Cele mai citite
 


Crucea Roşie Română oferă sprijin MS în contextul gripei cu virus A H1N1
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Gripa porcina
 

Bucureşti, 13 mai /Agerpres/ - Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii a activat deja, la nivel global, planul de acţiune în caz de pandemie.

După ce, în 30 aprilie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a ridicat nivelul de alertă în cazul gripei cu virus A (H1N1) de la gradul 4 la gradul 5, Crucea Roşie Română a luat legătura cu reprezentanţii Comitetului Central de Coordonare al Ministerului Sănătăţii şi şi-a declarat disponibilitatea de a sprijini acţiunile care se întreprind la nivel naţional.

"Din fericire, în România, nu s-a înregistrat, până la această dată, niciun caz de gripă. La nivel internaţional sunt însă ţări, precum cele de pe continentele americane sau din vestul Europei, care se luptă cu epidemia. În acest context, situaţia actuală este una de prioritate zero pentru Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii. Vrem ca populaţia României să ştie că suntem pregătiţi şi vom interveni oricând va fi nevoie pentru ca această situaţie să fie depăşită cu bine, cu atât mai mult cu cât această criză vine după o alta de proporţii similare - gripa aviară. Demersurile pregătitoare pentru înfruntarea unor astfel de calamităţi au început încă de acum 4 ani şi continuă la turaţie maximă în momentul de faţă", a declarat Mihaela Geoană, preşedinte al Crucii Roşii Române.

Pe 30 aprilie, în contextul propagării virusului A (H1N1), Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii (IFRC) a lansat un apel global către filialele sale membre pentru strângerea a 3,3 milioane de euro, fonduri necesare întrajutorării şi susţinerii luptei contra acestui virus şi a extinderii sale galopante.

Crucea Roşie Română, prin reţeaua naţională de filiale la nivelul fiecărui judeţ şi prin cei 3.000 de voluntari activi, participă la efortul global al Federaţiei şi, în acelaşi timp, este pregătită pentru a interveni în orice moment şi a sprijini măsurile implementate de Ministerul Sănătăţii în scopul prevenirii apariţiei unor eventuale cazuri de îmbolnăvire prin gripă umană cu noua tulpină de virus.

Virusul gripei A (H1N1) a erupt în Mexic pe 26 aprilie. Încă de la început (27 aprilie) Federaţia Internaţională de Cruce Roşie a trimis informări către Societăţile Naţionale comunicând situaţia la nivel global şi solicitând informaţii detaliate despre prezenţa virusului în fiecare ţară pentru a putea veni în ajutorul populaţiei şi al organelor abilitate să combată propagarea virusului.

Federaţia Internaţională a Crucii Roşii şi a Semilunii Roşii se află în alertă la nivel mondial, calificând situaţia epidemiei de gripă porcină din Mexic şi riscul pandemic al acesteia drept "îngrijorătoare". Ultimul status publicat de Federaţie în data de 4 mai prezintă nivelul de risc şi nivelul de extindere a virusului la nivel mondial, cuantificând efectele înregistrate până acum şi măsurile de acţiune întreprinse în fiecare ţară.

Încă de la confirmarea primului caz de infectare, Federaţia şi-a focalizat eforturile pe câteva direcţii principale de acţiune: lansarea unui apel preliminar de urgenţă, asigurarea suportului necesar Societăţilor Naţionale ale Crucii Roşii pentru ca acestea să îşi poată dezvolta şi formula propriile răspunsuri şi direcţii de acţiune, gestionarea procesului de comunicare atât la nivel intern, în cadrul organizaţiei, cât şi extern, cu publicurile interesate/ afectate, şi nu în ultimul rând administrarea şi coordonarea funcţionării birourilor locale ale Federaţiei.

Au fost luate măsuri de urgenţă, iar Societăţile Naţionale ale Crucii Roşii şi-au făcut publice poziţiile şi măsurile de reacţie în zone precum: Africa de Est, America, Europa (România, Italia, Norvegia, Marea Britanie, Belgia, Germania, Bulgaria, Cipru, Islanda, Spania, Finlanda, Danemarca, Franţa şi Serbia), Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, Africa de Sud, de Vest şi Centrala, Asia şi Pacific. AGERPRES/(AS)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Gripa porcină a făcut patru victime în Liban în această iarnă Gripa porcină a ucis patru persoane în Liban în această iarnă, începând din luna noiembrie, a declarat miercuri Ministerul Sănătăţii din această ţară, citat de agenţia France Presse (AFP).
Managementul cazurilor gripei cu noua tulpină de virus A/H1N1 Bucureşti, 10 iunie /Agerpres/ - Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) consideră caz suspect de gripă o persoană care întruneşte criteriile clinice şi epidemiologice (caz ”în curs de investigare” conform definiţiei de caz UE).
OMS va cerceta dacă virusul noii gripe 'a scăpat' din laborator Madrid, 21 mai /Agerpres/ - Cercetătorul australian Adrian Gibbs a asigurat că noul virus gripal A/H1N1 ar fi fost dezvoltat în laborator şi că ar fi scăpat de aici dintr-o ”eroare umană”. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a declarat că oamenii săi de ştiinţă vor investiga teza expertului australian...
Gripă porcină: mai multe state cer OMS să adopte o scară mai flexibilă de alertare în privinţa unei posibile pandemii Geneva, 26 mai /Agerpres/ - Ministrul britanic al sănătăţii, Alan Johnson, a lansat luni un apel la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să nu se precipite în instituirea fazei 6 de alertă care ar anunţa o pandemie de gripă porcină, pe motiv că acest lucru ar duce la apariţia ”confuziei” în rândul...
Situaţia evoluţiei gripei cu virus nou la nivel mondial Bucureşti, 4 mai /Agerpres/ - Numărul total de cazuri de gripă cu virus A(H1N1) în ţările membre ale UE, la nivel mondial, a ajuns luni la 79 cazuri confirmate, dintre care opt cu transmitere secundară.
Armenia: Gripa porcină a făcut trei morţi de la începutul anului (minister) Trei oameni au murit de gripă porcină (gripă tip A (H1N1)) în Armenia de la începutul anului, a declarat, luni, Ministerul armean al sănătăţii, citat de AFP.