Cele mai citite
 


Plasticul alimentar: Bisfenolul A nu ameninţă sănătatea /AESA/
joi, 30 septembrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Bruxelles, 30 sep /Agerpres/ - Bisfenolul A, un compus chimic utilizat la fabricarea ambalajelor pentru alimente, interzis în Danemarca şi Franţa, nu prezintă riscuri pentru sănătate, a afirmat joi Agenţia Europeană pentru Siguranţa Alimentelor /AESA/, cu sediul la Parma /Italia/, citată de France 24.
Grupul de cercetători care se ocupă de materialele ce vin în contact cu alimentele au ajuns la concluzia că nu este nevoie de modificarea avizului favorabil dat în 2006 şi confirmat în 2008 de către AESA, a explicat un purtător de cuvânt al agenţiei.

Comisia Europeană ceruse o nouă evaluare ştiinţifică faţă de 800 de noi studii privind concluziile uneori contradictorii referitoare la acest compus chimic utilizat de industrie pentru fabricarea de biberoane, materiale dentare, peturi sau a unor ambalaje pentru alimente.

Avizul AESA trebuie să-i permită Uniunii Europene să ia o decizie, deoarece două ţări membre ale UE, Franţa şi Danemarca, au decis unilateral să interzică fabricarea şi comercializarea biberoanelor care conţin bisfenol A /BPA/.

Interdicţia impusă de Danemarca este mai largă, deoarece ea se referă la toate produsele care conţin BPA utilizate de copiii între 0 şi trei ani.

Bisfenolul A este interzis în Canada, în Australia şi în mai multe state americane.

Cercetătorii AESA din grupul privind materialele care vin în contact cu alimentele au ajuns la concluzia că n-au putut identifica nici o nouă dovadă care să-i determine să reconsidere doza zilnică tolerabilă, stabilită de către AESA la 0,05 mg/kg corp, explică agenţia.

Un membru al grupului ştiinţific a recomandat ca doza zilnică tolerabilă să fie ''temporară''. El este totuşi ''de acord'' cu opinia generală a celorlalţi membri ai grupului ştiinţific în legătură cu faptul că nu te poţi baza pe aceste noi studii pentru a reduce doza zilnică tolerată.

''Dacă noi date utile vor deveni disponibile în viitor, grupul ştiinţific va reconsidera avizul actual'', a precizat AESA.

Subiectul este foarte sensibil, deoarece temerile opiniei publice se confruntă cu interesele industriei, care invocă studii ce demonstrează că acest compus chimic este fără pericol pentru sănătate.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Victor Surdu: Dacă România ajunge să parcurgă o criză alimentară ar fi culmea nenorocirii (interviu) Bucureşti, 2 mar /Agerpres/ - Deputatul social-democrat Victor Surdu, şeful Departamentului de agricultură al PSD, afirmă, într-un interviu acordat AGERPRES, că, în situaţia în care România va ajunge să treacă printr-o criză alimentară, acest lucru ar însemna 'culmea imbecilităţii, culmea nenorocirii'...
(Corespondenţă) Comisia Europeană atrage atenţia asupra unui posibil dezastru umanitar în nordul Mali Bruxelles, 12 apr - Trimisul special al Agerpres, Ionuţ Mareş, transmite: Mali ar putea suferi un dezastru umanitar major, care s-ar răspândi asupra statelor vecine, dacă în următoarele zile nu vor exista progrese rapide pentru deschiderea unui spaţiu umanitar şi pentru a permite transportarea de alimente...
Scandalul prezenţei cărnii de cal în Europa, în produse etichetate ca având în compoziţie doar carne de vită (cronologie) 15 ianuarie 2013: Autoritatea naţională din domeniul alimentar din Irlanda anunţă, în urma analizelor ADN efectuate, prezenţa cărnii de cal în anumite produse comercializate în supermarketurile din Irlanda şi Marea Britanie, a căror etichetă indica doar carne de vită. Magazinele în care s-au descoperit...
La 1 martie intră în vigoare o interdicţie europeană asupra substanţei bisfenol A Bruxelles, 25 feb /Agerpres/ - O interdicţie europeană asupra folosirii substanţei bisfenol A (BPA) în producerea sticlelor de plastic pentru lichide şi hrană destinate copiilor de vârste mici intră în vigoare la 1 martie, informează, vineri, un comunicat de presă al CE.
RETROSPECTIVA SÃPTÃMÂNII 9 - 15 MAI Economia românească traversează o revenire ciclică sprijinită de cererea internă puternică astfel încât creşterea PIB ar urma să atingă 4,2% în 2016, principalele riscuri la adresa perspectivei fiind incertitudinile electorale şi cele externe, arată experţii FMI într-un raport elaborat în urma consultărilor...
Uniunea Europeană interzice biberoanele care conţin bisfenol A Ţările Uniunii Europene (UE) au hotărât să interzică, începând de primăvara viitoare, producţia şi comercializarea biberoanelor care conţin bisfenol A, compus chimic controversat folosit la fabricarea materialelor plastice utilizate în alimentaţie, a anunţat Comisia Europeană (CE), citată de AFP.