Cele mai citite
 


Prevalenţa hepatitei C în creştere la consumatorii de droguri injectabile
duminică, 3 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita, Boli infectioase
 

Hepatita C este în creştere, susţin specialiştii, mai ales la consumatorii de droguri injectabile.

'Potrivit datelor deţinute de Alianţa Mondială pentru Hepatită, o treime dintre guvernele europene au solicitat sprijin Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii în îmbunătăţirea accesului la tratament. 68% dintre ţările europene deţin un model de diagnostic, tratament şi îngrijire a pacientului, 75% raportează existenţa unor fonduri guvernamentale alocate tratamentului şi 57% dintre guverne declară existenţa ambelor mijloace', a declarat reprezentantul Alianţei Mondiale pentru Hepatită, Achim Kautz, cu prilejul Conferinţei privind hepatitele desfăşurate la Iaşi.

'Paradoxal, deşi vorbim despre un progres nemaivăzut al medicinei şi avem o privire optimistă, noi patologii ocupă spaţiul lăsat liber de bolile pe care spunem că le-am învins. Explozia patologiei hepatice constituie deja o problemă de sănătate publică şi un domeniu în care numai politici intersectoriale vor permite să îl controlăm. Participarea cu drepturi depline a pacienţilor cu astfel de afecţiuni în realizarea acestor politici constituie o condiţie esenţială pentru un succes durabil', a declarat prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, a tras un semnal de alarmă că în ciuda statisticilor îngrijorătoare, numărul pacienţilor depistaţi cu hepatită cronică este încă destul de mic.
'Considerăm că în lipsa unui program naţional pe hepatite, screeningul afecţiunilor hepatice este încă realizat în prea puţine unităţi sanitare', a spus Marinela Debu.

'În ultimii ani, prevalenţa hepatitei B a scăzut, însă a crescut cea a hepatitei C. Aceasta variază între 0,1% şi 6% în ţările din Europa. Ambele forme ale afecţiunii se întâlnesc mai des la categoriile de populaţie defavorizată, precum: persoane care au imigrat din zonele cu endemicitate ridicată, actuali sau foşti consumatori de droguri injectabile şi persoane care sunt sau au fost în închisoare', se arată în studiul 'Viral Hepatitis: Global Policy', realizat de Alianţa Mondială pentru Hepatită (WHA).

Potrivit aceluiaşi raport, în Europa hepatita C afectează 96,5% dintre consumatorii de droguri injectabile şi aproximativ o treime dintre persoanele cu HIV/SIDA.
În România prevalenţa, pentru hepatita C este de 3-7 %, iar la hepatita B de 4,9 - 6 %, ceea ce înseamnă foarte mult şi constituie o presiune pe bugetul statului, susţin specialiştii.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Iaşi: A doua ediţie a conferinţei naţionale a asociaţiei pacienţilor cu afecţiuni hepatice Iaşi, 1 oct /Agerpres/ - Aproximativ 150 de pacienţi participă în acest sfârşit de săptămână, la Iaşi, la a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Hepatita - o problemă de sănătate publică Hepatitele reprezintă o problemă de sănătate publică şi este extrem de important ca toţi bolnavii să fie identificaţi, trataţi şi monitorizaţi - aceasta este una dintre concluziile reliefate la finalul Conferinţei Naţionale a Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, desfăşurate la...
Comunicat de presă - Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România Hepatita C poate dubla costurile sistemului sanitar până în 2040
Cluj: Tineri şi vârstnici - interesaţi să afle dacă au sau nu hepatită C Aproximativ 200 de clujeni de toate vârstele au fost interesaţi să afle dacă au sau nu hepatită C, prezentându-se pentru o testare gratuită, în cadrul campaniei organizate între 1 şi 6 august de filiala din România a companiei farmaceutice MSD, laboratorul de analize medicale Bioclinica din Timişoara...
Braşov: Pacienţii cu hepatita C sunt îngrijoraţi că noile terapii nu sunt trecute pe lista medicamentelor compensate Pacienţii cu hepatita C din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noile terapii, care le pot salva vieţile, nu se află pe lista medicamentelor compensate.
APAH-RO solicită o strategie naţională şi un program naţional pentru hepatite Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor elaborarea unei strategii naţionale dedicată hepatitelor şi a unui program naţional pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.