Cele mai citite
 


Un nou vaccin pelungeşte viaţa bolnavilor de cancer cerebral
miercuri, 6 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Un nou vaccin experimental a permis prelungirea speranţei de viaţă la pacienţii bolnavi de cea mai gravă formă de cancer cerebral, glioblastomul, conform unui studiu academic ale cărui rezultate au fost publicate luni în Statele Unite ale Americii, transmite AFP.
Administrat alături de terapiile standard, acest vaccin acţionează prin blocarea unei mutaţii a genei EGFRvIII, mutaţie ce este în particular activă în procesul de multiplicare a celulelor canceroase şi are efectul prelungirii speranţei de viaţă a bolnavilor cu 15 până la 26 de luni, conform autorilor studiului publicat în ultimul număr al revistei Journal of Clinical Oncology.

De asemenea, în cazul pacienţilor vaccinaţi, tumorile canceroase operate au reapărut după o perioadă mai lungă (14,2 luni) comparativ cu cei care nu au primit acest vaccin (6,3 luni).

'În aproximativ o treime din toate cazurile de glioblastom se remarcă o genă responsabilă de virulenţa tumorii', subliniază Dr. John Sampson, profesor de neurochirurgie la Universitatea Duke din North Carolina, unul dintre coautorii studiului.

'Folosirea acestui vaccin a avut ca rezultat eliminarea tuturor celulelor canceroase care conţin această mutaţie genetică la 17 dintre cei 18 pacienţi vaccinaţi', precizează şi Dr. Darell Bigner, directorul centrului de studiu a tumorilor cerebrale de la aceaşi universitate, coordonatorul studiului.

La studiu au participat 35 de bolnavi, dintre care 17 au fost păstraţi ca grup martor, fără a fi vaccinaţi.

Cei 35 de bolnavi au fost operaţi în prealabil şi apoi au primit tratamentul obişnuit, prin radiologie şi chimioterapie.

Acest vaccin denumit rindopepimut (CDX-110) a fost creat de compania Celldex Therapeutics.

Glioblastomul este cea mai gravă formă de cancer cerebral, bolnavii având o speranţă medie de viaţă de 1 an după primul diagnostic.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
O mutaţie genetică s-ar afla în spatele preferinţei anumitor obezi pentru alimente grase (studiu) O mutaţie genetică rară pare să fie la originea preferinţei anumitor obezi pentru alimente bogate în grăsimi, potrivit unui studiu publicat marţi, unul dintre primele care pun în evidenţă rolul factorilor biologici în preferinţele noastre alimentare, informează AFP.
LynparzaTM (Olaparib) aprobat in Uniunea Europeana ca primul medicament dintr-o noua clasa de molecule pentru tratamentul cancerului ovarian avansat la paciente cu mutatie genetica BRCA patogena LynparzaTM (olaparib) a primit in decembrie 2014 autorizatia de punere pe piata din partea Comisiei Europene. Acesta este primul tip de tratament de intretinere la paciente adulte cu recidiva de carcinom ovarian seros epitelial de grad inalt cu mutatia BRCA (germinala si/sau somatica), neoplazie de...
Descoperirea unei noi mutaţii genetice care predispune la Alzheimer O mutaţie genetică rară, legată de sistemul imunitar, predispune la îmbolnăvirea de maladia Alzheimer, la persoanele în vârstă, conform unui studiu islandez publicat în SUA, transmite AFP.
Cercetătorii americani au descoperit o mutaţie genetică ce ar putea cauza obezitatea Cercetătorii Spitalului pentru copii din oraşul american Boston au identificat o cauză genetică a obezităţii severe care, deşi puţin frecventă, ridică noi întrebări asupra creşterii în greutate şi consumului de energie în cazul populaţiei obeze în general, scrie vineri publicaţia digitală spaniolă ABC...
Predispoziţiile genetice la colesterol foarte ridicat sunt rare (studiu) Numai o mică parte din populaţia SUA, aproximativ 2 la sută, are o mutaţie genetică ce predispune la un colesterol foarte mare, conform celui mai extins studiu de secvenţiere genetică realizat vreodată, ale cărui rezultate au fost prezentate la conferinţa anuală a American College of Cardiology (ACC)...
Selectarea embrionilor care nu prezintă risc oncologic mamar este "posibilă" dar "controversată" Selectarea embrionilor care nu prezintă o mutaţie genetică ce poate duce la apariţia cancerului mamar, în cadrul unui diagnostic preimplant, este "posibilă" dar rămâne "controversată", conform unui studiu realizat de cercetători belgieni şi olandezi şi publicat luni, transmite AFP.