Cele mai citite
 


Sindicaliştii din sănătate contestă prevederile Legii 118/2010
duminică, 3 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Uniunea Sindicală Sanitas Bucureşti (USSB) consideră ca fiind nelegală şi discriminatorie măsura reducerii salariilor personalului din sistemul medical public şi contestă dispoziţiile Legii 118/2010, informează un Comunicat de presă.
Organizaţia continuă, astfel, seria de acţiuni sindicale demarate în iunie 2010, odată cu apariţia legii, acţiuni care au culminat cu mitingul şi marşul organizate în data de 22 septembrie.
USSB a înaintat Guvernului României, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Finanţelor o serie de memorii prin care acuză instituţiile statului de încălcarea prevederilor Constituţiei şi a altor legi referitoare la relaţiile de muncă.

Conform sindicaliştilor, articolul 16 alin.l din Constituţia României consacră egalitatea în drepturi, articolul 5 alin (1) din Codul Muncii prevede ca în cadrul relaţiilor de muncă funcţionează principiul egalitate de tratament faţă de toţi salariaţii şi angajatorii, iar art.6 alin (2) recunoaşte tuturor salariaţilor care prestează o muncă dreptul la plată egală pentru muncă egală. Aceste prevederi sunt repetate în mod repetat, dacă se ţine cont că atât personalul din sistemul medical privat, căt şi personalul din sistemul medical public desfăşoară aceeaşi activitate profesională, iar Casa de Asigurări de Sănătate achită servicii medicale prestate atât către instituţiile din sistemul public, cât şi către cele din sistemul privat; din bugetul de a sigurări de sănătate sunt finanţate servicii medicale prestate atat în unităţile medicale de stat cât şi în unităţile medicale particulare.

Cu toate acestea, spun sindicaliştii, în timp ce personalului medical din sistemul privat nu îi poate fi modificat salariul decât prin încheierea unui act adiţional la contractul individual de muncă, prin acordul părţilor, personalului medical din sistemul public i-a fost redus salariul fără acordul său, prin adoptarea Legii 118/2010.
Sindicaliştii din sănătate spun că nu există absolut nicio garanţie că măsura reducerii salariului cu 25 la sută este o măsură temporară şi că, începând cu data de 1 ianuarie 2011, acesta va reveni la normal. Salariul personalului medical din mediul privat a rămas nemodificat după data de 1 iulie 2010, chiar şi pentru serviciile medicale achitate din fonduri provenind de la Casa Naţionala de Asigurări de Sănătate.

USSB consideră că Legea 118/2010 creează o discriminare clară între personalul medical care îşi desfăşoara activitatea în sistemul medical privat şi cel care îşi desfăşoară activitatea în sistemul medical public şi cere anularea ei, precum şi restituirea sumelor reţinute, până în prezent, în baza acestui act normativ.

Uniunea Sindicala SANITAS Bucureşti a strâns peste 15.000 de semnături şi toţi membrii de sindicat au trimis reclamaţii administrative managerilor unităţilor sanitare şi de asistenţă socială, în vederea chemării în instanţele judecătoreşti interne şi internaţionale a organelor statului ce au decis scăderea salariilor, conform Legji 118/2010.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Sindicaliştii de la Sanitas continuă, marţi, acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii Membrii Federaţiei Sanitas din România vor continua marţi, între orele 10,00 şi 12,00, acţiunea de pichetare a sediului Ministerul Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate...
Sindicaliştii de la Sanitas continuă, miercuri, acţiunea de pichetare a Ministerului Sănătăţii Membrii Federaţiei Sanitas din România vor continua miercuri, între orele 10,00 şi 12,00, acţiunea de pichetare a sediului Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, solicitând în principal creşterea cu 10% a veniturilor în sănătate şi asistenţă socială, începând 1 iulie, şi aplicarea Legii 284/2010 în sănătate...
Sindicaliştii de la SANITAS au încheiat pichetul din faţa Ministerului Sănătăţii Cei aproximativ 100 de membri ai Federaţiei SANITAS din România care au pichetat luni, de la ora 10,00, sediul Ministerului Sănătăţii din Bucureşti, au încheiat la ora 12,00 acţiunea revendicativă, fără să se înregistreze niciun fel de incidente.
CNAS a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a semnat contractul cost-volum-rezultat pentru tratamentul fără interferon al hepatitei cronice virale C şi cirozei hepatice C, în baza căruia vor beneficia de tratament pacienţii cu stadiul de fibroză F4, comisiile consultative de specialitate ale Ministerului...
Comunicat de presă - Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti anunţă că, începând cu data de 4 iulie a.c., demarează procesul de contractare cu furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale pentru anul curent, după următorul calendar:
RETROSPECTIVE 2013 - un an al reformelor, dar şi al protestelor în Sănătate Anul 2013 a fost unul al reformelor în sănătate, Ministerul Sănătăţii lansând în dezbatere publică mai multe proiecte de lege privind pachetul de bază, răspunderea civilă a personalului medical şi a furnizorului de produse şi servicii medicale, dar şi organizarea şi finanţarea rezidenţiatului.