Cele mai citite
 


Ginecologii italieni trăiesc cu coşmarul denunţului
vineri, 1 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Niciodată ca astăzi meseria de ginecolog nu a fost mai dificilă în Italia. Şase mari ginecologi italieni au trimis o scrisoare mass-media vineri, 24 septembrie, pentru a exprima descurajarea ginecologiei italiene confruntată cu sarcinile de înalt risc, informează Corriere della Sera de joi.
''Am creat iluzia de a putea aduce pe lume copii perfecţi. Fără riscuri pentru mame. Dintr-o lovitură eforturile depuse până acum au fost anulate'', afirmă Tullia Todros, medic primar la Spitalul Sant'Anna din Torino, 62 de ani, prima semnatară a scrisorii. Ea a precizat: ''Ziua suntem în tranşee în luptă cu dilema tipului de naştere de efectuat iar noaptea nu mai dormim din cauza coşmarului denunţurilor''.

În calitate de medic primar, Todros este şi protagonista singurei cezariene din ultimele luni ajunsă în presă pentru că s-a încheiat cu succes. Este vorba de naşterea unei fetiţe de 670 de grame, născută de o femeie aflată în comă din cauza unei tumori la creier.

''Fiecare sarcină este o aventură enormă şi ca atare implică o marjă, chiar mică, de imponderabilitate. De fiecare dată când intrăm în sala de naşteri ştim că de alegerile noastre depind două vieţi. Să aduci copii pe lume, în mod paradoxal, nu a fost niciodată mai greu ca astăzi'', spune Todros.

Pericolul de incidente te pândeşte la colţ deoarece medicinei i se cere tot mai mult. Începând de la vârsta mamelor care a crescut - 32 de ani comparativ cu 19 la străbunice. Apoi fecundarea in vitro provoacă un boom al sarcinilor multigemelare cu înmulţirea riscurilor atât pentru mamă cât şi pentru făt. Progresele clinice au făcut să poată duce până la capăt o sarcină şi femei cu maladii din cauza cărora până recent era de negândit să aibă copii. Mai sunt şi imigrantele cu patologii grave niciodată tratate în ţările lor de origine.

''În secţiile noastre se concentrează paciente care prezintă un risc de complicaţii extrem de mare. Să munceşti în aceste condiţii este o provocare cotidiană, subliniază Todros. Mai mult, noi ştim bine că nu ne putem aştepta la o scădere a numărului de nou-născuţi cu probleme şi de femei care să nu ducă până la capăt sarcina''.

În ultimele săptămâni, după cearta izbucnită la Spitalul din Messina între doi medici, fapt ce a pus în pericol viaţa mamei şi copilului, a mai apărut şi coşmarul cezarienelor. ''În Italia se fac prea multe - aproape 40% comparativ cu 15% recomandate de OMS. Acest abuz survine mai ales în spitalele cu mai puţin de 1.000-1.500 de naşteri pe an, adesea în dificultate să înfrunte necunoscuta unei naşteri naturale, aşa cum a recunoscut medicul ginecolog.

''Să criminalizezi însă toate operaţiile cezariene este periculos, deoarece acest lucru poate duce la efectul contrar, cu alte cuvinte întârzierea acelora cu adevărat necesare''.

Ce este de făcut? Medicul crede că este necesar să se închidă punctele de naştere care nu sunt în măsură să asigure o asistenţă adecvată şi transformă inutil un act fiziologic într-o operaţie chirurgicală cu creşterea riscului atât pentru mame cât şi pentru copii.

Cazul femeii decedate la spitalul Buzzi din Milano după o naştere trigemelară şi denunţul făcut pentru copilul născut invalid la Spitalele Reunite din Bergamo au făcut să ajungă sub acuzaţie şi centrele de excelenţă.

Medicii sunt târâţi în instanţă de familii şi constrânşi să se descurce cu carenţa de resurse. Pentru ginecologi este un moment dramatic, apreciază Corriere della Sera. ''Erorile sau eşecurile medicilor joacă cu siguranţă un rol'', recunoaşte Todros, precizând: ''Dar un incident nu este neapărat consecinţa unei erori. Acum a venit momentul să ne punem întrebări mai ales privind fisurile şi defectele organizării spitaliceşti, insistă Todros. Chiar şi în cele mai bune structuri din Italia lucrăm între mii de dificultăţi şi carenţe de personal. În acest caz este mai bine să se închidă secţiile de maternitate cu puţine naşteri, pentru a creşte investiţiile şi resursele pentru cele mai importante''.

Acesta este semnalul de alarmă tras de semnatarii scrisorii. Dar ei nu transformă Italia în ţara în care naşterile sunt expuse riscului. ''Cifrele vorbesc despre o mare complicaţie neonatală la o mie de nou-născuţi şi de 7-15 decese materne la 100.000. Este pe linie cu ceea ce se întâmplă în Europa şi SUA'', a precizat medicul. A-i face însă pe medici să lucreze sub groaza de a fi duşi la tribunal se poate întoarce împotriva femeilor, a subliniat Todors.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sarcina dupa varsta de 40 de ani Conform statisticilor multe femei intarzie din ce in ce mai mult sa devina mame, fie din cauza carierei, pentru ca nu gasesc partenerul potrivit sau vor sa creeze un context cat mai potrivit inainte nasterii unui copil, ajungand astfel sa devina mame chiar si la 40 de ani.
Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa Roma, 31 aug /Agerpres/ - În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica în ediţia de marţi.
Complicaţiile legate de sarcină, naştere şi post-partum ucid zilnic circa 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi Aproximativ 800 de femei şi 7.700 de nou-născuţi mor zilnic în urma unor complicaţii legate de sarcină, naştere şi post-partum, a semnalat lui Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează EFE.
Circa 2.000 de nou-născuţi mor zilnic la nivel mondial Fiecare a treia naştere în lume nu beneficiază de asistenţă calificată, ceea ce duce la creşterea mortalităţii infantile şi la numeroase complicaţii la mame, relevă un recent raport al unor experţi ai organizaţiei britanice Save the Children, potrivit BBC Online.
ANNA: Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică Moaşele moderne sunt profesionişti care acordă asistenţă medicală holistică, atât pentru femeile însărcinate, cât şi pentru nou-născuţi, se arată într-un comunicat remis AGERPRES de Asociaţia pentru Naştere Naturală şi Alăptare (ANNA).
Prima naştere după fertilizarea in vitro, la Iaşi Primul copil conceput prin fertilizare in vitro într-o clinică din Iaşi - o fetiţă - a fost născută la începutul acestei săptămâni la Spitalul de Obstretică şi Ginecologie 'Cuza Vodă' din Iaşi.