Cele mai citite
 


Emil Boc, către reprezentanţii BM: Statul român trebuie schimbat din temelii
miercuri, 6 octombrie 2010   ::   0 Comentarii :: :: Stiri
 
Prim-ministrul Emil Boc a subliniat, marţi, la o întrevedere cu reprezentanţi ai Băncii Mondiale, necesitatea reformării profunde a instituţiilor statului român, criticând politicienii care rămân 'captivi politicilor populiste'.
'Statul român trebuie schimbat din temelii, nu doar cosmetizat. Guvernul României a demarat un amplu proces de reformă a statului român, un proces de reformă care vine după 20 de ani de politici care nu au fost corelate (...)', a spus Boc, în deschiderea conferinţei proiectului privind analiza funcţională a administraţiei publice din România, faza 1, desfăşurată la Palatul Victoria.
El a enumerat o serie de principii strategice pentru reforma demarată de Guvern, printre care şi cel al responsabilităţii, concretizat în legea pensiilor, care recalculează o parte a pensiilor speciale şi de serviciu.

'Prin politicile pe care le-am promovat şi le promovăm, am fost nevoiţi să luăm decizii prin care grupuri privilegiate din societate aveau avantaje în detrimentul celorlalte grupuri şi, de exemplu, în cadrul legii pensiilor, am adoptat un principiu sănătos pentru toţi cei care contribuie la sistemul public de pensii, pentru a impune ca principiu unic contributivitatea şi renunţarea la principii privilegiate, impuse în ultimii 20 de ani. E un principiu care doare din punct de vedere social, dar este corect cu contribuabilii la sistemul de pensii', a exemplificat premierul.

Şeful Executivului a evidenţiat şi necesitatea informatizării sistemelor de colectare a taxelor şi a domeniului sănătăţii.
'Pot să dau exemplul Sănătăţii unde, deşi trebuia în urmă cu 10 ani să fie informatizat în integralitate sistemul care vizează administrarea resurselor pentru sănătate, el se va încheia doar anul acesta şi numai după ce am făcut presiuni importante şi considerabile ca demersul să fie dus până la capăt. Pentru că nu s-a dorit. Nu s-a dorit pentru că neinformatizarea sistemului medical permite scurgerea de resurse publice în alte buzunare decât cele ale statului. (...) Iar în deomeniul finanţelor publice, informatizarea completă va permite, pe de-o parte, o mai bună administrare a veniturilor, pe de altă parte, o mai bună colectare a acestora', a susţinut premierul.

Emil Boc a invocat şi nevoia ca banii publici să fie prioritizaţi către investiţii, pentru finalizarea obiectivelor începute.
'O componentă importantă vizează prioritizarea utilizării banilor publici pentru investiţii. Sunt investiţii în România de peste 40 de miliarde de euro deschise în momentul de faţă. România nu are resursele să le poată acoperi pe toate. Dacă vom continua aceeaşi politică aşa cum a fost promovată în ultimii 20 de ani, că în fiecare an se face câte puţin din fiecare, dar nimic în integralitate, România va irosi resurse publice extrem de importante', a afirmat primul-ministru.

De asemenea, el a arătat că în anul 2011 Guvernul trebuie să aloce cele mai mari resurse pentru cofinanţarea proiectelor europene.
'Marea provocare a anului 2011 este de a aloca resurse financiare suplimentare pentru cofinanţarea proiectelor europene. Fără echivoc, anul 2011 are ca prioritate asigurarea resurselor de cofinanţare pentru aducerea banilor europeni în România. Este o şansă uriaşă pe care ţara o are, de a avea bani europeni, bani aproape gratis, care pot moderniza România şi obligaţia Guvernului României este să asigure partea de cofinanţare pentru aceste proiecte', a declarat Boc.
În context, şeful Executivului a criticat politicienii care promovează 'politici populiste'.

'Este greu să înţeleagă foarte mulţi politicieni acest lucru, care preferă să rămână în continuare captivi politicilor populiste. Pentru ei avem un mesaj foarte răspicat: Guvernul României nu va merge pe mâna populismului, chiar dacă este perioadă de criză. De aceea, banii pentru 2011 vor fi orientaţi spre investiţii, dezvoltare, locuri de muncă şi cofinanţarea proiectelor europene', a conchis Emil Boc.
De asemenea, el a arătat că actualul Guvern şi-a asumat pierderile politice imediate determinate de măsurile nepopulare pe care le ia.

'Împreună cu colegii mei din Cabinet ne-am asumat această responsabilitate şi ştim că pierderile de moment vor fi recompensate cu câştiguri pe termen mediu şi lung', a mai spus Boc.
Reprezentanţii Băncii Mondiale vor desfăşura, pe parcursul acestei luni, o analiză funcţională a administraţiei publice din România, oferind Guvernului soluţii pentru îmbunătăţirea acesteia.
În timpul întâlnirii de la Guvern, sindicalişti din sectorul educaţiei începuseră să se adune în Piaţa Victoriei pentru un miting la care sunt aşteptaţi circa 10.000 de protestatari faţă de măsurile de austeritate ale Executivului.
Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Emil Boc: Norii crizei încă mai sunt pe cer Oficial România a ieşit din recesiune pentru că a avut două trimestre consecutive de creştere economică, însă criza nu a trecut, a declarat, sâmbătă, premierul Emil Boc la cea de-a patra reuniune a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România desfăşurată la Băile Felix.
Priorităţi ale guvernului prezentate de premierul Emil Boc la întâlnirea cu prefecţii de la Băile Felix Premierul Emil Boc a prezentat sâmbătă,la cea de-a patra întâlnire a Asociaţiei Prefecţilor şi Subprefecţilor din România, organizată la Băile Felix, cele zece priorităţi ale Guvernului pe termen scurt, mediu şi lung.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 Bucureşti, 24 dec /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Politicienii dau prioritate problemelor economice şi în 2011 - grupaj II Bucureşti, 3 ian /Agerpres/ - Reprezentanţi ai Puterii şi Opoziţiei au indicat aproape aceleaşi priorităţi pentru 2011, dar se gândesc la formule diferite de guvernare care să le pună în aplicare.
Europa de Est trebuie să fie atentă la avertismentul trimis de România Europa de Est trebuie să ia aminte la ''canarul din mină'' din România, afirmă Cornel Ban, director adjunct al departamentului pentru studii de dezvoltare din cadrul Institutului Watson al Universitatii Brown din SUA, într-o scrisoare de răspuns la un articol publicat de Financial Times /FT/.
Emil Boc:Există toate şansele ca România să aibă două trimestre de creşetere economică şi să iasă din recesiune Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat sâmbătă, la conferinţa de alegeri a PDL Harghita, că există toate şansele ca România să aibă două trimestre de creştere economică şi să iasă din recesiune.