Cele mai citite
 


Hepatita - o problemă de sănătate publică
marţi, 5 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Hepatita, Boli infectioase
 

Hepatitele reprezintă o problemă de sănătate publică şi este extrem de important ca toţi bolnavii să fie identificaţi, trataţi şi monitorizaţi - aceasta este una dintre concluziile reliefate la finalul Conferinţei Naţionale a Asociaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, desfăşurate la sfârşitul săptămânii trecute, la Iaşi.

Un studiu epidemiologic realizat de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului, în perioada noiembrie 2008 - aprilie 2009, privind prevalenţa virusurilor hepatice în România a evidenţiat că seroprevalenţa pentru hepatită B este de 5,59%, iar pentru hepatită C de 4,56%.

La persoanele hemodializate prevalenţa este mai mare la virusurile B şi C.

'România deţine locul 1 în Europa la totalul cazurilor de hepatită C, locul 4 ca rată a mortalităţii dedicate bolilor hepatice cronice. Aproape 10% dintre cele 12 milioane de persoane care se presupune că sunt infectate cu virusul hepatitei C în întreaga Europă sunt din România', a declarat prof. dr. Carmen Dorobăţ, de la Spitalul de Boli Infecţioase Iaşi, în cadrul reuniunii.

Dr. Dorobăţ a precizat că, în România, mortalitatea de cauză hepatică este de trei ori mai mare faţă de media europeană de 15 decese la 100.000 de locuitori.

'Trebuie făcut un screening al populaţiilor cu risc crescut. De asemenea, educaţia sanitară are un rol extrem de important în prevenirea îmbolnăvirilor', a declarat la rândul său dr. Marius Tănasă, medic primar boli infecţioase, de la Spitalul Militar de Urgenţă Braşov.

Marinela Debu, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România, a tras un semnal de alarmă potrivit căruia, în ciuda statisticilor îngrijorătoare, numărul pacienţilor depistaţi cu hepatită cronică este încă destul de mic.

'Considerăm că, în lipsa unui program naţional pe hepatite, screeningul afecţiunilor hepatice este încă realizat în prea puţine unităţi sanitare. Situaţia bolnavilor depistaţi este una gravă din cauza lipsei fondurilor', a evidenţiat Marinela Debu.

Prezent la forumul ştiinţific, Achim Kautz, responsabil pentru Europa al Alianţei Mondiale pentru Hepatită, a făcut referire la rezoluţia aprobată recent de Alianţa Mondială pentru Hepatită care prevede ca, pe 28 iulie, să se marcheze Ziua Mondială de Hepatită.

'Această rezoluţie a fost semnată de 193 de ţări, printre care şi România. Rezoluţia cuprinde o serie de prevederi potrivit cărora statele semnatare trebuie să ia o serie de măsuri pentru recunoaşterea hepatitei ca problemă de sănătate publică urgentă, depistarea şi tratamentul acestei afecţiuni', a subliniat responsabilul pentru Europa a Alianţei Mondiale pentru Hepatită.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Prevalenţa hepatitei C în creştere la consumatorii de droguri injectabile Hepatita C este în creştere, susţin specialiştii, mai ales la consumatorii de droguri injectabile.
Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei Ziua mondială de luptă împotriva hepatitei, iniţiată de Alianţa Mondială pentru Hepatită (AMH), în 2008, se marchează, în fiecare an, la 28 iulie. Scopul acestei zile este de a schimba destinul oamenilor infectaţi cu hepatită virală cronică.
Hepatita C, o problemă de sănătate publică Ziua Mondială a Hepatitei a fost marcată, marţi, prin lansarea la Bucureşti a studiului 'Hepatita C, prevalenţă şi probleme la nivel regional'.
APAH-RO solicită o strategie naţională şi un program naţional pentru hepatite Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO) solicită autorităţilor elaborarea unei strategii naţionale dedicată hepatitelor şi a unui program naţional pentru hepatitele virale, se precizează într-un comunicat al APAH-RO, transmis miercuri AGERPRES.
Iaşi: A doua ediţie a conferinţei naţionale a asociaţiei pacienţilor cu afecţiuni hepatice Iaşi, 1 oct /Agerpres/ - Aproximativ 150 de pacienţi participă în acest sfârşit de săptămână, la Iaşi, la a doua ediţie a Conferinţei Naţionale a Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România (APAH-RO).
Braşov: Pacienţii cu hepatita C sunt îngrijoraţi că noile terapii nu sunt trecute pe lista medicamentelor compensate Pacienţii cu hepatita C din România îşi exprimă îngrijorarea cu privire la faptul că noile terapii, care le pot salva vieţile, nu se află pe lista medicamentelor compensate.