Cele mai citite
 


Telocitele, descoperire medicală a cercetătorilor români, recunoscută şi în SUA
marţi, 5 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Afectiunile inimii
 

Descoperirea medicală la nivel mondial - telocitele, realizare a echipei de cercetători români de la Institutul Naţional de Patologie ''Victor Babeş'', condusă de academicianul Laurenţiu Mircea Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România (ASM), a fost recunoscută şi în Statele Unite ale Americii.

Potrivit unui comunicat transmis, luni, AGERPRES, recenta vizită a academicianului Laurenţiu Mircea Popescu în SUA a scos în evidenţă acceptarea telocitelor ca un nou tip de celule în organismul uman, care ar putea produce o adevărată ''revoluţie'', în sens pozitiv în medicina contemporană.

Timp de două săptămâni, acad. prof. dr. Laurenţiu Mircea Popescu a susţinut mai multe conferinţe şi a avut o serie de întâlniri cu personalităţi marcante din lumea medicală mondială, la finalul discuţiilor cu prof. dr. P. Anversa acesta din urmă arătându-se ''convins de existenţa telocitelor şi a conchis că un parteneriat româno-american ar putea deveni de o importanţă majoră pentru tratamentul infarctului de miocard''.

Telocitele sunt nişte celule cu un corp mic, dar cu prelungiri extrem de lungi şi subţiri (telopode), prezente în multe organe ale corpului.

Ele nu au putut fi observate până acum deoarece cu microscopul obişnuit prelungirile (telopode) sunt sub limita de detecţie a acestuia, iar la microscopul electronic au fost vizualizate cu siguranţă fragmente disparate din prelungirile acestora, dar au fost trecute cu vederea, fără a se conştientiza legătura între ele.

Rolul telocitelor este acela de tele-coordonare a altor tipuri celulare, la distanţă, prin intermediul telopodelor extrem de lungi şi subţiri, de stabilire de contacte de tip ''sinapse stromale'' cu acestea şi de comunicare prin intermediul unor structuri microveziculare - exozomi.

Grupul condus de acad. prof. dr. Laurenţiu Mircea Popescu a studiat prezenţa telocitelor atât în organe cavitare (inima, tub digestiv, uter, trompe uterine), cât şi necavitare (plămân, pancreas, glanda mamară, placenta), dar şi în învelişul organelor (pleură, pericard, peritoneu).

Una dintre cele mai interesante lucrări este cea legată de prezenţa şi rolul telocitelor în ''repararea cardiacă'' după infarct miocardic, implicarea telocitelor fiind de maximă importanţă în cooperare cu celule stem fie preexistente în inimă, fie injectate.

Încurajant este faptul că prezenţa telocitelor a fost confirmată, independent, prin metode diferite, de către grupuri din Italia, Germania, Marea Britanie, China, iar acum în SUA.

Profesorul Luigi Frati, rectorul şi şeful Departamentului de Medicină Moleculară de la Universitatea ''La Sapienza'' din Roma (140.000 de studenţi), în finalul discursului său ''Medicina Regenerativă'', la deschiderea anului universitar la U.M.F. ''Carol Davila'', Bucureşti, ocazionat de decernarea titlului de Doctor Honoris Causa, a menţionat că telocitele, celule descoperite de grupul academicianului L.M. Popescu, reprezintă una dintre soluţiile de viitor în terapia de regenerare a inimii după infarctul miocardic.

Acad. L.M. Popescu se va deplasa în China - pentru a doua oară în decurs de trei luni, (după participarea în luna august la Forumul Mondial al Inimii de la Beijing) - de data aceasta invitaţia provenind din partea cercetătorilor din Shanghai. Aici vor avea loc două evenimente importante pentru lumea medicală, ocazie cu care Laurenţiu Mircea Popescu va susţine prezentările ''Telocytes in Lungs & Pleura'' şi ''Current development and future of Telocytes''.

Participarea la cele două manifestări va fi urmată de o conferinţă despre ''Rolul şi importanţa Telocitelor în medicina celulară şi moleculară'' la Tongji University School of Medicine, Departamentul de Patologie şi Fiziopatologie.

''Aşteptăm un plus de interes în ceea ce priveşte telocitele şi bineînţeles stabilirea unor acorduri de cooperare'', a precizat L.M. Popescu, referindu-se la vizita în Shanghai, din luna octombrie.

Totodată, acesta a arătat că în cadrul congresului anual naţional de cardiologie unde vor participa şi numeroase personalităţi din lumea medicală internaţională va prezenta importanţa telocitelor în regenerarea inimii.

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Acad. Laurenţiu M. Popescu a conferenţiat la Lugano şi Milano despre raportul dintre telocite şi celule stem Academicianul Laurenţiu M. Popescu, descoperitorul telocitelor, a ţinut la Lugano (Elveţia) o prelegere despre raportul dintre telocite şi celulele stem la cea de-a IV-a Conferinţă de Celule Stem, cu această ocazie fiind prezentate şi acceptate unele date care "zdruncină" dogma celulelor stem, ca singurul...
Acad. prof. dr. Laurenţiu Popescu subliniază importanţa investiţiei în medicina regenerativă Preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale din România, vicepreşedinte al Federaţiei Europene a Academiilor de Medicină, acad. prof. dr. Laurenţiu M. Popescu, a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică nu a dorit să semneze un contract de colaborare...
Colaborare medicală româno-chineză în domeniul cercetării telocitelor Prof. dr. Xiangdong Wang, profesor la Universitatea de Medicină din Shanghai, director al Centrului de Cercetări Biomedicale din Shanghai, a prezentat, marţi, la Institutul Naţional de Patologie "Victor Babeş", rezultatele studiilor comune realizate în marile laboratoare din Bucureşti şi Shanghai, dar...
Cercetare românească, recunoscută pe plan internaţional Meritele echipei de cercetători români conduse de academicianul Laurenţiu M. Popescu, preşedintele Academiei de Ştiinţe Medicale, sunt recunoscute tot mai des, în ultima perioadă, pe plan internaţional.
Telocitele, recunoscute în mai mult de 50 de laboratoare de pe cele cinci continente Stadiul noilor cercetări în domeniul telocitelor a fost prezentat de acad. prof. Laurenţiu M.Popescu în cadrul conferinţei "Telocitele şi medicina regenerativă", susţinută cu prilejul Zilei Internaţionale a Proprietăţii Intelectuale.
Telocitele sunt recunoscute în 40 de ţări Telocitele, descoperire a echipei de cercetători de la Institutul ''Victor Babeş'' condusă de acad. Laurenţiu M. Popescu continuă să revoluţioneze lumea medicală mondială se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.