Cele mai citite
 


Cluj: Neurologii susţin că există o explozie a bolilor vasculare cerebrale
duminică, 3 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Neurologie
 

Specialiştii în neurologie şi neurochirurgie susţin că există o creştere foarte mare a numărului bolilor vasculare cerebrale, boli care s-ar afla pe primul loc în ceea priveşte mortalitatea, şi că în cazul unor accidente cu mai mulţi răniţi n-ar exista sufieciente locuri în clinici.

'Este o explozie aproape epidemică în ceea ce priveşte boala vasculară cerebrală', a declarat, vineri, pentru AGERPRES, preşedintele Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), neurologul Dafin Mureşanu.

Neurochirurgul Ştefan Florian a explicat, la rândul său, pentru AGERPRES, că, de fapt, pe primul loc în ce priveşte cauzele de mortalitate se află accidentele vasculare cerebrale şi nu infarctul miocardic.

'Foarte mulţi spun că pe locul 1 al mortalităţii se situează infarctul miocardic. Nu este adevărat. Accidentul vascular cerebral în forma lui ischemică sau hemoragică este pe primul loc şi este ca număr dublu faţă de infarct', a declarat Ştefan Florian.

El a explicat că în privinţa tratării infarctului miocardic, s-au făcut investiţii, lucru care nu s-a întâmplat şi în cazul tratamentului pentru atacul cerebral.

'Astăzi, un infarct miocardic poate ajunge la Iaşi, Târgu Mureş, Cluj, Bucureşti Craiova şi poate fi tratat. Pe când un accident vascular cerebral nu poate fi tratat urgent decât în Bucureşti şi Cluj. Pe primul loc nu mai este inima, ci accidentul vascular cerebral, care depăşeşte de două ori şi ceva numărul de infracturi', a precizat medicul clujean.

De asemenea, el a explicat că sunt foarte puţine paturi şi că ar fi un dezastru în cazul unor accidente cu mai mulţi răniţi.

'Ai adus 12 cazuri grave de traumatisme cranio-cerebrale cu accident vascular şi e plin, nu mai am unde să-i pun. Am 12 paturi într-o clinică. Ferească Dumnezeu de un accident ca cel de la Tulcea! Pentru că astăzi în Cluj n-ai unde să descarci 45 de bolnavi, n-ai unde să-i duci', a menţionat Ştefan Florian.

Dafin Mureşanu a explicat că în alte ţări situaţia este mult mai bună.

'În Ungaria sau Austria, de exemplu, numărul unităţilor care gestionează problemele vasculare celebrale acute este de ordinul zecilor. Sunt peste 50 de unităţi la o populaţie de 8 milioane. În România nu avem decât două, la o populaţie de 22 de milioane', a precizat Dafin Mureşanu.

La Cluj-Napoca se desfăşoară, în perioada 28 septembrie-2 octombrie, Congresul Societăţii Române de Neurochirurgie, manifestare la care participă peste 160 de specialişti din ţară şi din străinătate. Printre participanţi se numără specialişti din SUA, Germania, Franţa, Elveţia, Ungaria, Turcia, Moldova.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Cluj: Un român suferă de accident vascular cerebral la fiecare opt minute - specialişti Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în România şi la fiecare opt minute un român suferă un astfel de accident vascular, se arată într-o informare trasmisă miercuri AGERPRES de Societatea pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN)...
Cioloş: Vom investi în patru centre de arşi la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti Guvernul va finanţa anul viitor un program naţional pentru arşi, urmând să fie făcute investiţii în patru centre de profil la Iaşi, Târgu Mureş, Timişoara şi Bucureşti, a anunţat miercuri premierul Dacian Cioloş.
Mureş: Mortalitatea din infarct miocardic acut în România, aproape dublă faţă de restul Europei Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie (SRC), prof. univ. dr. Dan Deleanu, prezent la cea de-a noua Conferinţă Internaţională de Cardiologie de la Târgu Mureş, a declarat joi că în România mortalitatea cauzată de infarct miocardic acut este aproape dublă faţă de alte state europene, adică de 13%...
Cluj: Specialişti români şi străini dezbat problema accidentelor vasculare cerebrale Preşedintele Societăţii de Neurologie din România (SNR) şi al Societăţii pentru Studiul Neuroprotecţiei şi Neuroplasticităţii (SSNN), Dafin Mureşanu, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă una dintre cele mai importante cauze de mortalitate...
Cum putem evita un atac de cord sau un accident vascular cerebral? Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca mai mult de 17.3 milioane de oameni de pe glob au murit în anul 2008 de boli cardiovasculare, cum ar fi atacul de cord sau accidentul vascular cerebral. Contrar credintei populare, patru din cinci dintre aceste decese au avut loc în ţările mici şi cu...
Mureş: Primul transplant de cord din acest an la IBCvT, pe fondul scăderii donatorilor eligibili O echipă condusă de şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş (IBCvT), prof.univ.dr. Horaţiu Suciu, a efectuat joi primul transplant de cord din anul 2015, unui pacient din judeţul Neamţ, suferind de cardiomiopatie dilatativă...