Cele mai citite
 


Campania ''Află că eşti bine!'', pentru diagnosticarea cancerului de sân, la a opta ediţie
duminică, 3 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Una din opt femei va face cancer de sân de-a lungul vieţii, potrivit statisticilor internaţionale, dar un aspect pozitiv este că 98% dintre aceste femei se vindecă, a declarat, vineri, cu prilejul Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Cancerului la Sân, preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană.
Tratamentele au evoluat, existând în prezent terapii noi care ajută şi care au ajuns şi în ţara noastră, dar din păcate doar un număr mic de femei au acces la ele, a menţionat ea, cu prilejul manifestărilor organizate în cadrul campaniei pentru sănătatea sânilor 'Află că eşti bine!' - eveniment organizat de Fundaţia Renaşterea şi Avon România -, ajunsă acum la a opta ediţie.
Potrivit datelor Centrului de statistică a Ministerului Sănătăţii, în anul 2000 s-au înregistrat 6.107 cazuri noi de îmbolnăvire cu cancer de sân, iar în 2009, numărul acestora a ajuns la 8.576.
Dr. Gabriela Popescu, de la Centrul Fundaţiei Renaşterea, a recomandat tuturor femeilor să se examineze, să-şi facă un consult anual. Ea a subliniat că pentru femeile până în 40 de ani se face o ecografie pentru depistarea eventualelor modificări la nivelul sânului, pentru cele între 40 şi 50 de ani, o mamografie la doi ani şi pentru cele peste 50 de ani - o mamografie anuală. Medicul a atras atenţia asupra faptului că şi bărbaţii pot face cancer de sân, în cazuri mai rare. În acelaşi timp, femeile trebuie să se obişnuiască să-şi facă lunar autopalpare, a mai spus dr. Gabriela Popescu.
La rândul său, prof. conf. dr. Daniel Popescu a apreciat campania pe care o desfăşoară Fundaţia Renaşterea, remarcând că aceasta a avut efecte importante în informarea şi educarea populaţiei, dar a adăugat că, din păcate, a întâlnit paciente care au venit la medic după 10-15 ani, perioadă în care nu efectuaseră niciun consult, ceea ce nu este de acceptat. El a spus că nu există o statistică a cancerului, deoarece nu există un registru, dar se estimează că sunt diagnosticate cam 6.000 de femei, însă această estimare nu are la bază date ştiinţifice. Profesorul Popescu a subliniat că în Bucureşti s-a înregistrat o creştere în ultimii ani, dar datorită faptului că femeile sunt mai informate şi vin mai frecvent la medic, mortalitatea prin cancerul de sân a scăzut în ultimii 5 ani.
În cele două centre ale Fundaţiei Renaşterea, realizate cu suportul companiei Avon, s-au înregistrat 22.000 consultaţii, 21.000 de examene imagistice (mamografii) şi 9.000 de ecografii). Fundaţia are în vedere, în proiectele sale viitoare, digitalizarea mamografelor, ca în acest fel să fie examinat un număr mai mare de femei.
Campania din acest an va continua vineri după amiază, cu 'Marşul promisiunilor', care va porni din Bd. Tineretului până la următoarea intrare în parc, revenind la intrarea Şincai, urmat de un spectacol susţinut de formaţiile Direcţia 5 şi Vunk. La marş sunt aşteptate să participe Maia Morgenstern, Andreea Raicu, Beatrice Rancea, Crina Matei şi Iuliana Tudor.
Raluca Kisescu, manager Avon, a încurajat toate femeile să meargă să-şi facă controlul anual, precizând că de-a lungul celor opt ani de când se desfăşoară campania ''Află că eşti bine!'' au fost investiţi 1,8 miloane de dolari pentru cancerul de sân, la Institutul Oncologic din Bucureşti, dar şi la cele din Cluj şi Iaşi. Ea a subliniat rolul voluntarilor care participă la campanii, dând ca exemplu Timişoara, unde tineri voluntari merg prin fabrici şi explică femeilor cum trebuie să efectueze autopalparea.
Ziua Mondială de Luptă Împotriva Cancerului la Sân va fi marcată şi anul acesta - pentru a zecea oară - prin iluminarea în roz a unei clădiri din Capitală, vineri seară urmând a fi iluminat Palatul Parlamentului. Mihaela Geoană a subliniat că în acest an, cea care va aprinde luminile roz va fi prima pacientă diagnosticată cu cancer în Centrul Fundaţiei Renaşterea în urmă cu şapte ani.
Preşedinta Fundaţiei a menţionat că momentul în care s-a făcut depistarea acestei paciente a fost emoţionant, pentru că aceasta auzise la televizor că se fac teste gratuite de depistare a cancerului şi fiind o persoană cu venituri modeste, a venit la centrul fundaţiei, unde a fost diagnosticată.
''După şapte ani, este practic vindecată şi are grijă de familia sa. Prin centrele fundaţiei au fost diagnosticate 2.154 de paciente cu cancer. Este necesar ca femeile să conştientizeze că trebuie să se informeze şi mai ales că trebuie sa meargă la control'', a mai spus Mihaela Geoană.
La evenimentul de vineri seară, de la Palatul Parlamentului, sunt invitaţi politicieni, ambasadori, artişti, jurnalişti.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Fundaţia Renaşterea oferă în luna martie mamografii şi teste Babeş Papanicolau gratuite Fundaţia Renaşterea organizează, în luna martie, campania ''În luna lui Mărţişor, cel mai frumos cadou este Sănătatea ta''. Prin intermediul proiectului SALVA, cu finanţare POSDRU, Fundaţia Renaşterea oferă în luna martie 167 de mamografii şi 381 de teste Babeş Papanicolau gratuite la Centrul Medical...
Mihaela Geoană: Declararea Zilei Naţionale de Luptă împotriva Cancerului de Sân, o recunoaştere a campaniilor Fundaţiei Renaşterea Preşedinta Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a afirmat miercuri seară, cu prilejul evenimentului de iluminare în roz a clădirii Muzeului Ţăranului Român, că declararea datei de 1 octombrie ca Zi Naţională de Luptă împotriva Cancerului de Sân reprezintă o recunoaştere a importanţei campaniilor pe...
Palatul de Justiţie a fost iluminat în roz, simbolul luptei împotriva cancerului de sân Palatul de Justiţie din Bucureşti a fost îmbrăcat, sâmbătă seară, în roz - culoarea speranţei - cu ocazia celei de-a XI-a ediţii a evenimentului ''Iluminare în roz'' - simbol al luptei împotriva cancerului de sân, eveniment organizat în acest an de Fundaţia Renaşterea în parteneriat cu Asociaţia Magistraţilor...
Comunicat de presă - Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer cere implementarea de urgenţă unui program naţional de screening pentru cancerul de sân
Palatul de Justiţie va fi iluminat în roz, amintind femeilor că au dreptul la informare şi la sănătate Cea de-a XI-a ediţie a evenimentului ''Iluminare în roz'' - simbol al luptei împotriva cancerului de sân, eveniment organizat în acest an de Fundaţia Renaşterea în parteneriat cu Asociaţia Magistraţilor din România, va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, când Palatul de Justiţie va fi îmbrăcat în culoarea...
Fundaţia Renaşterea organizează evenimentul 'Happy Run! - Race for the Cure', în Herăstrău Fundaţia Renaşterea organizează duminică prima ediţie a ''Happy Run! - Race for the Cure România'', cea mai renumită cursă, dedicată prevenţiei cancerului de sân, din lume.