Cele mai citite
 


Studiu despre simptomul ADHD
miercuri, 13 mai 2009   ::   0 Comentarii :: :: Stiri, Pediatrie
 

Iaşi, 13 mai /Agerpres/ - Părinţii din România care au copii cu simptom ADHD (deficit de atenţie şi hiperactivitate - n.r.) sunt deosebit de preocupaţi de viitorul acestora, potrivit unui studiu prezentat, miercuri, la Iaşi, de specialiştii în domeniu.

Spre deosebire de părinţii intervievaţi în cadrul unui studiu intitulat "ADHD 360" efectuat în alte opt state din lume, cei din România consideră că integrarea într-un colectiv este cel mai important aspect pentru a asigura copilului un viitor bun, în condiţiile în care în urmă cu câţiva ani în România se cunoşteau prea puţine informaţii despre acest deficit de atenţie şi hiperactivitate.

Totodată, susţin neuropsihiatrii români, părinţii sunt de părere că principalele dificultăţi întâmpinate de către copiii cu ADHD sunt cele legate de experienţele sociale.

Ei afirmă că impactul negativ asupra copilului, atât social, cât şi emoţional, este recunoscut şi de către părinţii din România.

Potrivit studiului prezentat la Iaşi, părinţii susţin ideea conform căreia dezvoltarea emoţională s-ar putea îmbunătăţi dacă se petrece mai mult timp în familie, iar o mai bună dezvoltare socială este realizată prin mai multe interacţiuni cu prietenii sau colegii de şcoală.

În ceea ce priveşte planul de tratament recomandat de către medic, majoritatea părinţilor care au copii cu ADHD recunosc că au fost prescrise tratamente pentru dezvoltarea abilităţilor emoţionale şi sociale.

Adriana Panaitescu, medic primar specializat în neuropsihiatria copilului şi adolescentului, de la Spitalul de Neuropsihiatrie Socola din Iaşi, susţine că deşi nu există o evidenţă centralizată în judeţ sunt aproximativ 100 de copii cu ADHD, însă numărul ar putea fi mult mai mare.

Majoritatea copiilor urmează tratamente medicamentoase şi mult mai puţini fac terapie multiplă, care include şi vizita de la un psiholog sau psihiatru.

"Diagnosticul propriu-zis durează între câteva luni şi câţiva ani. După diagnosticare este necesară colaborarea între familie şi medic", a spus la rândul său Daniel Popescu, directorul de comunicare al companiei care a efectuat studiul.

Potrivit acestui studiu efectuat la nivel internaţional, tratamentele pentru ADHD nu corespund întotdeauna cu îngrijorările medicilor şi ale părinţilor cu privire la dezvoltarea socială şi emoţională a copiilor.

Copiii cu ADHD întâmpină adesea probleme care depăşesc simptomele de bază ale afecţiunii: hiperactivitate sau comportament impulsiv şi deficit de atenţie. Astfel, copiii pot suferi de încredere scăzută în forţele proprii, pot avea probleme sociale şi emoţionale, adesea au rezultate slabe la şcoală şi sunt incapabili de a participa la schimburi sociale.

ADHD este o afecţiune biologică a creierului despre care se crede că este cauzată de un dezechilibru între o parte dintre neurotransmiţătorii creierului. Aceştia sunt substanţe folosite pentru a trimite semnale între celulele nervoase. ADHD poate fi şi moştenit genetic. ADHD este una dintre cele mai comune afecţiuni întâlnite în copilărie şi adolescenţă. Conform studiului, se estimează că între 3 şi 7 la sută dintre elevi pot suferi de ADHD. Dovezile susţin că băieţii sunt de trei ori mai predispuşi decât fetele să aibă ADHD. AGERPRES/(Daniela Malache)

Notare
Comentarii
In momentul de fata nu sunt comentarii. Fiti primul care trimite unul!
Apasati aici pentru a trimite un comentariu
Citeste si...
Dieta in ADHD ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) se traduce in romana prin Deficit de Atentie / Tulburare Hiperkinetica si se refera la un comportament bazat pe o combinatie dintre neatentie, hiperactivitate si impulsivitate ce afecteaza buna functionare a individului la scoala sau acasa. Simtomele...
Laptele matern poate reduce riscul apariţiei sindromului de hiperactivitate la copii Tel Aviv, 20 aug /Agerpres/- Cercetătorii israelieni au descoperit că copiii alăptaţi la sân prezintă un risc mai redus de a dezvolta tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder) decât cei care au fost hrăniţi cu lapte...
Studiu medical prezentat la Cluj Cluj-Napoca, 04 iunie /Agerpres/ - Şeful Clinicii de Urgenţe Copii din Cluj-Napoca, Viorel Lupu, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este nevoie de o colaborare mai bună între medicii specialişti şi familia copiilor care suferă de deficit de atenţie şi hiperactivitate (ADHD), aşa cum relevă...
Cluj: Proiect destinat copiilor cu ADHD, în premieră naţională la Cluj -Napoca Asociaţia "Paşi Înainte" va derula, în premieră naţională, la Cluj-Napoca, un proiect destinat copiilor cu Deficit de Atenţie şi Hiperactivitate Dezordonată (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder).
Copiii hiperactivi suferă probabil de tulburări genetice Un studiu sponsorizat printre altele de organizaţia Wellcome Trust a identificat pentru prima oară modificări de natură genetică la copii diagnosticaţi cu sindromul ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenţie), ceea ce înseamnă că părinţii unor astfel de copii nu mai pot fi ei înşişi învinovăţiţi...
O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de sindromul de hiperactivitate (ADHD) Washington, 9 ian /Agerpres/- O alimentaţie mai echilibrată ar putea fi benefică pentru copiii care suferă de tulburarea caracterizată prin hiperactivitate însoţită de deficit de atenţie (ADHD - Attention Deficit Hyperactivity Disorder), în cazul în care tratamentul medicamentos şi alte terapii nu dau...