Cele mai citite
 


Iniţiativă legislativă pentru fonduri pentru sănătate
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Un Comitet de Iniţiativă Legislativă Cetăţenească a început strângerea de semnături de la pacienţi pentru creşterea fondurilor alocate sănătăţii.

Preşedintele comitetului de iniţiativă cetăţenească, dr. Gabor Dorin Marius, medic primar medicină de familie, susţine, într-un comunicat remis AGERPRES, că deşi "sănătatea a fost declarată prioritate naţională de către toţi guvernanţii postdecembrişti, finanţarea acestui sector a avut permanent de suferit, procentul alocat sănătăţii din produsul intern brut fiind mult sub nivelul alocat de statele membre ale Uniunii Europene, chiar ţări din vecinătatea României având procente mai mari decât la noi".

Potrivit comunicatului, toate segmentele sistemului sanitar au avut de suferit, atât la nivelul infrastructurii, care de cele mai multe ori este degradată şi necesită investiţii majore sau nu mai corespunde standardelor, cât şi la nivelul dotărilor cu aparatură performantă şi cu medicamente şi materiale sanitare, al aprovizionării cu alimente, dezinfectante, etc. De asemenea, subfinanţarea nu a permis funcţionarea optimă ca număr de personal medical calificat şi nici atingerea unor venituri corespunzătoare pentru personalul de specialitate la toate nivelurile de asistenţă, motiv pentru care asistăm la un veritabil exod al medicilor şi asistentelor către ţări europene capabile să-şi susţină sistemul medical.

"Medicina de familie este considerată în toată Europa cel mai important segment al asistenţei medicale. Ea furnizează serviciile medicale de bază pentru toată populaţia, cu un raport eficienţă/preţ extrem de favorabil. Pentru a sublinia acest aspect, sistemul de asigurări de sănătate britanic o denumeşte 'perla coroanei sistemului de asigurări', relevă sursa citată.

Medicina de familie este gestionarul stării de sănătate a întregii populaţii. În cabinetele medicilor de familie se acordă minimum 50.000.000 de consultaţii pe an şi se rezolvă peste 80% din solicitările de asistenţă medicală. Medicina de familie este o specialitate interdisciplinară extrem de vastă, care implică, în afara serviciilor medicale curative, şi medicina omului sănătos, promovarea sănătăţii, medicina comunitară, profilaxia bolilor cu impact major asupra sănătăţii populaţiei, aplicarea programelor naţionale de sănătate, precum şi o relaţie specială, de lungă durată cu pacienţii, explică dr. Gabor.

Stabilirea prin lege a procentului alocat asistenţei medicale şi asistenţei medicale primare în România ar crea premizele unei stabilităţi pe termen mediu şi lung în ceea ce priveşte finanţarea sistemului sanitar. Asigurarea stabilităţii finanţării va avea ca efect creşterea calităţii serviciilor medicale furnizate, demararea unor activităţi de investiţii, de modernizare şi dotare a unităţilor medicale, precum şi diversificarea serviciilor asigurate populaţiei, mai precizează comunicatul.

"Considerând că adoptarea unei legi care să garanteze o finanţare corectă şi sigură a sistemului de sănătate reprezintă un pas important în reforma sistemului sanitar românesc, solicităm tuturor cetăţenilor cu drept de vot să meargă la medicul lor de familie şi să semneze pentru sănătatea lor", apreciază preşedintele Comitetului de Iniţiativă.

Detalii despre iniţiativa legislativă privind proiectul de lege privind nivelul fondurilor anuale minime obligatorii destinate finanţării sănătăţii precum şi documentele aferente se găsesc pe www.amfms.3x.ro.AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
RETROSPECTIVÃ 2015 Cardul de sănătate şi terapia fără interferon, principalele noutăţi în sistemul de sănătate Bucureşti, 22 dec /Agerpres /- Implementarea cardului de sănătate, introducerea terapiei interferon free şi a unor noi medicamente pe lista de compensate, precum şi modificarea contractului-cadru au fost principalele noutăţi aduse sistemului de sănătate în 2015.
Obiectivele în domeniul sănătăţii, aproape neschimbate în programul Guvernului Guvernul Ponta 3 păstrează în programul politic pe care îşi va asuma răspunderea în Parlament majoritatea obiectivelor în domeniul sănătăţii pe care le-a avut şi în programul precedent.
Ministerul Sănătăţii a prezentat Guvernului nota referitoare la finanţarea FNUASS a furnizorilor de servicii medicale din privat Ministerul Sănătăţii a prezentat miercuri în Guvern o notă privind finanţarea Fondului Naţional Unic de Asigurări de Sănătate a furnizorilor de servicii medicale din sistemul privat.
Victor Ponta: Asistenţa medicală de urgenţă românească se ridică la standarde pe care multe ţări le-ar dori Asistenţa medicală de urgenţă în România, în acest moment, se ridică la standarde pe care, probabil, alte ţări europene şi-ar dori să le aibă, a declarat, marţi, primul-ministru Victor Ponta, care a participat la ceremonia de dotare a SMURD cu un nou elicopter.
Institutul de Boli Cardiovasculare nu mai poate asigura asistenţa medicală decât pentru şapte zile Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare "Prof. dr. C.C.Iliescu" anunţă, într-un comunicat de presă, că nu mai poate asigura asistenţa medicală de specialitate în cardiologie, chirurgie cardiovasculară şi anestezie decât pentru şapte zile, mai precis până luni, 7 noiembrie.
Candidaţii la Primăria Ploieşti, despre soluţiile pentru spitale, proiectele europene şi măsurile anticorupţie Cei 13 candidaţi pentru funcţia de primar al municipiului Ploieşti au răspuns întrebărilor AGERPRES referitoare la proiectele avute în vedere pentru Spitalul de Pediatrie şi cel Municipal, aflate în subordinea primăriei, şi soluţiile financiare pentru implementarea lor; cele mai importante trei proiecte...