Cele mai citite
 


Complexele manifestări ale dragostei în procesele cognitive
marţi, 5 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Dragostea se pare că nu este un proces atât de simplu precum se credea, însă se produce foarte rapid, toate acele sentimente puternice asociate stării de a fi îndrăgostit de cineva sunt rezultatul unor complexe activităţi cerebrale ce implică modificări ale chimiei în anumite părţi ale creierului dar şi un component orientat spre atingerea scopurilor, conform unui studiu american, informează cotidianul The Independent.
Conform acestui nou studiu, dragostea nu este un simplu sentiment sau emoţie ci un proces extrem de complex ce se manifestă în contextul activării şi colaborării dintre 12 regiuni cerebrale.

Noul studiu, denumit 'Neuroimaginea dragostei', prezintă o serie de regiuni ale creierului cu denumire mult prea puţin romantice, cum ar fi girusul frontal dorso-lateral, sau substanţe chimice de sinteză, precum dopamina sau oxitocina, care stimulează zone cerebrale ce sunt active şi la persoanele care folosesc droguri, sugerând că un îndrăgostit trece prin senzaţii asemănătoare unui consumator de cocaină.

'Deşi multe teorii ale senzaţiilor au clasat dragostea ca pe o emoţie primară, iubirea este mult mai mult decât atât', susţine coordonatorul acestui studiu, Dr. Stephanie Ortigue, de la Rutgers University, în SUA. 'Dragostea include atât emoţii de bază dar şi emoţii complexe, mecanisme de orientare spre obiectiv şi alte mecanisme cognitive', mai adaugă ea.

Conform studiului, puterea dragostei este mai mare decât instinctul sexual, pentru că, susţin autorii, uneori persoanele a căror dragoste este neîmplinită recurg la gesturi extreme, cum ar fi suicidul, sau cad pradă depresiilor, însă niciodată nu s-a sinucis cineva după ce a fost refuzat pentru o partidă de sex.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Şase lucruri ştiinţifice despre dragoste şi sex Cum reacţionează creierul când suntem îndrăgostiţi? Cât timp ne petrecem gândindu-ne la sex? La ce se uită în primul rând bărbaţii când privesc o femeie? Sunt lucruri pe care oamenii de ştiinţă le-au analizat şi au găsit răspunsuri. Sunt puţine lucruri care ne bulversează viaţa ca dragostea şi nu este...
Oxitocina, un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale Conform unui nou studiu, oxitocina este un hormon cu un rol important în formarea şi păstrarea amintirilor sociale, contribuind la păstrarea legăturilor dintre partenerii de viaţă şi consolidând dragostea pe linie maternă, conform cotidianului Los Angeles Times. (Sursa: Agerpres)
Studiu ANA: Heroina - cel mai consumat drog, fiind administrată în mare măsură în amestecuri Heroina este declarată drept cel mai consumat drog (95%), ea fiind administrată în cea mai mare măsură în amestecuri cu alte substanţe (cele mai populare fiind combinaţiile de heroină cu metadonă, cu noi substanţe psihoactive - NSP şi cu cocaină) - relevă un nou studiu realizat de specialiştii Agenţiei...
SUA - cea mai mare piaţă de cocaină din lume, cu aproximativ cinci milioane de consumatori Viena, 2 mar /Agerpres/ - Statele Unite continuă să fie principala piaţă de cocaină la nivel mondial, cu 4,8 milioane de consumatori, cu toate că numărul acestora a scăzut în ultimii ani, potrivit Adunării Internaţionale pentru Controlul Impozitării Stupefiantelor (JIFE), transmite miercuri EFE.
Oxitocina determină percepţia bărbaţilor despre mame Concentraţia de oxitocină, supranumită şi 'hormonul dragostei' influenţează felul în care bărbaţii se raportează la mamele lor, dacă se simt mai apropiaţi de acestea sau dacă sunt mai critici sau mai distanţi, conform unui material publicat de cotidianul britanic The Telegraph.
Oxitocina, sau hormonul dragostei, i-ar putea vindeca pe cei căzuţi în patima beţiei O echipă de cercetători australieni de la Universitatea din Sydney a conceput un preparat împotriva dependenţei de alcool în baza oxitocinei, substanţă numită şi hormonul dragostei. În prezent, preparatul se află în stadiu de experimentare clinică pe animale, transmite portalul MedDaily.