utilaje şi ustensile, spaţiilor de depozitare, frigidere şi spaţii frig.

Grupurile sanitare sunt corespunzătoare doar la 81 din unităţile verificate, iar dotarea cu materiale de curăţenie şi dezinfecţie este corespunzătoare la 127 de unităţi. Dezinsecţia şi deratizarea a fost efectuată corespunzător la 124 unităţi şi necorespunzător la 6 unităţi.

La 6 din unităţile controlate există internate, acestea sunt corespunzătoare privind dotarea cu mobilier şi cazarmament, spaţii de studiu, activităţi culturale etc., iar doar la 5 unităţi oficiile din internate erau corespunzătoare.

Sancţiunile aplicate în urma verificării celor 130 unităţi sunt reprezentate de 7 avertismente şi o suspendare de activitate (Grădiniţa cu Program Normal Tilecuş, din cauza condiţiilor sanitare improprii).

În mediul rural s-a constatat că principalele motive ale lipsei ASF sunt absenţa apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzătoare, nu există amenajat spaţiu special pentru produsele lapte-corn; unde nu există apa potabilă curentă în unităţi, se asigură apa potabilă prin dozatoare.

Personalul angajat în unităţile şcolare a efectuat sau era în curs de efectuare a controlului medical periodic (la momentul controlului, 956 persoane au efectuat controlul medical periodic, iar pentru 182 angajaţi controlul medical periodic era în curs de efectuare). Prin control medical periodic, la personalul angajat din unităţile şcolare se realizează prevenirea riscurilor legate de sănătatea colectivităţilor respective. Personalul de specialitate al D.S.P. Bihor care a efectuat acţiunea de control a întocmit procese verbale la toate cele 130 unităţi controlate, un exemplar al procesului verbal, care conţine inclusiv deficienţele constatate, rămâne la unitatea controlată pentru creşterea eficacităţii în remedierea deficienţelor.

Principala responsabilitate în îmbunătăţirea condiţiilor igienico-sanitare ale unităţilor şcolare revine autorităţilor administraţiei publice locale care trebuie să identifice şi să aloce resurse pentru remedierea deficienţelor constatate şi/sau să asigure fondurile necesare îndeplinirii condiţiilor igienico-sanitare pentru obţinerea ASF de către unităţile şcolare din teritoriul de competenţă.

Potrivit sursei citate, D.S.P. Bihor va întreprinde în continuare activităţi de monitorizare a remedierii deficienţelor constatate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Peste o sută de şcoli, grădiniţe şi licee, fără autorizaţie sanitară înainte de începerea noului an şcolar Peste 100 de unităţi de educaţie, din 671 câte există în judeţul Cluj, nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare, cu două săptămâni înainte de începerea şcolii, din cauza degradării clădirilor sau a condiţiilor deficitare.
Bistriţa-Năsăud: O treime din unităţile şcolare nu au autorizaţii sanitare de funcţionare O treime din unităţile şcolare din judeţul Bistriţa-Năsăud nu deţin autorizaţii sanitare, cele mai multe funcţionând în mediul rural.
Bacău: Peste o sută de unităţi şcolare din judeţ, fără autorizaţie sanitară de funcţionare Un număr de 104 de unităţi şcolare din judeţul Bacău nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, cu cinci zile înaintea debutului noului an şcolar, relevă o statistică la zi a Direcţiei Judeţene pentru Sănătate Publică.
Mehedinţi: Unităţi de învăţământ fără autorizaţie sanitară Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Mehedinţi a autorizat sanitar pentru anul şcolar 2016-2017 un număr de 161 (91,47%) unităţi de învăţământ din mediul urban şi 124 (35,22%) din mediul rural, a declarat directorul instituţiei, Miruna Constantin.
Caraş-Severin: Aproape 60 de unităţi de învăţământ, fără autorizaţii sanitare Aproape 60 de unităţi de învăţământ din judeţul Caraş-Severin vor începe şi în acest an şcoala fără a deţine autorizaţii sanitare de funcţionare.
Tulcea: Doar 81% din şcolile din mediul rural au autorizaţie de funcţionare Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a emis autorizaţii sanitare doar pentru 81% din şcolile din mediul rural şi pentru 90% din grădiniţele cu program normal, toate unităţile de învăţământ din mediul urban fiind autorizate.